του Κυριάκου Νασόπουλου
Πλήθος κόσμου συμμετείχε και φέτος στον τριήμερο εορτασμό για τα 42 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, περνώντας από το ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων. Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, νεολαίοι και συνταξιούχοι τίμησαν τους αγωνιστές της Εξέγερσης του 1973 και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν και τις τρεις μέρες. Στα αξιοσημείωτα του τριήμερου εορτασμού συγκαταλέγονται βεβαίως οι έντονες αποδοκιμασίες από τον συγκεντρωμένο κόσμο προς τον μνημονιακό, πλέον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, όταν εκείνος προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι. Κάτι που τον ανάγκασε, να το πράξει άρον άρον και να απομακρυνθεί από τον χώρο του Πολυτεχνείου με γοργό βήμα.
Την Τρίτη, με την καθιερωμένη και μεγάλη σε όγκο, για άλλη μια χρονιά, πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τα 42 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Πάνω από 15.000 συνολικά πολίτες συμμετείχαν στην αντιιμπεριαλιστική, αντικυβερνητική διαδήλωση, πιάνοντας το «νήμα» από τον Νοέμβρη του 1973 και διαδηλώνοντας ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα της κρίσης, των πολέμων, του ρατσισμού, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου.
Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8.30 μ.μ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτο πανό στη διαδήλωση ήταν εκείνο που απαιτούσε να μην εκδοθούν στην Ιταλία οι 5 φοιτητές που συνελήφθησαν την Πέμπτη 12/11 στην Αγ. Παρασκευή, έπειτα από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ιταλικές αρχές, με αφορμή παλαιότερη σύλληψή τους στο κέντρο του Μιλάνου, στις 2/5/2015, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στην διεθνή έκθεση Expo. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις πορείες σε αρκετές άλλες πόλεις της χώρας. Το αίτημα των ιταλικών αρχών αναμένεται να εξεταστεί τις επόμενες 10-15 μέρες από το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Στην κεφαλή της πορείας, και φέτος, ήταν το μαζικό και «ζωντανό» μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου. «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, ζουν στους αγώνες νεολαίας και λαού. Εμπρός για τις γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», ανέγραφε το κεντρικό πανό. Αμέσως μετά, ακολούθησαν τα πυκνά μπλοκ όλων των άλλων φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας καθώς και εκείνο του «Ανυπότακτου Μαθητή». «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε τις περισσότερες φορές και με άκρως αγωνιστική διάθεση. Τα μπλοκ της ΟΛΜΕ και άλλων εργατικών σωματείων βρέθηκαν στην συνέχεια, ενώ έπειτα το πολύ μεγάλο μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τα 2 κεντρικά πανό της στην κεφαλή και τα πανό των οργανώσεων που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ακολουθούν. Συγκεκριμένα, τα μπλοκ του ΣΕΚ και της ΚΕΕΡΦΑ, της Εργατικής Αλληλεγγύης και άλλων πρωτοβουλιών, και μετά της ΟΚΔΕ Σπάρτακος. Στη συνέχεια, ακολούθησε το μαζικό μπλοκ του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, με έντονη την παρουσία της νεολαίας.«Εμπρός λαέ για μια Αριστερά, που δεν θα υποτάσσεται και δεν θα προσκυνά» και «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ίδια η λιτότητα και ο αυταρχισμός» βροντοφώναξαν χιλιάδες αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς. Φυσικά, δεν έλειψαν και άλλα αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά και διεθνιστικά συνθήματα. «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η επανάσταση και ο κομμουνισμός» και «Με ρεύμα αριστερό, κομμουνιστικό, στον πόλεμο νικάμε τον κοινωνικό», «Από την Ουκρανία, μέχρι το Κομπανί, την τελευταία λέξη θα πούνε οι λαοί» συνόδευσε το «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» όταν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ έφταναν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.
Ακολούθως, πιο πίσω, ήταν τα πανό της Λαϊκής Αντίστασης, του ΚΚΕ (μ-λ) και ΜΛ-ΚΚΕ, του ΕΕΚ, της ΟΕΝ, της ΟΚΔΕ, της Ροσινάντε, της Αντιεξουσιαστικής κίνησης, της ΕΣΕ, της ΛΑΕ και άλλων οργανώσεων, πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων. Ξεχωριστά και με συνοδεία διμοιρίας ΜΑΤ, πορεύτηκε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αποδοκιμάστηκε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές, ενώ τελευταία πέρασαν από την αμερικάνικη πρεσβεία τα μπλοκ των δυνάμεων του ΚΚΕ.
Τέλος, ιδιαίτερα μαζική υπήρξε και η συμμετοχή των φαντάρων στις αγωνιστικές εκδηλώσεις τιμής στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, όπως επίσης και σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη. Οι ένστολοι στρατιώτες έστειλαν το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο βέβαια και στον κόσμο της εργασίας εντός και εκτός συνόρων με την συμμετοχή τους στην πορεία αλλά και με την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο.