Θεοπίστη Καπέτα
Μετράμε ήδη τρεις και πλέον εβδομάδες από το κυβερνητικό έγκλημα στα Τέμπη. Αυτό το διάστημα, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που σκοτώνει. Από την ημέρα του πολύνεκρου συμβάντος, στις 28 Φεβρουαρίου, ούτε οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) όμως δεν έμειναν παρατηρητές. Σε ένα πανεπιστήμιο καθ’ όλα απονεκρωμένο από πολιτική δράση, με ξεκάθαρη ηγεμονία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και των πελατειακών της σχέσεων (καμία συνέλευση του συλλόγου φοιτητών δεν έχει γίνει από το 2011 και κατάληψη από το 2007), οι φοιτητές δεν έγιναν κομπάρσοι των εξελίξεων.
Η άμεση ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της πρώτης γενικής συνέλευσης έδειξε πως το έγκλημα στα Τέμπη δεν ήταν ένα απλό ατύχημα αλλά αποτέλεσμα μιας δολοφονικής πολιτικής. Αμέσως αναδείχθηκε η ανάγκη για μια αγωνιστική απόφαση που θα έβαζε ξεκάθαρα αιτήματα για την αλλαγή καθεστώτος του ΟΣΕ, ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Παίρνοντας απόφαση για τριήμερη κατάληψη και συμμετοχή στις διαδηλώσεις, οι φοιτητές μπόρεσαν –με απόφαση συλλόγου– να συνταχθούν μαζί με το κύμα καταλήψεων και διαδηλώσεων που σηκώθηκε πανελλαδικά. Με αυτόν τον τρόπο, το ΠΑΜΑΚ μπόρεσε να γίνει κέντρο αγώνα και πολιτικής ζύμωσης, με πολύμορφες δράσεις, όπως συζητήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη κ.α.
Το πανεπιστήμιο, μετά τα Τέμπη, έγινε κέντρο πολιτικής ζύμωσης και αγώνα
«Οι ιδιωτικοποιήσεις όμως είναι μια συνολική κατεύθυνση του κεφαλαίου με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, ειδικά σε αυτή την περίοδο κρίσης. Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε (ιδιωτικοποίηση σε παιδεία, υγεία, μεταφορές, νερό) και με ελλιπείς υποδομές και εργολαβίες στη λέσχη σίτισης, ολομέτωπη έπρεπε να είναι και η απάντηση που θα δίναμε», δηλώνει στο Πριν ο φοιτητής του ΠΑΜΑΚ Μικέλ Μ., ο οποίος είναι και μέλος του σχήματος ΑΝΤΙΚΑ -αντικαπιταλιστικό σχήμα στο ΠΑΜΑΚ. Για αυτόν τον λόγο, η δεύτερη συνέλευση που καλέστηκε ήταν ακόμη πιο μαζική. Παρόλες τις αντιδράσεις ενάντια στις καταλήψεις, υπήρχε εκείνη η τάση του κόσμου που ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται. Το ανοιχτό αγωνιστικό πλαίσιο υπερψηφίστηκε στη δεύτερη συνέλευση, παίρνοντας απόφαση για διήμερη κατάληψη του ΠΑΜΑΚ.
Νέες πολιτικές δράσεις έλαβαν χώρα, όπως η επανοικειοποίηση του γηπέδου μπάσκετ που τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της υποχρηματοδότησης έχει μετατραπεί σε «αμφιθέατρο» και ο φραγμός στα ταμεία της λέσχης σίτισης προκειμένου να σιτιστούν όλες και όλοι δωρεάν. Σε συντονισμό με τον σύλλογο Πολιτικών Επιστημών έγιναν κινητοποιήσεις στην πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ αλλά και του ΑΠΘ και πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση των αγαθών, όπως η παρέμβαση στην ΕΥΑΘ και σε νοσοκομεία.
Ο σύλλογος προχώρησε σε καταλήψεις και αγωνιστικές δράσεις κόντρα στη διαχρονική ηγεμονία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Οι αγώνας των φοιτητών του ΠΑΜΑΚ έφερε αποτελέσματα. Το αφήγημα ότι οι καταλήψεις είναι αυτοσκοπός των φοιτητών και ότι οι δράσεις τους δεν αποδίδουν αποδείχθηκε σκόπιμη προπαγάνδα. Μετά από αγώνα από την αρχή της χρονιάς για δωρεάν σίτιση, μετά από δύο αποκλεισμούς των ταμείων στη λέσχη σίτισης και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις στην πρυτανεία, η σύγκλητος ανακοίνωσε ότι θα πλέον θα δίνονται επιπλέον 1.600 μερίδες φαγητό, διπλασιάζοντας τον αριθμό όσων δικαιούνται σίτιση. Μια επιπλέον νίκη των φοιτητών, μέσω των συλλογικών δράσεων στα πλαίσια της κατάληψης, ήταν και η ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα ξαναγίνει «χώρος άθλησης» το γήπεδο μπάσκετ που τόσα χρόνια ήταν ένας κάκιστος χώρος μαθημάτων. Πρόκειται για άλλη μια νίκη που διασφάλισαν οι συλλογικές δράσεις της κατάληψης.
«Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε, για αυτό και το κάλεσμα σε τρίτη συνέλευση είχε ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα. Ο σύλλογος πήρε εκ νέου απόφαση με την ψήφιση (για τρίτη φορά) του ανοιχτού αγωνιστικού πλαισίου για εκδηλώσεις και συμμετοχή σε πορείες και παρεμβάσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Όσο κ αν ισχυρίζεται η ΔΑΠ στις καταγγελίες της ότι το ΠΑΜΑΚ είναι ο πιο ενεργός σύλλογος στην Ελλάδα, εμείς μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά πως δεν ήταν. Σίγουρα δεν τον κάναμε εμείς τον πιο ενεργό, αλλά παρά την έλλειψη εμπειρίας και τη χρόνια αδράνεια του συλλόγου, χαιρόμαστε που έγινε η αρχή για μεγαλύτερες και αγωνιστικές διεκδικήσεις», σχολιάζει ο Μικέλ Μ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ δεν θα σταματήσουν εδώ, ο αγώνας τους προφανώς και συνεχίζεται: «Μέχρι να σταματήσουν τα δημόσια αγαθά να είναι εμπορεύματα, μέχρι να φύγει ο εργολάβος από τη λέσχη και να τρώνε όλοι δωρεάν, μέχρι να σταματήσουν να δίνονται δισεκατομμύρια στους πολεμικούς εξοπλισμούς και την καταστολή αντί να δίνονται για τις κοινωνικές ανάγκες, μέχρι να βάλουμε τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους».
Βίντεο με τις δράσεις των φοιτητικών συλλόγων #ΠΑΜΑΚ και Πολιτικών Επιστημών #ΑΠΘ! Συγχαρητήρια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες! #Τεμπη #τεμπη_εγκλημα #antireport #φοιτητες #skg #ΕΥΔΑΠ pic.twitter.com/dzhOi6NsKI
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@menoume_energoi) March 20, 2023