▸Σύσκεψη Παρεμβάσεων και εργατικών σχημάτων από πολλούς χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (20/9).
Κοινές ήταν οι διαπιστώσεις σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης για τη ζωή των εργαζόμενων, τη μαζική φτωχοποίηση και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη να υπάρξει αγώνας που να προβάλει συνεκτικά τα αιτήματα για πραγματικές αυξήσεις στο μισθό μαζί με μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τις ιδιωτικοποιήσεις και κατοχύρωση των βασικών αγαθών για όλους (ρεύμα, ενέργεια, στέγη, ΜΜΜ κλπ).
Όσον αφορά στη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, κριτήριο να αποτελέσει πώς οι εργαζόμενοι θα πάρουν από τα τεράστια κέρδη και τον πλούτο που αυτοί παράγουν. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, και του ΣΥΡΙΖΑ για 800 ευρώ, αποτελούν εμπαιγμό. Στον αντίποδα τα αιτήματα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού –όταν ο επίσημος πληθωρισμός παρουσιάζεται στο 11%– όσο και του ΠΑΜΕ για κατώτατο 825 ευρώ, κινούνται στα όρια της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής, και δεν τίθεται από τη μεριά της κάλυψης των αναγκών των εργαζόμενων και της απόσπασης από τα κέρδη του κεφαλαίου. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία το αίτημα κανένας μισθός και σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ «καθαρά», σε συνδυασμό με τα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τις ιδιωτικοποιήσεις στα κοινωνικά αγαθά.
Στη σύσκεψη έγιναν προτάσεις για την οργάνωση ενός αγωνιστικού προγράμματος ανατροπής. Σε σχέση με την πανεργατική απεργία στις 9/11 τονίστηκε ότι δεν αρκεί. Απαιτείται η ανάπτυξη αγώνων πριν και μετά τη γενική απεργία ώστε να μην αποτελέσει ένα μεμονωμένο γεγονός χωρίς συνέχεια. Αποφασίστηκε κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα της ΕΕ για την ενέργεια, στις 6/10, παραμονή της σχετικής συνόδου κορυφής της ΕΕ (7/10). Επιπλέον, η στήριξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην καταστολή, την πανεπιστημιακή αστυνομία και του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, καθώς και της πρότασης του ΣΥΒΧΨΑ για συντονισμό σωματείων και συλλογικοτήτων.