Του Γιώργου Τσαντίκου
Εισαγωγικά
Eπτά χρόνια παρά κάτι μέρες μετά από εκείνη την κυριακάτικη συνάντηση της «Αθηναΐδας», το 2009, η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει ένα ακόμα σημαντικό ραντεβού. Η 3η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμβαίνει σε μια πολύ ιδιαίτερη, κρίσιμη και απαιτητική στιγμή της ιστορίας, σε περιστάσεις που η ίδια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο κόσμος της οφείλουν να σταθούν στο αντίστοιχο ύψος. Επτά χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει, με αρκετούς συντρόφους και συντρόφισσες να τραβούν άλλους οργανωτικούς δρόμους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παραμένει ζωντανή και δραστήρια σε πείσμα φίλων και εχθρών, ενώ μέσα σε μόλις μια επταετία κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς για πολύ κόσμο: στη νεολαία, στον κόσμο της δουλειάς, της αναζήτησης ενός καλύτερου μέλλοντος, αλλά και ως αντίπαλος, στόχος λασπολογίας, αλλά και διώξεων, από την πλευρά της εξουσίας κάθε απόχρωσης.
Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα βρεθούν αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα για να συζητήσουν και να συναποφασίσουν τον πολιτικό χαρακτήρα, τους στόχους, την τακτική και τη στρατηγική, στην κατάληξη ενός προσυνεδριακού, δημόσιου διαλόγου. Επτά χρόνια πριν, στην «Αθηναΐδα» είχαν βρεθεί αντιπρόσωποι από δεκάδες «αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις», σε μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει στην πραγματικότητα τέσσερις μήνες πριν, μέσα στη φλόγα του Δεκέμβρη του ’08, όταν τα ερωτήματα προέβαλλαν επιτακτικά, σκληρά και με απαίτηση για άμεσες απαντήσεις.
Οι απαντήσεις δεν δόθηκαν ολοκληρωμένες και τα ερωτήματα συνεχίζουν να επικρέμονται, ακόμα πιο απαιτητικά πλέον. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βάδισε αυτά τα επτά χρόνια με όλα τα χαρακτηριστικά του κόσμου που τη συγκροτεί. Άλλοτε με αποφασιστικότητα, άλλοτε διστακτικά, με βήματα μπρος αλλά και πισωπατήματα, με κριτική όλων των ειδών, γόνιμη αλλά και πολύ σπανιότερα, υποβολιμαία. Ένα κανονικό «τέκνο της εποχής της» με λίγα λόγια, είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που συναντιέται ξανά αυτό το διήμερο στο Φάληρο, για να προσπαθήσει ξανά να κατακτήσει το μέλλον. Το οποίο μέλλον, ως… γνωστόν «δεν θα ‘ρθει από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς».
Η 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ενδέχεται να μην υπάρχει πιο κατάλληλη και πιο δύσκολη συγκυρία από αυτή που ζούμε τώρα, για να συζητήσει την ύπαρξη, το περιεχόμενο και τους στόχους μια δύναμη που θέλει να λέγεται και να είναι αντικαπιταλιστική, αλλά και να βάζει το ζήτημα της επανάστασης σε μια πιο καθημερινή «κουβέντα», χωρίς να αποστειρώνει ή και να αποθεώνει το σκοπό. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λίγες μέρες πριν κλείσει και ημερολογιακά τα επτά πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, κάνει την 3η Συνδιάσκεψη με πολλά ερωτήματα ανοιχτά, με ακόμα περισσότερες απαιτήσεις και συνθήκες εντελώς διαφορετικές από το 2009, με πολλές ανακατατάξεις και δύσκολους αποχωρισμούς, με «κλειστές» και επικίνδυνες στροφές της πολιτικής συγκυρίας, οι οποίες δεν την πέταξαν έξω από το δρόμο.
Αντίθετα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξακολουθεί να δηλώνει παρούσα στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, με όλες τις πολιτικές-οργανωτικές ελλείψεις και τα προβλήματα που τα μέλη της καλούνται να ξεπεράσουν, όχι μόνο σε κορυφαίες πολιτικές διεργασίες όπως μια συνδιάσκεψη, αλλά στην καθημερινότητα, στους χώρους δουλειάς και παρέμβασης. Είναι παρούσα, όχι με την έννοια της θρησκευτικής επιμονής, αλλά μαχητικά και ενεργά, σε μια χρονική περίοδο κορυφώσεων της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία δίνει διαπιστευτήρια ότι «ήρθε για να μείνει». Σε αυτή τη φάση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει καταφέρει κάτι περισσότερο από το να είναι ένα «επαναστατικό σημείο αναφοράς» το οποίο στοχοποιούν σταθερά κατά καιρούς κυβερνήσεις, βουλευτές, συστημικά ΜΜΕ, «υπεργολάβοι» και συνεργάτες τους στην ακροδεξιά κ.ο.κ. Έχει γίνει σημείο αναφοράς και απαιτήσεων από ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας, με τρόπο που συχνά την ξεπερνάει κιόλας. Έχει αντέξει στην πίεση του κυβερνητισμού και της «αριστερής διαχείρισης», έστω και με κόστος, αντιστάθηκε στο ρηχό και συχνά επικίνδυνο πολιτικά, γενικώς αντιμνημονιακό λόγο, συνεχίζει να αρθρώνει λόγο αριστερό, αντικαπιταλιστικό, κόντρα στις τελεολογικές αντιλήψεις περί χρεοκοπίας των κινημάτων.
Αρκούν αυτά; Φυσικά όχι, καθώς τα προβλήματα είναι αρκετά, από τα οργανωτικά ζητήματα που προκύπτουν συχνά, ως αποτέλεσμα έλλειψης του βαθέματος της πολιτικής συζήτησης, μέχρι την απογοήτευση από τα περιορισμένα εκλογικά αποτελέσματα. Όμως, υπάρχει η κοινή, βαθιά πλέον συνείδηση, ότι τα θέματα που ανοίγουν πρέπει να συζητηθούν και οι απαντήσεις που θα επιχειρηθούν, να είναι προωθητικές για το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Από τα πρώτα κείμενά της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναζήτησε αυτές τις απαντήσεις. «Η πορεία αυτή δεν θα είναι ευθύγραμμη και ‘’ειρηνική’’, όπου αύριο θα τεθεί το ζήτημα της εξουσίας ‘’χωρίς να σπάσει ούτε μια βιτρίνα’’. Θα εξαρτηθεί από τους μαζικούς λαϊκούς αγώνες. Θα κριθεί από
την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Απαιτεί τη διαμόρφωση, μαζική παρέμβαση και ενδυνάμωση μιας σύγχρονης Αριστεράς, ενωτικής και μαζικής, αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής», λέει μεταξύ άλλων το κείμενο της πολιτικής απόφασης του Μάρτη του 2009, στον απόηχο της εξέγερσης του Δεκέμβρη και συμπληρώνει: «Πιστεύουμε ότι για να είναι αυτός ο αγώνας αποτελεσματικός και νικηφόρος πρέπει να εμπνέεται από την πεποίθηση στην αναγκαιότητα, αλλά και τη δυνατότητα να αμφισβητηθούν αλλά και ανατραπούν οι καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αντί για την αυταπάτη ενός ‘’καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο’’ εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει άλλη στρατηγική εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό και την κρίση του, εκτός από την κοινωνική επανάσταση και την εξουσία των εργαζόμενων». Ή ακόμα, στο εργατικό κομμάτι: «Να αλλάξουμε τα πράγματα μέσα στο εργατικό κίνημα. Να ανατρέψουμε τη λογική του υποταγμένου συνδικαλισμού που κυριαρχεί σε πολλούς κλάδους, να αγωνιστούμε ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, να απευθυνθούμε επίμονα, συστηματικά και ενωτικά στη βάση των εργαζομένων, για την άνοδο της αυτοπεποίθησής τους, ενάντια στη διαίρεση και ηττοπάθεια που καλλιεργούν τόσο οι εκπρόσωποι του υποταγμένου συνδικαλισμού όσο και τα κόμματα της ρεφορμιστικής αριστεράς. Να οικοδομήσουμε ενωτικές ταξικές αντικαπιταλιστικές συσπειρώσεις σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με την κυρίαρχη πολιτική».
Και στην κατακλείδα, λίγο πριν το όνομα, αναφέρει την επιδίωξη: «Μια Αριστερά δυνατή και ενωτική, που θα συμβάλλει στην αγωνιστική ενότητα όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας θα οργανώνει την κοινή δράση! Μια Αριστερά πρωτοπόρα σε νικηφόρους αγώνες, έτσι ώστε να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές και να ανατραπούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ! Μια Αριστερά της αυτοπεποίθησης, που θα διατηρεί την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια και δεν θα δορυφοροποιείται γύρω από το ρεφορμισμό! Μια Αριστερά ανατρεπτική αντικαπιταλιστική, που αγωνίζεται για την επανάσταση, την εξουσία των εργαζομένων, το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό!».
Στο μεσοδιάστημα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε πολλές μάχες, δίνοντας το στίγμα της ειδικά αυτά τα πέντε «μνημονιακά» χρόνια, σε κάθε κινητοποίηση, απεργία, παρέμβαση, χωρίς να αποφεύγει πάντα τα πισωγυρίσματα, ακόμα και σε θέματα που είναι ληγμένα, στο πλαίσιό της. Γι αυτό, τώρα η 3η συνδιάσκεψη καλείται να αποτελέσει τομή, τόσο στην ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όσο και στο κίνημα και την Αριστερά, μέσα στην κρίση που δεν λύνεται, ούτε καν βαδίζει προς τη λύση ή τουλάχιστον φαίνεται πλέον καθαρά ότι αυτή η λύση περνάει πάνω από την ισοπεδωμένη εργατική τάξη και εγκαθιδρύεται με όλο και λιγότερη ελευθερία, όλο και λιγότερα δικαιώματα, όλο και περισσότερους πολέμους.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι τέκνο της εποχής της, είναι γεννημένη και από την υποχρέωση να υπάρχει μια αριστερά αντικαπιταλιστική, που να πείθει για τη χρησιμότητά της. Μπορεί να πετύχει; Καίριο ρόλο θα παίξει η τομή, οργανωτική και πολιτική, που χρειάζεται αυτή τη στιγμή.
Από την Αθηναΐδα μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πιο έμπειρη, ο κόσμος της είναι περισσότερος, η παρουσία της σταθερή και αναγνωρίσιμη, οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει και ο χρόνος απόκρισης σε αυτές έχει μικρύνει. Από αυτή την πορεία λείπουν σύντροφοι και συντρόφισσες, των οποίων η απουσία και η ανάμνηση προσθέτει παραπάνω λόγους για να πετύχει το εγχείρημα. Γιατί μπορεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μην είναι ακόμα εκείνη η αριστερά της ανατροπής και της ελπίδας, αλλά εδώ και επτά χρόνια κάνει βήματα μεγάλα και μικρά προς αυτή την κατεύθυνση και στο κάτω-κάτω, είναι μια αριστερά που κοιτάει προς την επανάσταση και δεν απεργάζεται την τέχνη του εφικτού.
2009-2016: Εφτά χρόνια ΑΝΤΑΡΣΥΑ
6 Δεκέμβρη 2008: Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται στα Εξάρχεια από τον αστυνομικό Κορκονέα. Ακολουθούν μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Η εξέγερση σηματοδοτεί μια καινούργια πολιτική εποχή στην Ελλάδα, ενώ η καπιταλιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη.
31 Γενάρη 2009: Πριν κλείσουν δύο μήνες από την εξέγερση του Δεκέμβρη, στο Σπόρτινγκ, συγκεντρώνονται χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από όλη τη χώρα, που φεύγοντας, παίρνουν μαζί τους το «σπόρο» της δημιουργίας μιας μετωπικής, αντικαπιταλιστικής κίνησης στο χώρο της Αριστεράς.
22 Μάρτη 2009: Στην Αθηναΐδα καταλήγει η διαδικασία αμεσοδημοκρατικών συνελεύσεων που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, μέσα στους δύο μήνες που μεσολάβησαν από το Σπόρτινγκ. Εκεί, το συντονιστικό της πρωτοβουλίας παρουσιάζει το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης και πρόταση ονόματος του μορφώματος: «Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ», με υπότιτλο «δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής αριστεράς και ριζοσπαστικής οικολογίας». Συμμετέχουν το ΕΚΚΕ, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, η ΟΚΔΕ (που αποχώρησε τον Μάη του 2009), το ΣΕΚ, η ΑΚΟΣ, η ΑΡΑΝ, η ΑΡΑΣ (αποχώρησαν αμφότερες τον Αύγουστο του 2015), το ΝΑΡ, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ενώ στην πορεία συμμετέχει η Κομμουνιστική Ανανέωση που αποχωρεί τον Ιούνιο του 2013. Στο μεταξύ στις οργανώσεις του μετώπου έχει προστεθεί η Αριστερή Συσπείρωση.
Εκλογές 2009: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίρνει 0,43% στις ευρωεκλογές και 0,36% στην πρώτη της παρουσία στις βουλευτικές εκλογές. Το 2010 αυτοδιοικητικές εκλογές, τα σχήματα που συμμετέχει και στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκλέγουν επτά συμβούλους στις δεκατρείς Περιφέρειες. Τον Μάη του 2012, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίρνει 1,19% στις βουλευτικές εκλογές. Τον Ιούνη του ίδιου έτους, παίρνει 0,33%. Στις ευρωεκλογές του 2014 παίρνει 0,72%, ενώ στις αυτοδιοικητικές της ίδιας χρονιάς, έχει αυξήσει τους εκλεγμένους των σχημάτων που στηρίζει και συμμετέχει, σε εννιά συνολικά. Τον Γενάρη του 2015, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίρνει 0,64% και τον Σεπτέμβρη 0,85%.
1η Νοέμβρη 2011: Ξεκινάει η 1η συνδιάσκεψη. Στην πολιτική απόφαση, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει τη δική της πολιτική και στρατηγική πρόταση, όχι για τον εαυτό της, αλλά για το συμφέρον του μαζικού κινήματος και της προοπτικής του. Εκτιμά ότι μόνο μια αριστερά πραγματικά αντικαπιταλιστική μπορεί σήμερα να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του πανεργατικού-παλλαϊκού ξεσηκωμού, αλλά και να ανοίξει δρόμους για πραγματικές ρήξεις και ανατροπές».
1η Ιούνη 2013: Η 2η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταλήγει στην πολιτική απόφαση που αναφέρει: «Συνολικά το μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα πρόγραμμα πάλης που προτείνουμε στο μαζικό εργατικό λαϊκό κίνημα. Έρχεται σε σύγκρουση με την αστική πολιτική ηγεμονία και κυριαρχία και επιδιώκει άμεσα την υλική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, αποτελώντας οδηγό για τη δράση και την επιβολή κατακτήσεων προς όφελος των εργαζομένων» και συνεχίζει: «είναι ένα πρόγραμμα «μεταβατικό» προς την επανάσταση, το σοσιαλισμό και τελικά τον κομμουνισμό. Είναι πρόγραμμα συγκέντρωσης δυνάμεων και γεφύρωσης του σήμερα με το αύριο του κινήματος».
Σε όλο αυτό το διάστημα οι αγωνιστές και οι επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρέθηκαν μέσα σε όλους τους λαϊκούς αγώνες με πρωτοπόρο ρόλο.