Λίτσα Φρυδά
Τη χρήση μη συμβατικών, τοξικών και απαγορευμένων χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον των Κούρδων του Ιράκ καταγγέλλουν γιατροί και ακτιβιστές. Αποκαλυπτικές μαρτυρίες ερευνητών που ταξίδεψαν στην περιοχή.
Ενώ τα σενάρια για τις βρώμικες βόμβες στον πόλεμο της Ουκρανίας δίνουν και παίρνουν, κανέναν δεν φαίνεται να απασχολούν συγκεκριμένες καταγγελίες για «βρώμικες» ενέργειες του τουρκικού στρατού. Πρόκειται για επιθέσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών, κατά τη διάρκεια παρατεταμένων σφοδρών μαχών στις σήραγγες στο Werxelê — μια στρατηγικής σημασίας περιοχή, στην επικράτεια της περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν.
Βίντεο που δημοσιοποίησαν οι Δυνάμεις Άμυνας του Λαού (HPG) στον ειδησεογραφικό ιστότοπο ANF, ενισχύουν τους ισχυρισμούς των Κούρδων ότι οι επιθέσεις αυτές περιλαμβάνουν χρήση χημικών όπλων, κάτι που αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Το Κέντρο Λαϊκής Άμυνας (HSM) ανακοίνωσε ότι συνολικά 17 αντάρτες σκοτώθηκαν στις πρόσφατες επιθέσεις της Τουρκίας με χημικά όπλα και κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι ευθύνεται για την επέκταση των επιχειρήσεων της Τουρκίας με χημικά όπλα.
Μολονότι παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων των Διεθνών Ιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (ΔΙΠΠΠ), δίνουν στοιχεία που στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, οι κυβερνήσεις ΗΠΑ, ευρωπαϊκών χωρών και τα Ηνωμένα Έθνη τηρούν σιγή ιχθύος. ενώ οι διεθνείς αρχές δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για πλήρη έρευνα. Σύμφωνα με τους Διεθνείς Ιατρούς, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή απαγορευμένων χημικών όπλων, καθώς και εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την προστασία από τις ουσίες αυτές, ανακαλύφθηκαν σε τοποθεσία που εγκαταλείφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα.
Ειδικοί σε θέματα χημικών όπλων συμφωνούν ότι η χρήση σπρέι πιπεριού από τα τουρκικά στρατεύματα –την οποία παραδέχτηκε στην τουρκική Βουλή ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ– συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατά των χημικών όπλων, το οποίο έχει υπογράψει η Τουρκία και είναι αρκετή για τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), ώστε να ξεκινήσει έρευνα. Γιατρός του ΔΙΠΠΠ, που ταξίδεψε στο ιρακινό Κουρδιστάν με αντιπροσωπεία που ερευνούσε τη χρήση χημικών όπλων, δήλωσε ότι ούτε οι ιρακινοκουρδικές αρχές ούτε η Βαγδάτη θα ερευνήσουν αποτελεσματικά την καταγγελλόμενη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία. Ενώ κάλεσε, παράλληλα, τα ευρωπαϊκά κράτη να κλιμακώσουν τις αξιώσεις τους προς τον Οργανισμό για την Πρόληψη των Χημικών Όπλων. Ο ιρανικής καταγωγής Σουηδός γιατρός δρ. Μανσουράν, ερευνητής στην ιολογία, την ανοσολογία και τις διαγνωστικές μεθόδους βακτηριακών λοιμώξεων, που περιέθαλψε τραυματίες από χημικές ουσίες στον πόλεμο Ιράκ-Ιράν το 1980, αλλά και στη Βόρεια Συρία, δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η Τουρκία χρησιμοποίησε τοξικό αέριο, το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό και θανατηφόρο από το αέριο πιπεριού.
Έφοδος της αστυνομίας του Ερντογάν σε 11 σπίτια δημοσιογράφων φιλοκουρδικών μέσων ενημέρωσης
Μέρος μιας προσπάθειας συγκάλυψης αυτών των εγκλημάτων της κυβέρνησης AKP-MHP αποτελούν οι βίαιες συλλήψεις που έγιναν τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από ταυτόχρονες επιδρομές της τουρκικής αστυνομίας στα σπίτια 11 δημοσιογράφων των φιλοκουρδικών μέσων ενημέρωσης Mezopotamya News Agency (MA) και Jin News στην Άγκυρα, το Ντιγιάρμπακιρ, το Μαρντίν, την Ούρφα, το Βαν και την Κωνσταντινούπολη. Οι συλλήψεις έγιναν βάσει του πρόσφατου νόμου της τουρκικής κυβέρνησης για την παραπληροφόρηση, που εγκρίθηκε από το τουρκικό Κοινοβούλιο στις 13 Οκτωβρίου.Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η σύλληψη της προέδρου του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TBB) Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, κορυφαίας υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας.Η σύλληψη έγινε με εντολή της Εισαγγελίας της Άγκυρας, για τρομοκρατική προπαγάνδα, επειδή δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον του PKK στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Ο Μιθάτ Σανκάρ, συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), είπε ότι οι συλλήψεις των δημοσιογράφων δεν είναι τυχαίες και μαζί με το νόμο «λογοκρισίας», όπως χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση, αποτελούν μέρος ενός σχεδίου φίμωσης του αντιπολιτευόμενου Τύπου, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας, ενόψει των εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023.
Προς αυτό συγκλίνει και η ομιλία του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που στην τελετή έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους σε πανεπιστήμιο της Σμύρνης αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της νέας επίθεσης κατά του PKK, συμπληρώνοντας: «Αποφασίσαμε ότι στις 29 Οκτωβρίου 2023 δεν θα έχει απομείνει ούτε ένας τρομοκράτης στην Τουρκία. Δίνουμε όλο μας το είναι γι’ αυτό».