Συλλογικό κείμενο*
▸Έως την έναρξη της πανδημίας το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Βύρωνα εφημέρευε μέχρι τις 10 το βράδυ, δηλαδή καθεστώς «μικτής» εφημερίας, εφημέρευαν δε ιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας που υπηρετούσαν στο ΚΥ ή σε άλλα του λεκανοπεδίου.
Προβλήματα δεν υπήρχαν. Με τα μέτρα κατά του covid και απόφαση της 1ης ΥΠΕ, η εφημερία έγινε 24ωρη για non-covid περιστατικά και πρακτικά αυτό σήμαινε πως για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πολίτης αντιμετώπιζε, προσήρχετο για εξέταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Οι εφημερίες καλύπτονταν αποκλειστικά από το ιατρικό προσωπικό του ΚΥ (7-9 το μήνα για τον καθένα) και είναι ευνόητη η σωματική και ψυχική καταπόνηση αυτή την διετία, διότι φυσικά ουδέποτε σταμάτησαν οι λοιπές λειτουργίες: τακτικά ιατρεία και τρία εμβολιαστικά κέντρα.
Μετά την άρση των μέτρων και για χρονικό διάστημα οχτώ μηνών επιτέλους εφαρμόστηκε ο νόμος 4238/2014 στον οποίο ορίζεται ο μέγιστος αριθμός εφημεριών που ο κάθε ιατρός ανάλογα με τον βαθμό και το οικονομικό πλαφόν του μισθού τους, επιβάλλεται να πραγματοποιήσουν. Ήταν η μοναδική περίοδος που μπορέσαμε να «αναπνεύσουμε» και να ανταποκριθούμε σε ένα βασικό καθήκον που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) οφείλει να προσφέρει στους πολίτες: την διαχείριση των Χρονίων Νοσημάτων.
Δυστυχώς από τον Φεβρουάριο του 2023 για μία φορά στην αρχή και μετά Μάρτιο και Απρίλιο για πολλές περισσότερες, ξεκίνησε εκ μέρους της ΥΠΕ η εξής τακτική. Παρότι είχαν εγκριθεί τα υποβληθέντα προγράμματα εφημερίας, αιφνιδίως αποσύρει ιατρούς των άλλων ΚΥ και μας επιβάλλει με ύφος επιτακτικό να καλύψουμε όλα τα προκληθέντα κενά. Αποτέλεσμα: Όλοι υπερβαίνουμε το μέγιστο αριθμό εφημεριών που ο νόμος επιτρέπει και κάποιοι φθάνουν και τις οχτώ το μήνα.
Παράπλευρη απώλεια: με τόσες εφημερίες που έχουμε, τα τακτικά ιατρεία του ενός εκάστου εξ ημών περιορίζονται σε 1-2 την εβδομάδα, με αποτέλεσμα ούτε οι ασθενείς να βρίσκουν ραντεβού, ούτε η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη να επιτελεί το έργο που της αξίζει.
Ειλικρινά δεν ξέρουμε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση και τις σκέψεις για παραίτηση από το ΕΣΥ τις καταπιέζουμε, πιστεύοντας ότι η Τοπική αυτοδιοίκηση έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων.
*αποσπάσματα επιστολής των γιατρών
του Κέντρου Υγείας Βύρωνα προς το δημοτικό συμβούλιο