Θεοπίστη Καπέτα
▸Η ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» είναι ο νέος στόχος της κυβέρνησης.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με την αναπληρώτρια Μίνα Γκάγκα και τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη γνωστοποίησαν το σχέδιο τους να μετατρέψουν τα παιδο-ογκολογικά τμήματα των δύο νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Η διάταξη αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή άμεσα, ενώ έχει ήδη τεθεί από τις 17 Φεβρουαρίου (και μέχρι τις 24/2) σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου. Η εκδήλωση παρόλα αυτά αφορούσε την παγκόσμια μέρα κατά του παιδικού καρκίνου!
Πριν από έναν χρόνο, η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να διαλύσει το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Έπειτα δημιούργησε τεράστια έλλειψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας στις παιδιατρικές κλινικές μέσα από συνεχείς συγχωνεύσεις. Τώρα, με πρόφαση τη μεγαλύτερη αυτοτέλεια και ευελιξία και την καλύτερη λειτουργία τους, επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση που θα ζημιώσει ασθενείς και εργαζόμενους. Με την αφαίρεση ολόκληρων δομών και τα παρελκόμενα της μετατροπής τους σε ΝΠΙΔ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία Παίδων του ΕΣΥ θα πολλαπλασιαστούν αναπόφευκτα. Παράλληλα, οι υγειονομικοί των τμημάτων αυτών θα μετατραπούν σε εργαζόμενους ελαστικής εργασίας που θα δουλεύουν σύμφωνα με τους οικονομικούς και στρατηγικούς στόχους μιας ιδιωτικής επιχείρησης.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της ο σύλλογος «Φλόγα», που αποτελείται από 4.000 οικογένειες με παιδιά με καρκίνο, «όλα όσα περιγράφονται στο νομοσχέδιο ως οφέλη για τους ασθενείς είναι πράγματα που συμβαίνουν ήδη με την υφιστάμενη δομή και τρόπο λειτουργίας». Η τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση του ΕΣΥ για αυτά τα τμήματα, από υγειονομικούς και οικογένειες τα παίρνει ως μπόνους η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Πρακτικά, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα πάρει τις υποδομές, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, τα οποία θα τα διοικεί με δικά της στελέχη χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Αυτή είναι η διοικητική αυτοτέλεια. Παράλληλα, ως ανώνυμη εταιρεία, θα έχει το δικαίωμα να καθορίζει τις προσλήψεις, τις απολύσεις, την νοσηλεία κλπ κατά το δοκούν, λόγω οικονομικής αυτοτέλειας. Αυτή είναι η ευελιξία που προωθούν μέσα από τα ΝΠΙΔ.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες βγήκανε σε απόλυση οι τρεις διευθύντριες των ογκολογικών: η Σοφία Πολυχρονόπουλου του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΤΑΟ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», η Μαργαρίτα Μπάκα από το «Αγλαΐα Κυριακού» και η Ιουλία Περιστέρη από την μονάδα μεταμόσχευσης μυελού. Παρόλο που βρισκόταν σε παράταση, πέρας των 67 ετών, μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τον Ιούλιο καθώς ορισμένες ειδικότητες όπως οι ογκολόγοι και οι αιματολόγοι μπορούν να πάρουν κάποια παράταση όσον αφορά την σύνταξη.
«Είναι εξωπραγματικό γιατί σε κανένα κράτος του κόσμου οι ογκολογικοί ασθενείς δεν αφήνονται στα χέρια ενός ιδιώτη. Πρώτη μέριμνα του κράτους είναι η φροντίδα της υγείας των ασθενών. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Πάμε όμως και δίνουμε τον καρκίνο και δη τον παιδικό καρκίνο σε έναν ιδιώτη. Εγώ νομικός δεν είμαι, γιατρός είμαι αλλά καταλαβαίνω πως ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είναι νομικό πρόσωπο, που το συμφέρον του είναι από ιδιώτη προς ιδιώτες. Εξυπηρετεί δηλαδή συμφέροντα ιδιωτών», δηλώνει στο Πριν η Αγγελική Κρικρή, παιδοχειρούργος στο «Αγία Σοφία».