Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Μητσοτάκης-Τσίπρας διαφωνούν για το ποιος ιδιώτης θα επωφεληθεί
Η πλήρης σύμπλευση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην κούρσα των ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών επιβεβαιώθηκε στην αντιπαράθεση που είχαν την περασμένη Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης με τον Α.Τσίπρα, στη Βουλή και σε συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας.
Ο πρωθυπουργός έκανε… παράπονα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η ΝΔ επικυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει την αναβάθμιση των αεροσκαφών F16 σε Viber, ενώ αντίστοιχα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε τις συμφωνίες 15 δισ. για την αγορά των καταδιωκτικών Rafale και των φρεγατών Bellhara. Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι η διαφωνία του δεν αφορά τους εξοπλισμούς αλλά το… ποιος ιδιώτης επωφελείται. Σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση θα έπρεπε να προβλέπουν την κατασκευή οπλισμού στα ελληνικά ναυπηγεία (που βρίσκονται σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης).
Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι κριτήριο «πατριωτισμού» των κομμάτων είναι το αν στηρίζουν η όχι τους εξοπλισμούς που συμφώνησε η κυβέρνησή του. Όπως δήλωσε, «η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Rafale, θα παραλάβει τα υπόλοιπα 12 εντός του επόμενου έτους, αεροπλάνα τα οποία μας δίνουν σαφέστατη στρατιωτική και αεροπορική υπεροχή. Προχωρά την αναβάθμιση των Viper και ήδη έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας δεσμευτικά, γραπτά, να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας και μία μοίρα F-35 με ημερομηνία παραλαβής».
Κατηγόρησε ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ πως «αντιτάχθηκε ουσιαστικά σε όλες τις διεθνείς αμυντικές συμφωνίες μας, από το κόμμα που διαφώνησε με πολλά από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καταψηφίζοντας μέχρι και τα κονδύλια της Άμυνας», σημειώνοντας πως «εσείς δεν ήσασταν ουσιαστικά ποτέ μέρος αυτής της προσπάθειας, ήσασταν εθνική μειοψηφία, αφού διαφωνήσατε με αυτά τα οποία κάνουμε». Επισήμανε μάλιστα την πρόθεσή του να δεσμεύσει και μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα στα εξοπλιστικά προγράμματα που αποφάσισε, λέγοντας ότι «ως πρωθυπουργός της χώρας, έχω μία υποχρέωση στη διάρκεια της θητείας μου και για όσο βρίσκομαι σε αυτήν την καρέκλα: να θωρακίσω τις Ένοπλές Δυνάμεις και για την εποχή που ενδεχομένως να μην είμαι πρωθυπουργός. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου. Διότι αυτά είναι μακροχρόνια προγράμματα τα οποία ενδεχομένως θα κληθεί μια μελλοντική κυβέρνηση να τα υλοποιήσει».
Στη δική του τοποθέτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν αμφισβητεί το υφιστάμενο πλαίσιο εξοπλισμών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ούτε επίσης και τα δυσθεώρητα ύψη των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στη Βουλή θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την αγορά των φρεγατών Bellhara αλλά και την απόκτηση 18 αεροσκαφών Rafale, τονίζοντας ότι διαφώνησε με τη συμπληρωματική πρόταση της κυβέρνησης για 6 ακόμη καταδιωκτικά. Διευκρίνισε με σαφήνεια πως «κάνουμε κριτική στην υπερκοστολόγηση των δαπανών και στην απουσία έργου στην Ελληνική Βιομηχανία», ενώ ως κυβέρνηση «κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να διατηρήσουμε ψηλά και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας».
Πιο ειδικά για τους εξοπλισμούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η συμφωνία που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με τη Lockheed είναι μια συμφωνία η οποία έχει παραγωγή στην Ελλάδα». Αντιθέτως, επισήμανε, η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν είναι διακρατική, με εταιρείες την υπογράψατε, παρέχει τη δυνατότητα έστω και μια βίδα για τα Rafale να μπει εκεί όπου πήγατε, στα στέγαστρα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας; Όχι, ούτε μία βίδα». Σημείωσε πως «αυτή είναι η κριτική που σας κάνουμε και το λέμε ξανά και ξανά, ναι, από το υστέρημα του ελληνικού λαού πρέπει –και έτσι γίνεται πάντα για την εθνική μας άμυνα– αλλά θα ελέγχεται και το τελευταίο ευρώ που φεύγει από το υστέρημα του ελληνικού λαού».