30 χρόνια Αναιρέσεις και το Φεστιβάλ επιστρέφει στο γνώριμο καλοκαιρινό ραντεβού στη Γεωπονική Σχολή στις 9 -10 -11 Ιουνίου και υπόσχεται ένα πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, φιλοδοξώντας να δώσει πνοή στους δρόμους αναζήτησης μιας νέας κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής, με στίγμα την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για τη ζωή που ονειρευόμαστε. Με κεντρικό σύνθημα «Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων!» οι Αναιρέσεις σηματοδοτούν ξανά μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Σε ένα τριήμερο πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που επιχειρούν να ανοίξουν τη συζήτηση θεμάτων κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης, να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, να στοχαστούμε για το σχέδιο που θα κάνει πράξη την αντεπίθεση κόντρα στον συμβιβασμό, την υποχωρητικότητα και την εκμετάλλευση. Όσο το αίτημα για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία δεν δικαιώνεται, εμείς θα είμαστε εδώ και θα συνεχίζουμε να αναζητούμε τη σύγκρουση, την αντεπίθεση και την ανατροπή. Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουν τις δυνάμεις του η νΚΑ, το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Σάββατο 10 Ιούνη
Το Σάββατο η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ «Πολιτισμός: “Ευγενική χορηγία”, εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό» ανοίγει την κουβέντα για τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων για την εκμετάλλευση του πολιτισμού και την πλήρη παράδοση του σε ιδιωτικά συμφέροντα σε αντίθεση με την ανάγκη ο πολιτισμός να είναι κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο σε όλους/ες. Μια συζήτηση που ειδικά φέτος άνοιξε με ορμή και με αντιστάσεις, είτε αυτό αποτυπώθηκε στους αγώνες των καλλιτεχνών, είτε στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων, αλλά και στις διεκδικήσεις συλλογικοτήτων γειτονιάς για ελεύθερους και δημόσιους χώρους.
Η Λαϊκή συνέλευση Κολωνού – Ακ. Πλάτωνος – Σεπολίων, η Αντωνία Λεγάκη και μέλος από τον Σύλλογο εκπαιδευτικών «ο Αριστοτέλης», με αφορμή το περιστατικό του παιδοβιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, ανοίγει τη συζήτηση για την εμπορία και την σεξουαλική εκμετάλλευση από κυκλώματα trafficking. Αργότερα, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους A La Carte (2021), αφού έχει κάνει τη διεθνή φεστιβαλική της πορείας, συζητώντας με τους σκηνοθέτες Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα.
Στην παιδική γωνιά θα παρουσιαστεί μια μουσική διαδραστική αλλά και εκπαιδευτική παράσταση που έχει σκοπό να μπολιάσει στους μικρούς μας φίλους τον ιό της μουσικής και να τους μεταδώσει τη μαγεία του ρυθμού και της μελωδίας με τίτλο «Μαμά έχουμε πρόβα». Επιπλέον, η ομάδα Political Stencil παραδίδει μαθήματα graffiti στο χώρο του Φεστιβάλ.
Το βράδυ του Σαββάτου προορίζεται για δυνατούς χορευτές και χορεύτριες. Στην μια σκηνή κυριαρχεί η ηλεκτρονική μουσική, καθώς εμφανίζονται με live set οι SWORR, ο ΦΩΝόΠΤΙΚΟΝ, οι Lip Forensics, οι Tendts, καθώς και dj set από την Maria Papidaki. Στην άλλη σκηνή, μεταφερόμαστε σε μια λαϊκή – παραδοσιακή βραδιά με τις Αναφανδόν και τον Άρη Μάθεση, την μοναδική Φωτεινή Βελεσιώτου και την ανερχόμενη λαϊκη φωνή του Γιάννη Διονυσίου. Το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί με τα Κιντέρια.
Κυριακή 11 Ιούνη
Τελευταία μέρα του τριημέρου, ένα από τα επίκαιρα ζητήματα της εποχής, αυτό της τεχνολογικής εξέλιξης και των δυνατοτήτων της στο σήμερα απασχολεί την εκδήλωση με τίτλο «Reset the system: Όρια και προοπτικές των τεχνολογιών στην εξέλιξη της ανθρωπότητας». Η συζήτηση θα καταπιαστεί με τις αλλαγές στον τομέα της εργασίας, των αυτοματισμών, των φαρμάκων, της βιολογίας μέχρι και τις αλλαγές στον έλεγχο της πληροφορίας και της επιτήρησης, συνδέοντας τις απελευθερωτικές δυνατότητες που δίνουν αυτές οι εξελίξεις στην ίδια την κοινωνία και της ζωή μας και πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, απέναντι στη λογική της αγοράς και του κέρδους.
Χωράμε στις γειτονιές μας ή είμαστε απλά εμπόδιο στην απόλυτη παράδοση της Αθήνας στον τουρισμό και τα σχέδια του κεφαλαίου; Στο πρώτο workshop της Κυριακής, συλλογικότητες γειτονιάς και κινήσεις πόλης συζητούν για τον αγώνα επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου, κόντρα στα σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Παράλληλα, διεθνείς οργανώσεις που φιλοξενούνται από το Φεστιβάλ Αναιρέσεις (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Σερβία, Ισπανία) από κοινού με τη νΚΑ και το ΝΑΡ διοργανώνουν μια ανοιχτή συζήτηση για τους κοινούς διεθνιστικούς αγώνες στην κοινή επίθεση που δεχόμαστε και μοιράζονται τις εμπειρίες τους από διαφορετικές γωνιές της γης.
Το πρόγραμμα της παιδικής γωνιάς την τελευταία μέρα, περιλαμβάνει εργαστήρια συμπερίληψης, κατανόησης και ξεγνοιασιάς με τίτλο «Φίλοι & οικογένεια χωρίς αγένεια» με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη – παιδοψυχολόγο.
Τα γρασίδια των Αναιρέσεων την Κυριακή φαίνεται να είναι πιο καλοκαιρινά από ποτέ. Ξεκινούν με την παρουσίαση του αφιερώματος για τον Τάσο Λειβαδίτη «Ακόμα και η ζωή μου αποκτά σημασία, όταν τη διηγούμαι σε κάποιον άλλον». Ακολουθούν η Λένα Πλάτωνος με την Σαβίνα Γιαννάτου, τον Γιάννη Παλαμίδα και τον Στέργιο Τσιρλιάγκο. Μαζί στη σκηνή αυτή οι The Callas. Στην πίσω σκηνή «ηλεκτρίζουμε» τη βραδιά και τιμούμε τις κιθάρες με τους Void Droid, τους Playgrounded και τους Deaf Radio να σφυρίζουν τη λήξη του φετινού Φεστιβάλ.
Επίσης, στο χώρο του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν περίπτερα από διάφορες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο εργατικό κίνημα και στα κινήματα γειτονιάς, όπως εργατικές λέσχες, λαϊκές συνελεύσεις κ.ά.
Φιλοδοξούμε τα περίπτερα του φετινού φεστιβάλ των Αναιρέσεων να αποτελέσουν πόλο έλξης, προβληματισμού και συζήτησης για όλους τους επισκέπτες του τριημέρου. Τέλος, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με χιλιάδες τίτλους πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Θα είναι διαθέσιμο το νέο περιοδικό Αναιρέσεις με αφιέρωμα στον Πολιτισμό, η εφημερίδα ΠΡΙΝ, τα Τετράδια Μαρξισμού αλλά και ανεξάρτητες, κινηματικές εκδόσεις, fanzine κ.ά.
Αναιρέσεις 2023: Ξεκινούν την Παρασκευή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα!
Πληροφορίες:
Ώρα έναρξης πολιτικών εκδηλώσεων 19.30, συναυλιών 21.30
Τιμή εισόδου ενίσχυσης 5 € και για τις 3 ημέρες 12 €
Διοργάνωση: νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Για περισσότερες πληροφορίες