Ματίνα Παπαχριστούδη
Έως την άνοιξη του 2024 προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο κανονιστικό πλαίσιο που αφορά στις «ελευθερίες στα ΜΜΕ» σε όλες τις χώρες-μέλη. Η «ευρωπαϊκή πράξη», που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 καταγγέλλεται σήμερα από τις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, επειδή θα επιτρέπει την παρακολούθηση δημοσιογράφων με κατασκοπευτικά λογισμικά στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».
Η αλλαγή στο άρθρο για την προστασία δημοσιογραφικών πηγών, κατατέθηκε από τη Γαλλία και υποστηρίχθηκε θερμά από πέντε ακόμη χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Τσεχία και το Λουξεμβούργο. Τα κράτη-μέλη, με την επίκληση της «εθνικής ασφάλειας» όπως ορίζεται σε κάθε χώρα, θα μπορούν να παρακολουθούν και να διώκουν δημοσιογράφους και ΜΜΕ.
Οι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις συναινούσαν στις σημαντικές αλλαγές που προωθεί ο ευρωπαϊκός αυτός «νόμος» για τον έλεγχο περιεχομένου και για παρεμβάσεις από ενιαίο κέντρο στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα τη χαρακτηριζόμενη «συντακτική ελευθερία». Υποστηρίχτηκαν ανοιχτά μέτρα, όπως επιχορηγήσεις σε τοπικά, περιφερειακά, ανεξάρτητα μίντια για ενίσχυση της πολυφωνίας, μηχανισμός άμεσης αντίδρασης σε δημοσιογράφους που απειλούνται, ίδρυση ταμείου στήριξης για ερευνητές δημοσιογράφους και οργανισμούς μίντια, Παρατηρητήριο ΜΜΕ για κινδύνους κατά της πολυφωνίας, εγγυήσεις κατά της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού σε βάρος μέσων ενημέρωσης-δημοσιογράφων, σταθερή χρηματοδότηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση και διασφαλίσεις ότι δεν θα αφαιρείται αδικαιολόγητα ενημερωτικό περιεχόμενο στα ψηφιακά δίκτυα. Τώρα, η δυνατότητα εξαίρεσης στην παρακολούθηση δημοσιογράφων, που κέρδισαν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, τινάζει στον αέρα τη συναίνεση αυτή.
Το ίδιο το Κανονιστικό Πλαίσιο που προωθείται δεν είναι αθώο, ουσιαστικά στοχεύει στην περαιτέρω συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στα μίντια και στον κεντρικό έλεγχο του ενημερωτικού περιεχομένου. Σε αυτά συμβάλλουν η διευκόλυνση των διασυνοριακών επενδύσεων στα ΜΜΕ και η άρση νομικών εμποδίων για την είσοδο πολυεθνικών στην αγορά μίντια. Προτάσσεται η δημιουργία νέου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπηρεσιών ΜΜΕ που θα αντικαταστήσει τη συνεργασία των εθνικών ανεξάρτητων αρχών (ERGA) και θα μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά στον έλεγχο ενημερωτικού περιεχομένου σε παρόχους και πλατφόρμες και από τρίτες χώρες. Η ολοκληρωτική χειραγώγηση και ο έλεγχος ενημέρωσης που άρχισε με τον πόλεμο της Ουκρανίας προωθείται ως κανονικότητα και ευρωπαϊκή νομιμότητα.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Η καταγγελία της ΠΟΕΣΥ για την εφημερίδα Θεσσαλία πως η ιδιοκτησία συνεχίζει να πληρώνει έναντι τους εργαζόμενους της με το ποσό των 30 ευρώ την εβδομάδα, πιστοποιεί την διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος στα ΜΜΕ και με ευθύνη των συνδικαλιστικών ενώσεων. Η τακτική της εφημερίδας να πληρώνει έναντι μισθοδοσίας εφαρμόζεται εδώ και χρόνια χωρίς κάποια αντίδραση της ένωσης δημοσιογράφων, ούτε καν το αίτημα για παρέμβαση αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Η εφημερίδα συνεχίζει να παίρνει κρατική διαφήμιση.
Σαφής είναι η τάση για μείωση των ελληνικών σειρών μυθοπλασίας την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Το κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης από το ΕΚΟΜΕ από τις αρχές του 2023 και το άγνωστο μέλλον του μετά τη μεταφορά του στο υπουργείο Πολιτισμού υπό τη Λίνα Μενδώνη είναι η αιτία για τις πολύ λιγότερες σειρές. Μέχρι στιγμής, είναι 15 συνολικά, μαζί με τις σειρές της ΕΡΤ, που εγκρίθηκαν από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Επιμένουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες πως το επιχειρηματικό δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη, που κατέχει ήδη το Action 24 και το Attica TV, καθώς και τον ραδιοσταθμό Flash, βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά του Πρώτου Θέματος (εφημερίδα και ιστοσελίδα), καθώς και της ιστοσελίδας iefimerida, που προωθεί συστηματικά την κυβερνητική προπαγάνδα. Εάν ισχύουν, στήνεται με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ ένα νέο μιντιακό συγκρότημα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (8.7.23)