Γιώργος Κρεασίδης
Μεταξύ του διαφοροποιημένου από τον ΔΗΣΥ Ν. Χριστοδουλίδη και του υποστηριζόμενου από το ΑΚΕΛ αλλά συνεργάτη του Ν. Αναστασιάδη Ανδρέα Μαυρογιάννη διεξάγεται την Κυριακή 12 Φλεβάρη ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι από τη μήτρα του δεξιού ΔΗΣΥ!
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο, μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, με την αναμενόμενη πρωτιά του αυτονομημένου από το δεξιό ΔΗΣΥ Νίκου Χριστοδουλίδη με 32,04%, όχι όμως με τη διαφορά από τον δεύτερο που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Στον αυριανό δεύτερο γύρο αντιμετωπίζει τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη, που εξασφάλισε 29,59%. Πρόκειται για μια δεύτερη ήττα των γκάλοπ, καθώς έδιναν σαν δεύτερο τον μεγάλο ηττημένο, τον επίσημο υποψήφιο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, που πήρε 26,11%.
Ενόψει του δεύτερου γύρου, κυριάρχησε η διεκδίκηση από τους δύο «μονομάχους» της υποστήριξης των ψηφοφόρων όσων αποκλείστηκαν και ειδικά του ΔΗΣΥ. Στη μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο μπήκε σε δεύτερη μοίρα το κοινωνικό ζήτημα, σε μια εποχή που αυτό οξύνεται, ενώ πέρασε σε πρώτο πλάνο, μαζί με τις ανούσιες αντιπαραθέσεις, η συναίνεση για δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό συμβόλιζε το γεγονός ότι οι τρεις βασικοί υποψήφιοι υπήρξαν μέχρι πρόσφατα συνεργάτες του σημερινού προέδρου Νίκου Αναστασιάδη!
Παράλληλα, το Κυπριακό που βαλτώνει γίνεται καταλύτης μιας συντηρητικής μετατόπισης, καθώς μπήκε στη συζήτηση η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η εμπλοκή του με τις ΑΟΖ, ενώ ενισχύθηκαν οι εθνικιστικές τάσεις.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε σαν ανεξάρτητος και υπερκομματικός, με νεοφιλελεύθερο στίγμα και εθνικιστική γραμμή στο Κυπριακό, σαν εκφραστής της πολιτικής Αναστασιάδη. Αυτό του εξασφάλισε μια κρίσιμη μερίδα ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Στηρίχτηκε και από τα κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου», με ιστορικές αναφορές στο Κέντρο και πατριωτική ρητορική, που στην πράξη λειτουργούν τυχοδιωκτικά σαν ουρά στον κυρίαρχο πόλο εξουσίας, ενώ έχουν μετακινηθεί σε εθνικιστικές θέσεις.
Το ΑΚΕΛ, επιλέγοντας σαν υποψήφιο έναν διπλωμάτη καριέρας, κεντροδεξιάς απόχρωσης, επιχείρησε να αποσπάσει μια μερίδα της Δεξιάς, προσανατολισμένη στη Δύση, που είναι δυσαρεστημένη με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και βλέπει με δυσπιστία την προώθηση της γραμμής των δυο κρατών για το Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ δοκίμασε να εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική του ΔΗΣΥ, όμως προεκλογικά υποβάθμισε την αυτοτελή παρουσία του και τις κοινωνικές αναφορές. Η καμπάνια Μαυρογιάννη χαρακτηρίστηκε από τη γενικολογία του κεντρικού συνθήματος «Κύπρος μπορείς» και τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις για πίστη στη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομία της αγοράς.
Ο Α. Νεοφύτου που επιχείρησε να αντιμετωπίσει τον διχασμό του ΔΗΣΥ και την έλλειψη συμμάχων, που προτίμησαν τον Χριστουδουλίδη, πλειοδότησε σε εθνικιστική, φιλονατοϊκή, αντιμεταναστευτική ρητορική, ενώ εξωράιζε τη φθαρμένη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.
Ο Α. Μαυρογιάννης δεσμεύτηκε για προσήλωση στην ΕΕ και στη «δημοσιονομική πειθαρχία».
Δεν είναι τυχαίο ότι βγήκε τέταρτος με 6% ο Χ. Χρήστου, υποψήφιος του ΕΛΑΜ, που ιδρύθηκε σαν παραμάγαζο της Χρυσής Αυγής. Τώρα παρουσιάζεται σαν αυτόνομο εθνικιστικό κόμμα, ώστε να ενσωματωθεί στο επίσημο σκηνικό —
ως δεκανίκι του ΔΗΣΥ πριν και του Χριστοδουλίδη σήμερα. Αν και προβλέψιμη, δεν παύει να ξενίζει η απεύθυνση του Μαυρογιάννη στον ΔΗΣΥ, με την έγκριση του ΑΚΕΛ, για να ζητήσει στήριξη στο δεύτερο γύρο, με αντάλλαγμα, αν όχι συγκυβέρνηση, την προσφορά ρυθμιστικού ρόλου. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε για την προσήλωση στην ΕΕ, καθώς και ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα βάλει στέλεχος του ΑΚΕΛ, αλλά τον Χαράλαμπο Προύντζο, άνθρωπο του επιχειρηματικού κόσμου, που εγγυάται μια «εύρωστη οικονομία με δημοσιονομική πειθαρχία». Επίσης, δεν παρέλειψε να μιλήσει για «παράτυπους μετανάστες» ως σοβαρό πρόβλημα και την ανάγκη απελάσεων, «με ανθρωπισμό πάντα».
Στον ΔΗΣΥ, που περνάει σοβαρή κρίση μετά την ήττα και διχάζεται μπροστά στην πιθανότητα εκλογής του «αποστάτη» Χριστοδουλίδη, τον οποίο στηρίζουν υπουργοί και το περιβάλλον Αναστασιάδη, επικράτησε η ψήφος κατά συνείδηση, με αλλεπάλληλες δηλώσεις ηγετικών στελεχών ότι θα ψηφίσουν Μαυρογιάννη. νώ επικαλούνται την κεντροδεξιά προέλευσή του και την συναντίληψη στο Κυπριακό. Η γραφειοκρατία του ΔΗΣΥ προκρίνει για την επιβίωσή της την ήττα του Χριστοδουλίδη, ώστε να εξασφαλίσει την κυριαρχία στη Δεξιά και να μπορέσει να επανέλθει στην κυβέρνηση. Καιροσκοπικά στηρίζει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, το οποίο έστρωσε τον δρόμο για τον Τζαννετακισμό α λα κυπριακά.
Σε αυτές τις συνθήκες, είναι φανερό το κενό εργατικής πολιτικής. Χωρίς ευρύτερη στήριξη, κατέβηκε με ταξικό πλαίσιο ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χ. Αριστοτέλους, που συγκέντρωσε 0,2%. Η αυτοτελής παρουσία των κομμουνιστικών και αντικαπιταλιστικών τάσεων μπλοκάρεται, με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, στο όνομα της ενότητας και του κινδύνου της χαμένης ψήφου μπροστά στη Δεξιά.