Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Σε πλήρη ανάπτυξη, αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, βρίσκεται το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας με κωδικό όνομα «ψαρέψτε την ακροδεξιά ψήφο». Οι απώλειες από «Δεξιά» αναδεικνύονται σε νούμερο ένα πρόβλημα για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαιτίας του στόχου της αυτοδυναμίας που προβάλλει, ο οποίος καθιστά αυτόματα «χαλαρή» την ψήφο στην κάλπη της 21ης Μαΐου, που θα γίνει με το αναλογικό σύστημα του 2016.
Μετά την απαγόρευση του «κόμματος Κασιδιάρη», στο Μαξίμου φοβούνται τις διαρροές προς τα υπόλοιπα ακροδεξιά μορφώματα που θα κατέβουν στις εκλογές. Συνολικά υπολογίζεται πως, μαζί με την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, το ποσοστό που «παίζει» για την ακροδεξιά στην επερχόμενη κάλπη προσεγγίζει το 12%-13%. Αποτελεί, δηλαδή, ένα κομβικό νούμερο για τους εκλογικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας. Όπως φαίνεται, η παρουσία της ακροδεξιάς τριάδας Μ. Βορίδη – Α. Γεωργιάδη – Θ. Πλεύρη, όπως και η στήριξη του Γ. Καρατζαφέρη, δεν αρκούν για την ενσωμάτωση του χώρου. Για τον λόγο αυτό, η ΝΔ προχώρησε και σε κινήσεις όπως η ένταξη του αδερφού του Κ. Βελόπουλου, Δημήτρη Βενιέρη, στην Α’ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου «κατεβαίνει» και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, επιβεβαιώνονται συνεχώς κρούσματα «προσέγγισης» των υποψηφίων της Ελληνικής Λύσης, δύο εκ των οποίων (Α. Αλεξοπούλου, Α. Μυλωνάκης) αποχώρησαν από τα ψηφοδέλτια, όταν ο Κ.Βελόπουλος αποφάσισε να τους αλλάξει εκλογική περιφέρεια, ενώ ο Δ. Αβδελάς πήγε στα Γρεβενά.
Παρά τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό από τα ΜΜΕ, ωστόσο, η ΝΔ δεν δείχνει να αντισταθμίζει τις εκλογικές απώλειες και γι’ αυτό προσφεύγει σε πρόσθετες προεκλογικές παροχές και φρούδες υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής για αύξηση μισθών και καλύτερο ΕΣΥ. Βέβαια, όλα αυτά τα συνδέει με την ανάπτυξη, την πολυθρύλητη «επενδυτική βαθμίδα» και την επιστροφή στα ματωμένα πλεονάσματα.
Επιπλέον η ΝΔ προσπαθεί να αντιτάξει τη λογική του φόβου με μία γενική αίσθηση περί «αριστερού κινδύνου». Στην κατεύθυνση αυτή, προβάλλεται έντονα το μάλλον απίθανο σενάριο της «κυβέρνησης ηττημένων» με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25. Ειδικό ρόλο στην ανάδειξη της ακροδεξιάς ατζέντας παίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος, που τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί απολογισμό των πολιτικών χτυπήματος του φοιτητικού κινήματος, ως δείγμα των προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας να «θωρακίσει» το δόγμα «νόμος και τάξη» εφόσον επανεκλεγεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαφημίζει τις εισβολές αστυνομικών σε πανεπιστημιακούς χώρους αλλά και τις «εκκενώσεις καταλήψεων» ως δείγματα της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής. Στον ίδιο τόνο και ο Ν. Μηταράκης, που ως υπουργός Μετανάστευσης δίνει συνεχώς στοιχεία για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τα «σκληρά σύνορα», μετά τη διαφήμιση του «φράχτη του Έβρου» από τον πρωθυπουργό. Σε αυτό το κλίμα… ελέγχεται το κατά πόσο ήταν απλά ένα φραστικό λάθος η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση Μητσοτάκη για την 21η Απριλίου. Στην ανακοίνωση θυμίζουμε ότι υπήρχε η φράση «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τιμούν την επέτειο», που στη συνέχεια άλλαξε σε «υποδέχονται την επέτειο». Μια συμπεριφορά που, αν μην τι άλλο, δείχνει τη διστακτικότητα και την προσοχή των πρωθυπουργικών λογογράφων, όταν αναφέρονται σε θέματα που σχετίζονται με το ακροδεξιό κοινό.
Δημοσιεύτηκε στον Πριν 28.4