Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Πατριωτικές κορώνες για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και σταθερή πορεία προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ
Πάνω από όλα η κυβερνησιμότητα. Αυτό θα είναι το «δόγμα» του ΣΥΡΙΖΑ για τους επόμενους μήνες, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση της ΚΕ του το περασμένο Σαββατοκύριακο. Να σημειωθεί πως η πρώτη ουσιαατική συνεδρίαση του οργάνου –η προηγούμενη απλά αφορούσε τη συγκρότηση του σώματος– κατέληξε σε μια ομόφωνη απόφαση, αφού υπήρξαν μόλις 2 λευκά. Ξεκάθαρο δείγμα ότι οι τάσεις («προεδρικοί», «Ομπρέλα», Ριζοσπαστική Ενότητα κ.λπ.) ομονοούν στη λογική της «τελικής ευθείας προς τις κάλπες» και στον υπέρτατο στόχο της ανάληψης της διακυβέρνησης.
Φυσικά, καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι συσχετισμοί, αφού η μεγαλύτερη τάση της ΚΕ –αν και όχι πλειοψηφική– είναι η «Κίνηση Μελών» (Ν. Παππάς, Χρ. Σπίρτζης, Ο. Γεροβασίλη), με την «Ομπρέλα» να επηρεάζει κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο των μελών της. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, με τις κινήσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα (π.χ. γραμματέας του κόμματος η Ρ. Σβίγκου που σχετίζονταν με την «Ομπρέλα», Εκτελεστικό Γραφείο με στελέχη της εμπιστοσύνης του), είναι ο απόλυτος συντονιστής των ισορροπιών. Έτσι, οι παρεμβάσεις του καθόρισαν και το περιεχόμενο των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των διατυπώσεων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην εναρκτήρια ομιλία του όσο και στην καταληκτική, ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζητούμενο έως και την ερχόμενη άνοιξη είναι η κυβερνησιμότητα. Απευθυνόμενος στον Θοδωρή Δρίτσα, που είχε εκφράσει ενστάσεις για τη θετική ψήφο στη σύμβαση για την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι αν ήταν υπουργός σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε που θα διανοούνταν να θέσει τέτοιο θέμα. Ως εκ τούτου, απαίτησε να μην διατυπώνονται θέσεις που δεν έχουν σχέση με τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει τη διακυβέρνηση. Παράλληλα, ζήτησε από τα στελέχη παρεμβατικότητα στα θέματα που θέτει στην πολιτική ατζέντα η ΝΔ.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ζήτημα της σταθερότητας. Ο Τσίπρας επισήμανε ότι στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης είναι ο παράγοντας αστάθειας για το πολιτικό σύστημα, επειδή εξαρχής έχει πει ότι θα καταφύγει σε διπλές εκλογές. Αντιθέτως, να προβάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως παράγοντας σταθερότητας με την πρότασή του για την «προοδευτική διακυβέρνηση». Κατέστησε δηλαδή σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον μετριοπαθή και ήσυχο ψηφοφόρο «του Κέντρου», τάζοντας κοινωνική ειρήνη. Επίσης, διαβεβαιώνει το εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο πως αποτελεί την πλέον αξιόπιστη διαχειριστική λύση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να μπει δυναμικά σε αυτό το πεδίο. Διαβάζοντας προφανώς τις δημοσκοπήσεις που εντοπίζουν υστέρηση στους ψηφοφόρους με «πατριωτικά» αντανακλαστικά. Έτσι, η απόφαση της ΚΕ κάνει λόγο για την ανάγκη να αυξηθεί η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη, ταυτόχρονα όμως μιλά για ενεργητικές πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία, προσπαθώντας να συνθέσει τις αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό.
Η υιοθέτηση ενός αιτήματος όπως η επέκταση στα 12 ν.μ., προφανώς στοχεύει στην προσέλκυση ψηφοφόρων από το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», προκαλώντας αντιδράσεις σε ένα τμήμα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ που προκρίνει μια πιο «διαλλακτική» προσέγγιση με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, όμως, η θέση για πρωτοβουλίες διαλόγου συμπίπτει με τη… «σημιτική συνιστώσα» , δηλαδή στελέχη προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ που στο ζήτημα αυτό ταυτίζονται με τους «53». Σε κάθε περίπτωση, διαφαίνεται πως γνώμονας για τη διαμόρφωση πολιτικής είναι η αύξηση των εκλογικών ποσοστών, ενώ δεδομένη θεωρείται η αποδοχή της λειτουργίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Τέλος, ο Τσίπρας έκανε ένα ακόμη βήμα στη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό αφορά τις δημοτικές εκλογές, αφού τόνισε πως βασικός στόχος είναι ο χάρτης την επομένη να μην είναι «μπλε», αλλά «κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος». Στη βάση αυτή ζήτησε «ψηφοδέλτια νίκης», τονίζοντας ότι το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι η εκλογιμότητα του υποψηφίου που θα στηριχτεί. Μάλιστα, συστήθηκε ειδικό δίκτυο 130 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιλεγούν οι υποψήφιοι ανά περιφέρεια και δήμο. Όσον αφορά τον συνδικαλιστικό τομέα, αποφασίστηκε η συγχώνευση των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων που σχετίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τέθηκε ο στόχος της σημαντικής αύξησης των ποσοστών της ενιαίας πλέον παράταξης στις εκλογές για την ανάδειξη της ΓΣΕΕ.