Μπάμπης Συριόπουλος
▸Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου καλούνται πανελλαδικά τα μέλη του κόμματος, αλλά και όποιοι αποφασίσουν να γίνουν μέλη εκείνη τη στιγμή (με την καταβολή δύο ευρώ), να ψηφίσουν έναν από τους πέντε υποψηφίους: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Στέφανο Τζουμάκα και Στέφανο Κασσελάκη.
Αν κάποιος υποψήφιος δεν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, προβλέπονται επαναληπτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους δύο πρώτους, όπου θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο τα μέλη των 2 ευρώ που ψήφισαν και στην πρώτη εκλογή. Μετά το «Συνέδριο» στις 2 Σεπτεμβρίου, όπου μίλησαν μόνο οι υποψήφιοι, το ήπιο και πολιτισμένο κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας εκτροχιάστηκε σε τέτοιο βαθμό που παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς, μιλώντας για «αντιπαραθέσεις στο δημόσιο διάλογο» που «δεν συνάδουν με τις αξίες της Αριστεράς», υπενθυμίζοντας το άρθρο του καταστατικού για τον «σεβασμό της προσωπικότητας των υπόλοιπων μελών».
Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε όταν ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε τη στήριξή του στην Αχτσιόγλου. Ο υποστηρικτής του Κασσελάκη, στιχουργός και δημοσιογράφος Ν. Μωραΐτης, νομίζοντας ότι ο Γ. Δραγασάκης αγνόησε τον εξ Αμερικής υποψήφιο, χρησιμοποίησε σαν απάντηση στίχους του Νίκου Γκάτσου για ογδοντάρηδες γερόντους «μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι». Μ’ ένα κείμενο κατά της χυδαιότητας απάντησαν 99 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι πρώην και νυν γραμματείς της νεολαίας του.
Σ’ αυτή την «ωραία ατμόσφαιρα» προστέθηκε και η επίσκεψη Κασσελάκη στη Μακρόνησο, όπου στο βίντεο που τράβηξε (δεν λέει και δεν κάνει τίποτα αν δεν βιντεοσκοπείται) μίλησε για το ξύλο και τα βασανιστήρια στους χιλιάδες ανθρώπους «που επέμεναν να είναι Αριστεροί» και για «το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς». Συνεχίζοντας, αναφερόμενος σε γνωστές προσωπικότητες της Αριστεράς που πέρασαν από τη Μακρόνησο, παραλληλίζοντας τις διαφωνίες που τότε είχαν αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ τους, με την «ανταγωνιστική διαδικασία» των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την αναγκαία συλλογικότητα και αλληλεγγύη, καταλήγοντας για την «Ελλάδα μπροστά, μακριά από τα μίση που μας χώρισαν στα δύο». Ο εφοπλιστής, οπαδός του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, ξέχασε ότι υπάρχει μεγάλη σχέση ανάμεσα στο κολαστήριο της Μακρονήσου και στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ από το Δημοκρατικό Κόμμα Χάρρυ Τρούμαν, τον τότε αρχηγό του παγκόσμιου καπιταλιστικού στρατοπέδου του ψυχρού πολέμου. Σε συνέντευξή του στην Αυγή, συμφώνησε με τον Α. Τσίπρα για «ξέχωρα από το κράτος, πανεπιστήμια τύπου Χάρβαρντ».
Αντιπαράθεση για το βίντεο Κασσελάκη από τη Μακρόνησο, αλλά καμιά συζήτηση για την πάλη κατά ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, ΕΕ, κεφάλαιο
Ο Ε. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ αντιτάχθηκε στις κατά μόνας επισκέψεις των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ στους πληγέντες της Θεσσαλίας, ενώ σχολίασε αρνητικά την επίσκεψη Κασσελάκη στη Μακρόνησο, μιλώντας για «έλλειψη γνώσης» της ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς και για «έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης». Ζήτησε μάλιστα «συγγνώμη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ». Το σκηνικό συμπλήρωσε η Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η υποψηφιότητα Κασσελάκη διαμορφώνει σκηνικό διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις», ενώ ο Ν. Φίλης σε παρόμοιο ερώτημα απάντησε πως πιστεύει «ότι με βάση το προβλεπτό αποτέλεσμα μας χωράει όλους [ο ΣΥΡΙΖΑ]».
Πάντως όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, έχουν ένα βασικό κοινό στοιχείο στις προτάσεις αναμόρφωσης της χώρας: «Αξιοποιούμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών […]» (ομιλία Αχτσιόγλου στο Συνέδριο), «Δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019» (ομιλία Ν. Παππά στο Συνέδριο), «Οι πόροι μπορούν να προέλθουν από μια αναδιάρθρωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων […]» (ομιλία Σ. Τζουμάκα στο Συνέδριο), «Πόσους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διέθεσε η ΝΔ για την ανθεκτικότητα;» (Τσακαλώτος, συνέντευξη στην ΕΡΤ). Από τον Κασσελάκη (για «ένα μοντέρνο, προοδευτικό κόμμα») μέχρι τον Τσακαλώτο που υπόγραψε το τρίτο μνημόνιο και δηλώνει υπερασπιστής της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και την Αχτσιόγλου («και προς τα αριστερά και προς το κέντρο»), όλοι βλέπουν το μέλλον εντός της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του καπιταλισμού οπωσδήποτε, αλλά με μικρές δόσεις κράτους πρόνοιας και ατομικών δικαιωμάτων.
Τοπικές εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιοι από και με το ΠΑΣΟΚ
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δείχνουν από τη μία την αδυναμία του για αυτοτελή παρέμβαση με τη δική του ταυτότητα και από την άλλη την πλήρη ενσωμάτωσή του στο σύνολο του αστικού πολιτικού τόξου, με κοινές στηρίξεις με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στη Δυτ. Ελλάδα στηρίζει τον Κ. Καρπέτα, πρώην αντιπεριφερειάρχη και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, στη Δυτ. Μακεδονία τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, πρώην υποψήφια βουλευτή με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Στην Κρήτη στηρίζει τον Σπύρο Δανέλλη, πρώην βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ (2009-2014), με το «Ποτάμι» (2015-2019) και τώρα ανεξάρτητο, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο στηρίζει τη Βάσω Χοχλάκα, πρώην βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ. Η Β. Χοχλάκα και η Γ. Ζεμπιλιάδου στηρίζονται από κοινού με το ΠΑΣΟΚ.
Στην Αττική εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιώργος Ιωακειμίδης, 30 χρόνια δήμαρχος Νίκαιας, ανεξάρτητος και στηριζόμενος κατά καιρούς από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με διάφορες εναλλαγές και συνδυασμούς, ενώ στο ψηφοδέλτιό του φιγουράρει ο Διονύσιος Βενιεράτος, πρώην περιφερειακός σύμβουλος από το συνδυασμό του Θ. Τζήμερου. Ο Γ. Ιωακειμίδης δεν παρέλειψε να παρευρεθεί στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του νυν δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη υποστηριζόμενου από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (και τον Β. Μαρινάκη βεβαίως), παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί στηρίζει άλλον υποψήφιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει επίσης τον Α. Παχατουρίδη στο Περιστέρι, από κοινού με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (τα σχόλια περιττεύουν), στην Πετρούπολη τον Δ. Ταλιούρα μαζί με το ΠΑΣΟΚ, στην Καλλιθέα τον Κώστα Ασκούνη, επίσης μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ο χώρος της εφημερίδας δεν μας επιτρέπει άλλα παραδείγματα που δείχνουν ότι πράγματι, παραφράζοντας τον Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε «μπροστά μακριά από τα μίση που μας χώρισαν στα δύο».