Λόγια του αέρα με ημερομηνία λήξης θεωρεί ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας τις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων.
Συγκεκριμένα αναφορικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά. «Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο» υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ. 11 ημέρες πριν τις εκλογές, σε μια συνέντευξή του στην «Ημερησία».
Ας θυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες το έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σημείωνε από την πλευρά του ότι «ότι λέμε πριν τις εκλογές έχει μια σχετικότητα».
Ο Γιάννης Στουρνάρας εκπρόσωπος του τραπεζικού συστήματος και τους επιχειρηματικού υπερκράτους με τον τρόπο του παραδέχεται τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» που τα κόμματα κάνουν πως δεν βλέπουν. Πως ένας από τους λόγους, για τους οποίους «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε παροχές του μεγέθους αυτών που προτείνονται, είναι διότι από το 2024 θα έχουμε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει», αναφερόμενος στην λήξη από το 2024 της ρήτρας διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Η παρέμβαση Στουρνάρα κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κοµισιόν, που στην ανακοίνωσή της για τη «δηµοσιονοµική καθοδήγηση για το 2024», επισηµοποιεί το τέλος των µέτρων στήριξης και δεν αφήνει περιθώρια παράτασής τους. .
Όπως έχουμε γράψει στο Πριν τα μεγάλα αστικά κόμματα, όψιμα και προεκλογικά, τάζουν γενναίες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση αφορολογήτου, πάταξη ακρίβειας και διάφορα άλλα, τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κυβερνήσεις δεν υλοποίησαν. Κρύβουν, όμως, κάτω από το… χαλί τη νέα σκληρή αντεργατική πραγματικότητα του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, με βασικό στόχο την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%.
Την πραγματική μαύρη εικόνα των επόμενων ετών που περιμένει τους εργαζόμενους αν δεν ανατραπεί η πολιτική αυτή σκιαγραφεί ο Γ. Στουρνάρας: «Έχουμε ακόμα το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Δεν έχουμε πάρει ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Δεν έχουμε πετύχει ακόμα πρωτογενές πλεόνασμα – κυκλικά διορθωμένο – 2% του ΑΕΠ που απαιτείται για να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «απέχουμε ακόμα από το άριστο, τόσο στον δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων».
Η παρέμβαση του Γ. Στουρνάρα φυσικά δεν είναι πολιτικά ουδέτερη ψαλλά έχει πολλαπλούς αποδέκτες. Πέρα από τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, στόχος είναι να δώσει κατευθύνσεις στο πολιτικό προσωπικό για την κατεύθυνση της πολιτικής που θα θα κληθούν να εφαρμόσουν. Μετά την απομάκρυνση από τις κάλπες κανένα λάθος δεν αναγνωρίζονται.
Μάλιστα ο Γ. Στουρνάρας δίνει σαφές σήμα για τις πολιτικές επιλογές που επιθυμεί το μεγάλο κεφάλαιο σημειώνοντας πως αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία «είναι μια σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής, που να μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνται. Και για να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα αλλά κυρίως να την διατηρήσουμε και – γιατί όχι – να πάμε πάνω από αυτή».
Πρόγραμμα Σταθερότητας: Δημοσιονομικός «στραγγαλισμός», ματωμένα πλεονάσματα