Γιώργος Κώνστας
▸«Αποσύνθεση»… Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης, τα οποία ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν βρεθεί σε τόσο οριακή κατάσταση.
Για τον Γιάννη Σαριδάκη, πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, αυτή η εικόνα δεν είναι τυχαία: «Σε επίπεδο Κρήτης βλέπουμε να υλοποιείται στην πράξh η κυβερνητική πολιτική και ο προγραμματισμός για τα νοσοκομεία-κόμβους και τα νοσοκομεία ακτίνας. Σε κάθε περιφέρεια θα υπάρξει ένα κεντρικό νοσοκομείο που θα λειτουργεί ως κόμβος και τα υπόλοιπα ως ακτίνες. Για την Κρήτη αυτό σημαίνει ένα ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου) σε σχετικά αξιοπρεπή κατάσταση και τα υπόλοιπα νοσοκομεία με υποβαθμισμένη μορφή λειτουργίας, που θα έχουν διαμετακομιστικό χαρακτήρα. Αυτό στην πράξη δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί ακόμα και το ΠΑΓΝΗ δέχεται μεγάλη πίεση, καθώς ειδικά τα νοσοκομεία του Λασιθίου υπολειτουργούν».
Οι λιγοστές προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό αποβαίνουν άγονες για τα περισσότερα νοσοκομεία του νησιού.
Αυτό συμβαίνει, τονίζει ο Γιάννης Σαριδάκης, γιατί «ένας επιμελητής Β΄, που παίρνει 1.200 ευρώ, θα πρέπει να δώσει τον μισό του μισθό για το ενοίκιο, αν βρει σπίτι! Δεν έχουν φιλοτιμηθεί οι Σύλλογοι Ξενοδόχων του νησιού, που έχουν αμέτρητα κρεβάτια, να παραχωρήσουν δωρεάν, έστω για λίγο, μερικά από αυτά, μέχρι να βρουν οι συνάδελφοι σπίτι! Χωρίς δραστική μισθολογική αναβάθμιση δεν θα έχουμε κανένα ενδιαφέρον, γιατί είναι πάρα πολλές οι ώρες εργασίας, υπερδιπλάσιες από τον επιτρεπόμενο ευρωπαϊκό όρο».
«Καλείται ο γιατρός να ανταπεξέλθει σε ρόλους που δεν του αναλογούν (π.χ. πολλές φορές διακομιδές γίνονται από ανειδίκευτους συναδέλφους). Εκτός από την οικονομική υπάρχει και επιστημονική υποβάθμιση και απαξίωση του γιατρού, κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχει ο νέος γιατρός κίνητρο να αποδεχθεί ένα διορισμό στο ΕΣΥ, καθώς του στερούν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Όλα αυτά καταδεικνύουν το αδιέξοδο της πολιτικής τους! Χωρίς τον διπλασιασμό των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ συν τα “έξτρα κίνητρα” για τις άγονες περιοχές (στεγαστικό, μετακινήσεις κ.α.) θα συνεχίσουμε να μην έχουμε υποψήφιους για τις προκηρύξεις, που όλες θα καταλήγουν άγονες. Χρειάζονται μαζικές προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, γιατί όταν γίνεται προκήρυξη μιας θέσης σε ένα τμήμα, δεν θα έρθει ο συνάδελφος όταν θα ξέρει ότι θα πρέπει να κάνει 10 εφημερίες το μήνα. Πρέπει να προκηρύσσονται όλες οι θέσεις», προσθέτει.
«Σε επίπεδο Κρήτης βλέπουμε να υλοποιείται στην πράξη, η κυβερνητική πολιτική και ο προγραμματισμός για τα νοσοκομεία-κόμβους και τα νοσοκομεία ακτίνας»
Για τους λόγους αυτούς, οι γιατροί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχία της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ. «Το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Κρήτη έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση στα νοσοκομεία και εκεί φάνηκε το μέγεθος του προβλήματος. Ο κόσμος νιώθει στο πετσί του τα προβλήματα και αναγκάζεται να βγει στον δρόμο. Είναι κρίσιμο να πετύχει η απεργία, γιατί κρίνεται αν θα καταρρεύσει ή θα έχει κάποιες δυνατότητες επιβίωσης το ΕΣΥ! Τώρα είναι η μεγάλη μάχη, μαζί με τον λαό», δηλώνει ο γιατρός. Αναφορικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία του νησιού:
• Βενιζέλειο Ηρακλείου: «Σε ό,τι αφορά το ιστορικό Βενιζέλειο Νοσοκομείο, έχει φτάσει σε τραγική κατάσταση. Έχει υποβαθμιστεί σε βασικές κλινικές (Χειρουργικές, Αιματολογικό, Παθολογικές, Ιατροπαιδαγωγικό κ.α.), καθώς έχει γίνει η επιλογή στο Ηράκλειο να διατηρηθεί το ΠΑΓΝΗ και εκείνο να μείνει δορυφορικό. Οι προσλήψεις με “μπλοκάκια” γίνονται με σκανδαλώδεις όρους και καλύπτουν μόνο τις πρωινές ώρες. Είναι διαλυτική η κατάσταση. Γι’ αυτό και ήρθε ο Χρυσοχοΐδης δύο φορές στο Ηράκλειο, χωρίς όμως να φέρει τίποτα το ουσιαστικό», υπογραμμίζει ο Γιάννης Σαριδάκης.
• Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Το μοναδικό ίδρυμα του νομού βρίσκεται «στη χειρότερη κατάσταση που ήταν ποτέ από καταβολής του. Υπάρχει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις συναδέλφων», εξηγεί ο Γ. Σαριδάκης, προσθέτοντας πως πλέον ακόμα και στις προκηρύξεις αγροτικών γιατρών δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον! «Αυτό γίνεται γιατί οι αγροτικοί καλούνται να εργαστούν και στο νοσοκομείο και να σηκώσουν ένα βάρος που δεν αντιστοιχεί στην εμπειρία και στην εκπαίδευσή τους. Από τα φοιτητικά έδρανα καλούνται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε πάνω από δέκα αποχωρήσεις αγροτικών γιατρών. Το ΤΕΠ έχει μείνει με δύο γιατρούς από εφτά που θα έπρεπε να έχει και χωρίς ειδικευόμενους! Η παθολογική κλινική λειτουργεί με ένα μόνιμο γιατρό και με μετακινούμενους γιατρούς από το Βενιζέλειο, μεταφέροντας το πρόβλημα και εκεί (πρακτικές για τις οποίες έχουμε προσφύγει στην εισαγγελία). Και στις Χειρουργικές και στο Γαστρεντερολογικό, την Ουρολογική, τη Νεφρολογική, τα προβλήματα είναι τεράστια ακόμα και για κλινικές που λειτουργούσαν φαινομενικά καλά, όπως η Ορθοπεδική, που χάνει δύο γιατρούς και μένει μόλις με άλλους δύο, που αδυνατούν να σηκώσουν τόσο φόρτο εργασίας. Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα υγείας όταν αποχωρούν τόσοι γιατροί και δεν έρχονται νέοι;», αναρωτιέται.
• Νοσοκομεία Λασιθίου: Τα τρία νοσοκομεία του νομού έχουν γίνει κέντρα υγείας. «Το Λασίθι αυτή τη στιγμή δεν έχει νοσοκομείο που να λειτουργεί στοιχειωδώς αξιοπρεπώς, είναι στη χειρότερη κατάσταση από μεριάς υγειονομικής περίθαλψης. Και είναι αναγκαίο να λειτουργεί και νοσοκομείο στη Σητεία, γιατί είναι απομακρυσμένη, και στην Ιεράπετρα, γιατί υπάρχει μεγάλος πληθυσμός, αλλά και στον Άγιο Νικόλαο λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων», εξηγεί ο Γ. Σαριδάκης.
• Νοσοκομείο Χανίων: «Δεν έχει καλυφθεί καμία από τις ανάγκες του ιδρύματος, αντιθέτως τα κενά έχουν πολλαπλασιαστεί στο νοσηλευτικό προσωπικό, στην τεχνική υπηρεσία, στην καθαριότητα, στη φύλαξη, παντού έχουμε πρόβλημα», δηλώνει στο Πριν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ίδρυμα Βαρδής Γεωργιακάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΤΕΠ του νοσοκομείου έχει κυριολεκτικά «αποδεκατιστεί», ενώ στις δύο χειρουργικές κλινικές «έχουμε τη συλλειτουργία των δύο κλινικών, δύο κλινικές σε μια, όταν ξανακληθούν με το καλό οι δύο κλινικές να χωριστούν θα έχουμε πρόβλημα και θα έχουμε πρόβλημα σε ειδικότητες. Είχαμε αποχωρήσεις γιατρών για λόγους συνταξιοδότησης». Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, η κάλυψη φτάνει μόλις στο 50% των θέσεων, ενώ σε κάποιες κλινικές, όπως η Ογκολογική, με τεράστιο αριθμό ασθενών, οι νοσηλευτές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις βάρδιες, καθώς αναλογεί ένας νοσηλευτής για 25, 30 ή ακόμα και 40 ασθενείς!