Θεοπίστη Καπέτα
▸Ο επιτελικός σχεδιασμός κυβέρνησης Μητσοτάκη και τοπικού κράτους καθώς και η διαχρονική απουσία αντιπλημμυρικών υποδομών «έπνιξαν» τις πόλεις και τα χωριά σε Μαγνησία και Θεσσαλία. Στην ισχυρή κακοκαιρία ψάχνει άλλοθι το Μέγαρο Μαξίμου και προετοιμάζεται για προεκλογικά «πυροτεχνήματα».
Ολόκληρη η Μαγνησία αλλά και η Θεσσαλία πνίγονται και για ακόμη μια φορά, όμως η αδυναμία του επιτελικού κράτους καμουφλάρεται από την κυβέρνηση, τα κυρίαρχα ΜΜΕ και το τοπικό κράτος που βλέπουν μόνο «πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα». Παρά τις όντως πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες των τελευταίων ημερών λόγω της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» (ονομασία «φρόντισαν» να δώσουν ακόμη μια φορά), η σχεδόν παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, όπως αντίστοιχα και αντιπυρικών, έχει στοιχίσει ήδη σε ανθρώπινες απώλειες. Την ώρα που το Πριν όδευε προς το τυπογραφείο δέκα πολίτες είχαν χάσει την ζωή τους ενώ άγνωστος ήταν ο ακριβής αριθμός αγνοούμενων και εγκλωβισμένων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα χωριά της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας.
Ολόκληρες πόλεις μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ πολλά χωριά της βούλιαξαν κυριολεκτικά, σαν σύγχρονες χαμένες Ατλαντίδες. Μόλις κάτι παραπάνω από ένα μήνα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Μαγνησία, οι κάτοικοι ήρθαν πάλι αντιμέτωποι με σκηνικά «αποκάλυψης», όπως επίσης και με το χιλιοειπωμένο πλέον αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Χωρίς ρεύμα και νερό εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν εδώ και ημέρες ενώ υποδομές, σπίτια, καταστήματα και υπηρεσίες έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές.
Ο συνεχής «βιασμός» της φύσης και η καταστροφή του περιβάλλοντος για να πλουτίσει το κεφάλαιο έχει δημιουργήσει μια πολλή δύσκολη κατάσταση, η οποία αντιμετωπίζεται από τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση πάλι με εκκενώσεις, όπως και στη περίπτωση των πυρκαγιών. Συνεχείς αποστολές από το «112» προς τους πολίτες και μετά ο καθένας ας κάνει ότι τον φωτίσει ο… ύψιστος. Μέχρι να έρθει ο «σωτήρας» στρατός, μετά βαΐων και κλάδων από τα ΜΜΕ, για να αποσοβήσει τα χειρότερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ποτάμια της περιοχής και ιδιαίτερα στον Βόλο την περίοδο του 1940-1950 είχαν 250 μέτρα φάρδος και πέρναγαν μέσα από την πόλη, ενώ τώρα έχουν μόλις 40 μέτρα πλάτος. Αντίστοιχα, όλα τα ρέματα της πόλης είναι καναλοποιημένα, ευθυγραμμισμένα και μπετοποιημένα.
Μόλις πριν μερικές ημέρες, και ενώ η ΕΜΥ είχε «χτυπήσει» καμπανάκι για την κακοκαιρία, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη εγκαινίασαν το αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Αντίστοιχα ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος την προηγούμενη Παρασκευή ασχολούταν με προεκλογικές φιέστες και «Λευκές Νύχτες». Ενδεικτικό της αδιαφορίας των τοπικών αρχόντων για τα σημαντικά και διαχρονικά προβλήματα της περιοχής, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Οι πλημμύρες ήρθαν απλώς να δώσουν την… χαριστική βολή.
Τουλάχιστον δέκα νεκροί, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων και εγκλωβισμένων στα πλημμυρισμένα χωριά
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η περιοχή δοκιμάζεται έντονα. Όταν είχε χτυπήσει ο “Ιανός” πολλά χωριά έπαθαν μεγάλες καταστροφές. Αυτή τη φορά όμως έχουν διαλυθεί τελείως. Επίσης είχαμε και τον μεγάλο σεισμό στον Τύρναβο το 2021, όπου είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τότε δεν έχει φτιαχτεί ούτε ένα σπίτι. Ούτε μια οικογένεια δεν βοηθήθηκε. Το μοναδικό κτήριο που αποκαταστάθηκε είναι το δημοτικό σχολείο. Οι άνθρωποι συνεχίζουν όμως να μένουν σε τροχόσπιτα και σε προκατασκευασμένα σπίτια» σχολιάζει στο Πριν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή, Νίκος Ταλαχούπης.
Η επόμενη μέρα σε Μαγνησία και Θεσσαλία φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη για τον λαό. Όπως έχει δείξει η πραγματικότητα και τα πεπραγμένα όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, σε οποιαδήποτε φυσική και μη καταστροφή εάν δεν έχει κανείς ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη, είναι χαμένος από χέρι. Τα «ψίχουλα» αποζημιώσεων που ενδεχομένως ετοιμάζεται να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου τα έργα-βιτρίνας για την «αποκατάσταση» των περιοχών και τα επικοινωνιακά προεκλογικά σόου δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και τοπικού κράτους για την βιβλική καταστροφή. Εξάλλου μόλις πριν λίγους μήνες, προεκλογικά, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει το πόσο καλό είναι να ασφαλίσουν όλοι οι πολίτες τα σπίτια και τις ιδιοκτησίες τους, τάζοντας… έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Ήδη οι κάτοικοι, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη, βοηθούν ο ένας τον άλλο για να ξεπεράσουν και αυτή την καταστροφή. Ένα φωτεινό παράδειγμα είναι για ακόμη μια φορά οι Σταγιάτες. Ενώ το χωριό είχε αποκλειστεί λόγω κατολίσθησης και το επιτελικό κράτος αδιαφορούσε προκλητικά για κατοίκους, οι ίδιοι οργανώθηκαν συλλογικά και καθάρισαν τον δρόμο. Τα μηχανήματα του Μπέου ακόμη έρχονται… Όπως και η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου που ξεκίνησε την συλλογή πόσιμου νερού και στην δημιουργία ομάδων αλληλοβοήθειας.
ΑΡΠΑ Θεσσαλίας: Πλημμύρα πολιτικών ευθυνών
«Αλήθεια ποιο καιρικό φαινόμενο αντιμετώπισε αποτελεσματικά η περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμος Βόλου και οι δήμοι της περιοχής τα τελευταία χρόνια;», αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή (ΑΡΠΑ) κάνοντας λόγο για «πλημμύρα πολιτικών ευθυνών» κυβέρνησης και τοπικού κράτους.
«Ο επιτελικός τους σχεδιασμός και τα “τεράστια” τεχνικά τους έργα πόσο απέχουν από ένα ακριβοπληρωμένο φαιδρό επικοινωνιακό παιχνίδι που απλά υποκρύπτει ότι μας έχουν αφήσει στο έλεος των στοιχείων της φύσης; Δεν είναι ανικανότητα, δεν είναι αμέλεια, δεν είναι η “κακιά η τύχη”. Είναι οι στρατηγικές ιεραρχήσεις της τοπικής άρχουσας τάξης που έχουν πετάξει στα τάρταρα ως αντιοικονομική την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και συνολικά των τρόπο διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Έγκλημα που επαναλαμβάνεται αποτελεί μεθόδευση και σχέδιο», προσθέτει η αντικαπιταλιστική περιφερειακή κίνηση. Τέλος, σημειώνει ότι οι τρομακτικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των καταστροφικών αλλοιώσεων στο περιβάλλον και τη φύση το επόμενο διάστημα θα γίνονται διαρκώς και πιο έκδηλες.