Γιάννης Ελαφρός
▸ Αχτσιόγλου: Δεν υπάρχει δίλημμα «με το Κέντρο ή την Αριστερά»
Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από την Έφη Αχτσιόγλου την Τετάρτη άνοιξε ο χορός των υποψηφίων. Την Παρασκευή ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ αναμένεται ανάλογη κίνηση του Νίκου Παππά (ή και άλλων), πιθανόν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του βαριά λαβωμένου ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 15/7. Σε ένα πρώτο επίπεδο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ενθαρρύνουν τις πολλές υποψηφιότητες, θεωρώντας πως θα οδηγήσουν αρκετό κόσμο στις εσωκομματικές κάλπες. Ας σημειωθεί πως στην εκλογή του Α. Τσίπρα είχαν συμμετάσχει περίπου 150.000. Σύμφωνα με την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, που θα συζητηθεί στη σημερινή ΚΕ, οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου θα γίνουν στις 3 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία ίδρυσης του… ΠΑΣΟΚ) και ο δεύτερος γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν βέβαια ενστάσεις αρκετών στελεχών, κυρίως από την Κίνηση Μελών, πως ο χρόνος είναι ασφυκτικός. Προτείνουν οι διαδικασίες να γίνουν μετά τις τοπικές εκλογές, και σε κάθε περίπτωση να μετατεθεί η προεδρική κάλπη αργότερα τον Σεπτέμβρη.
Η Έφη Αχτσιόγλου, όπως και ο Ε. Τσακαλώτος, επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της πριν και εκτός της κομματικής διαδικασίας της Κ.Ε. και σε χώρο μη κομματικό (Ωδείο Αθηνών). Από τους συνεργάτες της χαρακτηρίστηκε ως μήνυμα ανοίγματος στην κοινωνία… Το πολιτικό της στίγμα, όπως δόθηκε από τη σύντομη δήλωσή της, κινείται στο πλαίσιο της πολυσυλλεκτικότητας, που έχουν τα κόμματα αστικής διαχείρισης. Μια πολιτική γραμμή που χάραξε ο Α. Τσίπρας με τα γνωστά αποτελέσματα. «Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα “Προς το Kέντρο ή προς την Αριστερά;” Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο». «Πολλοί», «δίκιο» ασαφείς γενικούρες που μπορεί να πει κάθε κόμμα, για να κρυφτεί το διαζύγιο με την Αριστερά και η απουσία ακόμα και αναφοράς στους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό πως η Α. Αχτσιόγλου, που διετέλεσε και υπουργός Εργασίας (με την προώθηση βέβαια του γνωστού αντι-απεργιακού νόμου), δεν είπε μια φορά τη λέξη «εργαζόμενοι». Όσον αφορά την αντιπολίτευση που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «δημιουργική αντιπολίτευση», με «μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, συστηματικότητα και συλλογική δουλειά», αναδεικνύοντας το τεχνοκρατικό στοιχείο και όχι, φυσικά, της ταξικότητας, της μαχητικότητας και της ανατροπής. Την υποστήριξη στην Έφη Αχτσιόγλου εξέφρασαν οι Ν. Ηλιόπουλος, Α. Χαρίτσης, Λ. Κατσέλη και άλλοι/ες, ενώ είχε ευρεία κάλυψη από ΜΜΕ.
Συνέχεια του μοντέλου που οδήγησε στην πολιτική χρεοκοπία από όσες/όσους διεκδικούν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Impact Hub Athens επιχείρησε να εμφανίσει ένα πιο «αριστερό» λόγο, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς». «Δεν μπορώ να φανταστώ Αριστερά που δεν θέλει να κάνει ανοίγματα», συμπλήρωσε με νόημα. Ο Ε. Τσακαλώτος μίλησε για συνέχεια και τομή. Συνέχεια σε όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αναφερόμενος και στον ρόλο του Α. Τσίπρα. Η τομή δεν προσδιορίστηκε ουσιαστικά.
Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, έριξε «καρφί» κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, λέγοντας πως το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης της «μεσαίας τάξης» και πως «δεν θα πάθαινε κανένας τίποτα, εάν ήταν 30». Ακόμα και τώρα, παζάρια….