▸Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε το ΚΚΕ στο θέμα του επιδόματος των 600 ευρώ στους αστυνομικούς και της θετικής ψήφου του στη βουλή (μαζί με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση), μέσα από τα χείλη του Δημήτρη Κουτσούμπα, το Σάββατο το βράδυ κατά την ομιλία του στη βουλή. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε «αναντίστοιχη» την ψήφο του κόμματος υπέρ του επιδόματος την Δευτέρα το απόγευμα, σε ένα όσο γινόταν πιο «ντελικάτο» μάζεμα μιας πολιτικά απαράδεκτης ψήφου, που εξέθεσε το ΚΚΕ. Με έναν τρόπο βέβαια ο γ.γ. του ΚΚΕ άδειαζε και τον εαυτό του, καθώς σε δημόσιες παρεμβάσεις του μετά την ψήφο υπέρ είχε υποστηρίξει την επιλογή του κόμματος.
«Κι εμείς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε ότι η ψήφος του ΚΚΕ στο επίδομα των 600 ευρώ μόνο για το ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν αναντίστοιχη -και μάλιστα τη στιγμή που έγινε- με την ξεκάθαρη θέση που έχει και κυρίως παλεύει το ΚΚΕ, την οποία ανάφερα και σήμερα και διατυπώθηκε και από το βουλευτή μας κατά την συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας», είπε το Σάββατο ο Δ. Κουτσούμπας.
Έχοντας σημειώσει αμέσως πριν στην ομιλία του πως «όταν μιλάμε για καμιά ανοχή στην κρατική βία και καταστολή, μιλάμε και για την κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων, αλλά και των διάφορων ειδικών ομάδων καταστολής όπως ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, Πανεπιστημιακή αστυνομία κλπ. Κι όχι κάποιον δήθεν εκδημοκρατισμό τους που λένε κάποιοι, ψευδώς και αφελώς. Όλα τους έχουν στόχο τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία».
Η μεταστροφή αυτή της ηγεσίας του ΚΚΕ αφήνει πλήρως εκτεθειμένους διάφορους παλιούς και νεόκοπους απολογητές του Περισσού που εξάντλησαν τη φαντασία τους από την Τρίτη για να δικαιολογήσουν μια εξόφθαλμα λανθασμένη επιλογή και να επιτεθούν στην αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική Αριστερά, που το επεσήμανε.
Έγινε υπό το βάρος της ευρύτερης κατακραυγής του κόσμου της εργασίας και της αγωνιζόμενης νεολαίας και μεγάλου τμήματος της κοινωνικής και πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, όπως επεσήμανε το Πριν.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως έγινε δημόσια παραδοχή λάθους από το ΚΚΕ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνοντας το βάρος της πολιτικής πίεσης που δέχθηκε, αλλά και το ότι τα «οχυρωματικά έργα» του κομματικού μηχανισμού δεν μπορούν να αφήσουν απέξω τις κοινωνικές διεργασίες.
Βεβαίως, η θετική αυτή αναγνώριση του λάθους από το ΚΚΕ ενισχύει την ανάγκη της πιο ουσιαστικής συζήτησης για τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν σε αυτό και στην φανατική υπεράσπισή του τις πρώτες ημέρες, για ζητήματα που έχουν να κάνουν για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στους αστικούς θεσμούς και την αστυνομία γενικά, τη νομιμότητα και την απεύθυνση σε συντηρητικά μικροαστικά ακροατήρια.