Ιωάννα Καρδάρα
▸Την απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα συνεχίσει να ζει στην κατοικία της, το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο, περιμένει πλέον η εργαζόμενη στον Δήμο Αθηναίων, Δήμητρα Καλδή, η οποία στις 13 Ιανουαρίου βίωσε τον εφιάλτη της έξωσης από το διαμέρισμά της στα Πατήσια.
Την Τρίτη 21 Μαρτίου είχε προγραμματιστεί η εκδίκαση του αιτήματος που είχε καταθέσει η οικογένεια για ανακοπή του καταχρηστικού πλειστηριασμού που αφορά στο ακίνητο της οδού Πολυλά 4 στα Άνω Πατήσια. Η ακρόαση ήταν σύντομη και πλέον αναμένεται, σε άγνωστο χρόνο, η απόφαση του δικαστηρίου. Η οικογένεια της κυρίας Καλδή ωστόσο θα βιώνει την αβεβαιότητα και τον φόβο για το αν θα διατηρήσουν το σπίτι τους.
«Έχουμε μπει σε έναν κυκεώνα δικαστηρίων και άγχους με μία άδικη και παράτυπη διαδικασία και καταχρηστική. Όλο αυτό το διάστημα ζούμε με αυτή την αγωνία που μας έχει καταρρακώσει όλους, και μένα και τα παιδιά, ότι μπορεί να έρθουν ανά πάσα στιγμή να μας πετάξουν έξω. Δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος», σημειώνει στο Πριν η Δήμητρα Καλδή.
Μέσα σε μία νύχτα η κυρία Καλδή πληροφορήθηκε ότι χάνει το σπίτι της για χρέος 881,42 ευρώ. Τη διαχείριση της πολυκατοικίας όπου διαμένει και περιλαμβάνει περίπου 40 διαμερίσματα έχει αναλάβει μία πενταμελής επιτροπή ιδιοκτητών η οποία πολλές φορές προχωρά σε παράτυπες διαδικασίες δίχως την έγκριση της πλειοψηφίας. Ένα από τα μέλη μάλιστα της πενταμελούς επιτροπής των ιδιοκτητών είναι η σύζυγος του δικηγόρου που εξέδωσε τη διαταγή πληρωμής, χωρίς απόφαση συνέλευσης της πολυκατοικίας.
«Στα κοινόχρηστα μαζεύτηκε χρέος 881 ευρώ καθώς εγώ για να πληρώσω ζητούσα παραστατικά και αποδείξεις για τις εργασίες που έγιναν στο κτίριο, τα οποία όμως δεν μου δόθηκαν ποτέ. Δεν υποδείκνυαν ποτέ αποδείξεις κοινοχρήστων, κάτι το οποίο είναι παράτυπο. Επιπλέον επιλεκτικά επιδιόρθωναν όσα ήθελαν, αγνοώντας άλλα προβλήματα που έχρηζαν επίλυσης», είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες η Δήμητρα Καλδή.
Μπροστά σε αυτό τον γολγοθά, η οικογένεια Καλδή είχε την αμέριστη συμπαράσταση σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων που επέδειξαν με όποιον τρόπο μπορούσαν την αλληλεγγύη τους. «Όλους όσους μας έχουν στηρίξει τους ευχαριστώ. Δεν κάνω πίσω. Αισθάνομαι κι εγώ την ανάγκη και την υποχρέωση να στηρίξω ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Χωρίς αλληλεγγύη δεν πας πουθενά», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Δεν αισθάνεσαι ασφαλής όταν φοβάσαι ότι μπορεί να έρθει κάποιος με το τρυπάνι και να σου ανοίξει το σπίτι, που είναι η φωλιά σου, το “άσυλό” σου, και να μπει μέσα. Η μόνη ασφάλεια που αισθάνεσαι είναι ότι αυτός ο κόσμος που έχει συσπειρωθεί θα ξανασταθεί στο πλευρό σου αν χρειαστεί. Δεν έχουμε κάποιο άλλο δίχτυ προστασίας, μόνο την αλληλεγγύη του κόσμου».
Σύμφωνα με στοιχεία του iMEdD Lab, περισσότεροι από 57.200 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Το 82,5% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,6% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. Επίσης 5.283 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από 1η Μαρτίου 2023 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (24.3.23)