Λίτσα Φρυδά
Κρεσέντο καταστολής απο την αστυνομία Ερντογάν ενάντια στη μεγάλη «Πορεία Ανθρωπιάς» κατά της χρήσης χημικών όπλων από την Τουρκία εναντίον των Κούρδων. 115 συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη και 31 στη Σιλόπη
Σε 115 συλλήψεις ατόμων που διαμαρτύρονταν στην Κωνσταντινούπολη κατά της χρήσης χημικών όπλων από την Τουρκία και 31 στη Σιλόπη προέβη την Κυριακή το μεσημέρι η τουρκική αστυνομία. Οι διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν με βασικό αίτημα προς τους διεθνείς οργανισμούς να διερευνήσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό στο βόρειο Ιράκ. Οι αστυνομικές αρχές απώθησαν σωματικά και δημοσιογράφους, που προσπαθούσαν να κάνουν ρεπορτάζ.
Η «Πορεία Ανθρωπιάς», που διοργανώθηκε από διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων και το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), δεν έλαβε την απαιτούμενη άδεια αφού ο περιφερειάρχης του Beyoğlu της Κωνσταντινούπολης, επικαλούμενος γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων, αρνήθηκε να τη χορηγήσει.
https://youtu.be/d7SVWn5ci4g
Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει βουβό ψάρι, παρά το μαγνητοσκοπημένο υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις κουρδικές Λαϊκές Δυνάμεις Άμυνας (HPG) στο οποίο φαίνονται συσκευές για την παράδοση χημικών όπλων που χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό σε επιχειρήσεις κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ και φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν εναντίον Κούρδων μαχητών που βρίσκονταν μέσα σε σπηλιές.
Η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό İstiklal του Beyoğlu, καθώς και τους κατέγραφε από ψηλά με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ αργότερα περικύκλωσαν την έδρα της περιφέρειας του HDP εμποδίζοντας αρκετούς βουλευτές του HDP να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συμπροέδρου Sezai Temelli. Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης τον βουλευτή του HDP Musa Piroğlu περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις.
Ο Piroğlu κατήγγειλε την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης για κρατική τρομοκρατία αφού εμποδίζει συστηματικά τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα, και συλλαμβάνει τους διαδηλωτές.
Today ‘March for Humanity’ in Istanbul and Silopi held against use of chemical weapons by Turkish Army in Northern Iraq.
115 people arrested in Istanbul and 31 arrested in Silopi.
— HDP Europe (@HDP_Europe) November 6, 2022
Επίσης, στην περιοχή Silopi της νοτιοανατολικής επαρχίας Şırnak διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν προς το συνοριακό πέρασμα Habur μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία, δέχθηκαν την επίθεση του τουρκικού στρατού.
Στην πορεία που υποστηριζόταν από διάφορους κουρδικούς φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), μεταξύ των διαδηλωτών συμμετείχαν βουλευτές και άλλοι πολιτικοί.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε οδοφράγματα για να εμποδίσει την πορεία και επενέβη με νερό, δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ όταν οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν.
Ωστόσο οι διαδηλωτές επέμειναν και ανασυντάχθηκαν στους δρόμους της Σιλόπης για να συνεχίσουν την πορεία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις σφαίρες από καουτσούκ που χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός χτύπησε τη βουλευτή του HDP Nuran İmir. Οι στρατιώτες άφησαν επίσης πυροβόλα όπλα έξω από την έδρα της περιφέρειας του HDP και συνέλαβαν αρκετούς ανθρώπους, σύμφωνα με το Mezopotamya.
Ο διακεκριμένος Αμερικανός διανοούμενος και ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του σήμερα στο Medya News δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος δεν θα δεχθεί έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στο βόρειο Ιράκ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να περιμένει από εγκληματικά κράτη να διεξάγουν έρευνες για τα δικά τους εγκλήματα”.
Αμφισβήτησε τη δυνατότητα μεμονωμένων διαμαρτυριών να μπορέσουν να παροτρύνουν τα διεθνή όργανα να ξεκινήσουν έρευνες σχετικά με την καταγγελλόμενη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και συνέχισε λέγοντας πως “Μια αποτελεσματική διαμαρτυρία θα πρέπει να προέλθει από κάποιο διεθνή οργανισμό ή κράτος με αρκετή αξιοπιστία ώστε να φτάσει στο ευρύ κοινό”.
Αυτή η στάση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, είπε ο Τσόμσκι επισημαίνοντας ότι και άλλες χώρες συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο, και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες που δεν διερευνούν τα δικά τους εγκλήματα, ενώ ζητούν τη διερεύνηση των εγκλημάτων των άλλων.
Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν αποδέχεται μια διεθνή έρευνα, ο Τσόμσκι είπε: “Αλλά δεν πρόκειται να το κάνουν. Θα έπρεπε επίσης να δεχτούν τη διερεύνηση των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διέπραξαν τη δεκαετία του 1990, των πιο πρόσφατων εγκλημάτων, των εγκλημάτων στο Αφρίν και της εισβολής τους στις κουρδικές περιοχές της Συρίας”.