Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Τα διαχειριστικά παζάρια ξεκίνησαν πριν ανακοινωθούν οι εκλογές
Την εβδομάδα αυτή ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών για τις 21 Μαΐου, με τη 2η ημέρα του Ιουλίου ως την πιθανότερη ημερομηνία της δεύτερης κάλπης. Όμως τις προηγούμενες ημέρες είχε ήδη ξεκινήσει το «προεκλογικό παζάρι» ανάμεσα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Από τις δηλώσεις όλων των «πόλων» της αστικής διαχείρισης ήταν εκκωφαντική η απουσία του πολιτικού περιεχόμενου. Ως απότοκο της «στρατηγικής» συμφωνίας και των τριών κομμάτων στις λογικές της «ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», όπως και στη διατήρηση υφιστάμενου συστήματος δίχως ιδιαίτερες παραλλαγές. Χαρακτηριστική ήταν η εστίαση του «προβληματισμού» στο ποιος θα είναι πρωθυπουργός, σε θεσμικά ζητήματα αλλά και έννοιες αποστερημένες πολιτικού περιεχομένου όπως «δικαιοσύνη», «ανάπτυξη», «διαφάνεια» και «αξιοκρατία».
Η Νέα Δημοκρατία, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο όπου ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, τυπικά θα επιμείνει στη λογική της αναζήτησης αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η επίτευξη ενός ποσοστού ανάμεσα στο 37-39% που απαιτείται δεν είναι ο πλέον εφικτός στόχος. Για να ευελπιστεί το κυβερνών κόμμα σε μία τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν πώς πρέπει να πετύχει στην πρώτη κάλπη ένα ποσοστό της τάξης του 35% με 36%. Για τη στήριξη αυτής της τακτικής ήδη γίνεται επίκληση στον «κίνδυνο της ακυβερνησίας», με τον Κ. Μητσοτάκη να μιλά για τους κινδύνους αστάθειας και τη σταθερότητα μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Όμως η ΝΔ διατηρεί ορθάνοιχτο το «παράθυρο» του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ως πρώτη επιλογή και τυχόν σύμπραξη με την Ελληνική Λύση ως ένα δεύτερο ενδεχόμενο, που όμως θα επιφέρει εσωτερική αναταραχή. Για τον λόγο αυτόv το Μαξίμου έχει οξύνει την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ. Εγκαλώντας τον Ν. Ανδρουλάκη σχετικά με την άρνησή του να αποδεχτεί ως πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος με το οποίο θα συνεργαστεί. Στην ίδια λογική φαίνεται να εντάσσεται και η αμφισβήτηση του Α. Λοβέρδου στις προεκλογικές επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη. Συνδεόμενη μάλιστα με την προοπτική της «μετακίνησης» κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ σε περίπτωση που υπάρξει μετεκλογική «ανάγκη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, θα ακολουθήσει την τακτική της «προοδευτικής κυβέρνησης», με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι προκρίνει τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ακόμη και αν είχε τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Μίλησε μάλιστα για στόχο ανάδειξής της από την 21η Μαΐου. Έθεσε εξαρχής τα «διλήμματα» εγκλωβισμού της αριστερής ψήφου, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να αντικαταστήσει τη ΝΔ στην κυβερνητική διαχείριση.
Παράλληλα όμως, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το υφιστάμενο σύστημα, πρόβαλε το κόμμα του ως τη μόνη κυβερνητική λύση που εγγυάται τη σταθερότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα είναι ασταθής η «κυβέρνηση-κουρελού» που σκοπεύει να συστήσει ο Κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε την «ειδική στόχευση» στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είναι αδιανόητη η δημιουργία κυβέρνησης της ΝΔ με ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως «προοδευτικό». Επίσης, απάντησε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως ο πρωθυπουργός σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, πρέπει να προκύπτει από τον λαό.