Θεοπίστη Καπέτα
▸Κοινός αγώνας υγειονομικών και γονέων για να παραμείνει τμήμα του ΕΣΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι υγειονομικοί από τα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» δείχνοντας την εναντίωσή τους στη συστηματική ιδιωτικοποίηση της υγείας. Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ την Τετάρτη 1/3 οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία και συμβολική περικύκλωση του Παιδο-ογκολογικού Κέντρου. Στον αγώνα ενάντια στη μετατροπή της μοναδικής παιδο-ογκολογικής μονάδας της χώρας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) συμμετέχουν και οι γονείς των παιδιών, και μαζί με τους υγειονομικούς έχουν ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών.
Σύμφωνα με το ενιαίο σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μετατροπή μιας ειδικής μονάδας που καλύπτει το 80% των περιστατικών της χώρας στο ευαίσθητο αντικείμενο της αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών μικρών παιδιών, από τμήμα του ΕΣΥ και της δημόσιας δωρεάν Υγείας σε ιδιωτικό καθεστώς». Το ιδιωτικό καθεστώς που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, φέρνει αντιμέτωπους του ασθενείς με εξοντωτικά ποσά. Για παράδειγμα, μια από τις πιο απλές περιπτώσεις, το να βάλεις ένα κεντρικό αγγείο για τις χημειοθεραπείες κοστίζει στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 1.500 ευρώ.
Επιπλέον, η μετατροπή του ογκολογικού σε ΝΠΙΔ θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στους ασθενείς, πέρα από τα οικονομικά, και όσον αφορά τη νοσηλεία τους. Η νοσηλεία των ασθενών του παιδο-ογκολικού συνδέεται άρρητα με τις παιδιατρικές κλινικές, τις ΜΕΘ, τα ειδικά τμήματα, τα εργαστήρια και τα χειρουργεία των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων σύμφωνα με τους εργαζόμενους.
«Θα είναι μεγάλο πρόβλημα πρώτα από όλα για τους ασθενείς γιατί δεν είναι νοσοκομείο. Η κυρία Γκάγκα το μόνο που ξέρει να λέει είναι ότι θα γίνουμε όπως το “Παπαγεωργίου”. Το “Παπαγεωργίου” όμως είναι ένα αυτόνομο νοσοκομείο. Αυτό θα είναι ένας ξενοδοχειακός εξοπλισμός με τέσσερα ογκολογικά τμήματα που δεν θα έχουν ούτε εργαστήρια, ούτε χειρουργεία, ούτε τίποτα. Πώς θα διασυνδέονται; Πώς θα εξυπηρετούνται τα παιδιά από τα Νοσοκομεία Παίδων που μέχρι τώρα τα καλύπτανε; Μια ανεξάρτητη κλινική δεν μπορεί να σταθεί;», σχολιάζει στο Πριν η αναισθησιολόγος-εντατικολόγος στο «Αγλαΐα Κυριακού», Κατερίνα Ντουζέπη.
Όλοι οι εργαζόμενοι και οι γονείς δείχνουν με κάθε τρόπο την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο, ωστόσο η διοίκηση συνεχίζει να εκφράζει τα κυβερνητικά συμφέροντα. Ο επί δώδεκα έτη διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Εμμανουήλ Παπασάββας έχει ταχθεί ανοιχτά και δημόσια υπέρ του νομοσχεδίου. Οι υγειονομικοί και οι οικογένειες με παιδιά με καρκινοπάθειες αντιλαμβάνονται την σκοπιμότητα της κατάστασης.
«Δεν υπήρχε καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο. Απλά έρχονται εκλογές και σκοπός τους είναι να εξοφλήσουν γραμμάτια, την τελευταία στιγμή. Εμείς το ακούγαμε αυτό πριν δύο χρόνια αλλά τους πρόλαβε η πανδημία. Ο δικός μας σκοπός είναι να αφήσουν ήσυχο το νοσοκομείο και να μας αφήσουν να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε. Δηλαδή να θεραπεύουμε τα παιδιά», δηλώνει στο Πριν η Αγγελική Κρικρή, παιδοχειρουργός και μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».