του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού υιοθέτησε ως πολιτική της το μνημόνιο που επιχείρησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, στην συνέχεια απέκτησε και τις κοινοβουλευτικές πρακτικές της. Kατεπείγοντα νομοσχέδια και διαγραφές διαφωνούντων. Τώρα πλέον φοβάται μήπως έχει σύντομα και την …τύχη της!
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «ελέγχει το παιγνίδι» που αφήνει να διαρρεύσουν το Μέγαρο Μαξίμου, είναι εμφανής η ανησυχία που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά τις δύο απώλειες στην ψηφοφορία για το πρώτο κύμα προαπαιτουμένων με αιχμή τα «κόκκινα δάνεια». Οι διαγραφές των Παναγούλη και Νικολόπουλου καθώς και οι χειρισμοί που έγιναν στην υπόθεση του Γ.Σακελλαρίδη έδωσαν μεν την απαραίτητη δόση «μνημονιακής πυγμής», όμως από την άλλη εκτιμώνται ως πρόωρες. Οι κυβερνώντες δεν περίμεναν καταγραφεί τόσο νωρίς η κοινοβουλευτική φθορά τους και έχοντας επίγνωση του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων που προτίθενται να νομοθετήσουν, αναζητούν τρόπους ελαχιστοποίησης των κινδύνων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις επόμενες 15 ημέρες πρέπει να έχει ψηφιστεί ένα ακόμη πακέτο προαπαιτουμένων όπου συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Δηλαδή μια νέα «σφαγή» στις συντάξεις που θα πολλαπλασιάσει τις ήδη μεγάλες πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς λόγω της οξύτητας των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Νομοσχέδιο το νομοσχέδιο, η περίφημη θεωρία του «παράλληλου προγράμματος» καταρρέει και όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται η πολιτική υποκρισία της «αριστερής διαχείρισης» μιας μνημονιακής συμφωνίας με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το παραπάνω κλίμα έχει προφανώς την επίδρασή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι στην συζήτηση του τελευταίου νομοσχεδίου σε σύνολο 80 ομιλητών μόλις 4 βουλευτές του βασικού κυβερνώντος κόμματος πήραν τον λόγο στην αρμόδια διαρκή επιτροπή που συζητήθηκε. Ακόμη λιγότεροι, μόλις δύο στην Ολομέλεια της Βουλής. Ουδείς θέλησε να συνδέσει το όνομά του με αυτές τις ρυθμίσεις.
Αλέξη… «παρελθέτω απ’εμού το ποτήριον τούτο» ήταν το κλίμα την Τετάρτη στην έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκλήθηκε για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις από τη συμφωνία για τις κατασχέσεις σπιτιών. ‘Εντονος ήταν ο προβληματισμός για την απουσία δεκάδων βουλευτών από τη συνεδρίαση και η αμηχανία στο ερώτημα «το πώς θα υπερασπιστούμε τη συμφωνία στους ψηφοφόρους».
Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη κινητικότητα στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ με πολυπληθή ομάδα βουλευτών της λεγόμενης τάσης των 53 να καταθέτουν …απανωτές ερωτήσεις σχετικά με τον περιορισμό των μέτρων που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει σε μία προσπάθεια αποστασιοποίησης και διάσωσης του πολιτικού τους προφίλ.
Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση προσπαθεί να «μπετονάρει» την κοινοβουλευτική της στήριξη. Σε αυτή την γραμμή κινήθηκε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Αυγής «Επίδειξη Ευθύνης» για την ψηφοφορία της Πέμπτης, καθώς και τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης που σύμφωνα με το κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδες απεργάζονται εγχώρια συμφέροντα προκειμένου να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πραγματικότητα πάντως, η μόνη επίδειξη που έγινε ήταν αυτή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την ομιλία του σε εκδήλωση της εναπομείνασας νεολαίας του κόμματος του. Μια επίδειξη απέχθειας σε οτιδήποτε ριζοσπαστικό. Όπως χαρακτηριστικά είπε «χρειάζεται επιμονή, υπομονή αλλά και πρόσκαιρους συμβιβασμούς για να μην γίνει η αριστερά ένας διάττοντας αστέρας» προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά. Θέλουμε να νικήσουμε». Επίσης ο Α.Τσίπρας είπε ότι «στόχος δικός μας δεν είναι να περισώσουμε την καθαρή μας συνείδηση και να παραδώσουμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες βορά στον νεοφιλελευθερισμό».