Αυστηρά ναρκοθετημένο το πλαίσιο του χθεσινού ντιμπέιτ των έξι αντρών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τους Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη να δίνουν «διαπιστευτήρια» υπευθυνότητας και «κοστολογημένων προτάσεων» στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ. Οι θεματικές ενότητες και οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν απόλυτα προσαρμοσμένες στην κυρίαρχη ατζέντα ασφάλειας, σταθερότητας, εκσυγχρονισμού και επενδύσεων, ενώ απουσίαζαν πλήρως ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, τη νεολαία και τον κόσμο της εργασίας καθώς και τα λαϊκά και κινηματικά θέματα διεκδίκησης. Για την τέχνη και τον πολιτισμό ακούστηκε μόλις μια λέξη.
Χαρακτηριστική ήταν η συζήτηση για τα εθνικά θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει διαβεβαιώσεις συνέχειας του κράτους τονίζοντας ότι «ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των F16. Ήμασταν αυτοί που ψηφίσαμε στη βουλή τα περισσότερα από τα προγράμματα που έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τις φρεγάτες και τα 18 Rafale».
Όσον αφορά τον φράκτη στον Έβρο ο Αλέξης Τσίπρα επανέλαβε ότι θα τον διατηρήσει και σημείωσε ότι: «Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη. Εμείς δεν γκρεμίσαμε τον φράχτη, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά δεν κοροϊδεύουμε. Το προσφυγικό δεν λύνεται με φράχτες, αλλά με μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό. Μην κοροϊδεύουμε όπως ο Τραμπ».
[Διαβάστε σχετικά το επίκαιρο και καυστικό σχόλιο από το Δίκτυο Σπάρτακος:: «Αλέξης Τσίπρας: Ομολογία συμφωνίας με την ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη για το Τείχος του Αίσχους ενάντια στους πρόσφυγες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς!»]
Ακόμα και σε αυτό το στημένο σκηνικό ωστόσο φάνηκε ξεκάθαρη η αδυναμία των πολιτικών αρχηγών να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να πιέζεται και αρνήθηκε δύο φορές να εξηγήσει γιατί παρακολουθούσε τον Ν. Ανδρουλάκη, τους υπουργούς του και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ (εκτός κάδρου οι παρακολουθήσεις χιλιάδων απλών πολιτών) και μίλησε για… «αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα».
Στο απυρόβλητο έμεινε η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων στα Τέμπη ήταν ένα «κομματικό ρουσφέτι» (και όχι το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Ο Νίκος Ανδρουλάκης δύο φορές τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη κρατικοποίησης της ΔΕΗ και πως το ποσοστό που έχει σήμερα το δημόσιο είναι αρκετό.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φάνηκαν να βρίσκουν κοινό έδαφος στο θέμα της «διαφάνειας και της αξιοκρατίας» στις προσλήψεις, με τον Αλέξη Τσίπρα στην πιο «θεσμική» του εμφάνιση μέχρι σήμερα με σαφή στόχευση στο κέντρο να επιμένει στο σύνθημα της «αλλαγής» και της «προοδευτικής συνεργασίας». Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε μεταξύ άλλων την ανάπτυξη… Ευρωστρατού στα σύνορα στον Έβρο για να μην χρεώνεται αποκλειστικά η Ελλάδα αυτό το βάρος.
Οι αρχηγοί των κομμάτων της Αριστεράς, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησαν να προβάλλουν τις θέσεις τους, προσαρμοσμένοι και υποταγμένοι ωστόσο σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο κανόνων και θεμάτων και τον κοινοβουλευτικό καθωσπρεπισμό.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε για άλλη μια φορά μια εκδοχή του «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές» ενώ κλήθηκε να απαντήσει μεταξύ άλλων για τον έλεγχο στα οικονομικά του κόμματος, με ποιες ξένες χώρες θα συνεργαζόταν ως «λαϊκή κυβέρνηση» ενώ ξεχώρισε η ατάκα για τον Τσίπρα που «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη» με την πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ για «μούφα προοδευτική κυβέρνηση».
Ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει -με αμηχανία σε κάποιες περιπτώσεις- για το πόσες μοτοσικλέτες έχει, τι θα έκανε σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και γιατί αρνείται στους μαθητές και τους φοιτητές σήμερα να έχουν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης που είχε ο ίδιος σε ξένα πανεπιστήμια. Τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης των πανεπιστημίων από τις πρυτανικές αρχές δείχνοντας τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος.
Ακόμα για το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης ο Γιάνης Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε ότι αυτό γίνεται «για να αυξηθεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων» στο πρότυπο των ΗΠΑ.
Απέναντι σε αυτό το σκυφτό σκηνικό, την ακροδεξιά και εθνικιστική δημαγωγία και την ουσιαστική συναίνεση σε φράκτες, ευρωστρατούς, εξοπλισμούς, αστυνομοκρατία και δημοσιονομική πειθαρχία φάνηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη μιας πραγματικά αντισυστημικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς «εκτός πλαισίων και κανόνων».
(Διαβάστε περισσότερα στο Πριν που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 13 Μαΐου)