Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Όλο το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής
Εκτός από σπίτια και περιουσίες στάχτη έγινε μέσα σε λίγες μέρες και το κυβερνητικό αφήγημα ότι η χώρα είναι πανέτοιμη για την αντιπυρική περίοδο. Πριν από δύο μόλις εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αυτοσυγχαιρόταν για την υλοποίηση «ενός πολύ μεθοδικού σχεδιασμού για την αντιπυρική περίοδο», το οποίο περιλαμβάνανε «περισσότερα εναέρια μέσα», «περισσότερο και καλύτερο συντονισμό» και «περισσότερες δράσεις πρόληψης».
Στην πράξη, ωστόσο, όλα αυτά αποδείχτηκαν ανεπαρκή με την αντιμετώπιση να είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο αργή σε σχέση με το παρελθόν και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα να καίγονται σε λίγες μέρες και τα περισσότερα νέα εναέρια μέσα που νοικιάστηκαν να μην είναι ακόμα λειτουργικά. Για άλλη μια φορά, φάνηκε ότι οι χρόνιες παθογένειες παραμένουν και πως η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος δεν επαρκεί. Η κυβέρνηση είναι έκθετη, καθώς είχε ρίξει το βάρος στην ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και όχι στην προστασία και την αντιμετώπιση καταστροφών.
Και αυτή τη φορά φάνηκε ότι δυνατό χαρτί της κυβέρνησης παραμένει η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής, διαφημίζοντας το γεγονός ότι «τουλάχιστον δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα» και πως πλέον υπάρχει «κουλτούρα εκκενώσεων». Είναι χαρακτηριστική η συντονισμένη προσπάθεια «cop-washing» με βίντεο από αύρες νερού της αστυνομίας σε πυροσβεστικά καθήκοντα.
Σκόνη στα μάτια των πυρόπληκτων οι «fast track» αποζημιώσεις και τα αόριστα «θα» του Κ. Μητσοτάκη
Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά υποτίμησε το μέγεθος της τραγωδίας και επέλεξε να παραμείνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δηλώνοντας, όπως και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ότι «φωτιές έχουμε και θα έχουμε» και αυτές είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα σε δεύτερο επίπεδο ξεκίνησε το πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ κεντρικής και τοπικής εξουσίας για τα μέτρα πρόληψης που δεν εφαρμόστηκαν, όπως τα εκατοντάδες οικόπεδα σε δήμους της χώρας που δεν καθαρίστηκαν ποτέ παρά τα χρήματα που διατέθηκαν -με εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια- γι’ αυτές τις δράσεις. Με τις φωτιές να παραμένουν ανεξέλεγκτες επί μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά επέστρεψε εσπευσμένα και μαζί με τον Βασίλη Κικίλια και τον Κώστα Μπακογιάννη έδωσαν ένα ακόμα σόου για τις κάμερες ως «μπαρουτοκαπνισμένοι» επιτελάρχες σε θέσεις μάχης. Σύμμαχος της κυβέρνησης η αναιμική αντιπολίτευση και το γενικότερο υποτονικό πολιτικό κλίμα μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ας σημειωθεί πως η πρώτη ανακοίνωση της Έφης Αχτσιόγλου ήταν στη γραμμή της υπευθυνότητας πως «παρακολουθούμε όλοι με αγωνία τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα». Σε ανάλογη κατεύθυνση ήταν και οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, που σημείωσε πως δεν αναζητά ευθύνες όσο οι φλόγες καίνε. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, αναδεικνύει τον ρόλο των μελών του, που «ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες στο πλευρό του λαού» καταγγέλλοντας την ακραία «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.
Στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν κλιμάκια της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική και της νΚΑ, ενώ σωματεία πήραν πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «τα δάση που χάνονται […] θα είχαν σωθεί αν η ΝΔ δεν είχε υπονομεύσει την Πυροσβεστική και δεν είχε διαλύσει τη Δασική Υπηρεσία». Tο κεφάλαιο, εργολαβικό, τουριστικό, «πράσινο», βλέπει τα καμένα σαν ευκαιρία για «επενδύσεις» και κάνει τον τόπο αβίωτο, τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.