Ραφαέλ Σάντος μέλος ΚΕ του Εργατικού Κόμματος (Partido Obrero) στην Αργεντινή
Την αποικιοκρατική συμφωνία της κυβέρνησης των Περονιστών με το ΔΝΤ καταγγέλλει το Partido Obrero, λέει στο Πριν ο Ραφαέλ Σάντος, ηγετικό στέλεχος του κόμματος. Οι λαϊκές αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει, κυρίως μέσω των πικετέρος, παρά τα εμπόδια των φιλοκυβερνητικών συνδικάτων. Το αριστερό μέτωπο FIT καταδίκασε τη φασιστική επίθεση στην Κριστίνα Κίρχνερ, αρνούμενο το κάλεσμά της για «κοινωνική ειρήνη». Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της Αριστεράς.
Συνέντευξη στη Λίδα Φρυδά
▶ Ποια είναι η οικονομική κατάσταση στην Αργεντινή μερικούς μήνες μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ;
Η συμφωνία με το ΔΝΤ καθορίζει μια σειρά δεσμεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης: Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, πορεία αναπλήρωσης των διεθνών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας και περιορισμοί στην κοπή νομισμάτων. Το ΔΝΤ ελέγχει την εκπλήρωση αυτών των στόχων ανά τρίμηνο, διαχειρίζεται έτσι την οικονομία. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική συμφωνία και μια συγκυβέρνηση με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, που θα έχει ως συνέπεια τον στραγγαλισμό της εργατικής τάξης. Η συμφωνία ψηφίστηκε στο Κογκρέσο από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού «Μέτωπο για Όλους» (σ.σ. συνασπισμός Περονιστών των Αλμπέρτο Φερνάντες και Κριστίνα Κίρχνερ) και της δεξιάς αντιπολίτευσης «Μαζί για Αλλαγή». Η οικονομική κρίση και οι εσωτερικές διαμάχες οδήγησαν στην πτώση του υπουργού Οικονομίας Μαρτίν Γκουσμάν και την αντικατάστασή του από τον Σέρτζιο Μάσα, έναν από τους πυλώνες του επίσημου συνασπισμού. Ο Μάσα ήρθε για να αυστηροποιήσει την αναπροσαρμογή: τα πρώτα του μέτρα ήταν να ανακοινώσει σημαντική αύξηση των τιμών στην ενέργεια και περικοπή του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση και την υγεία (μεταξύ άλλων τομέων) κατά περίπου 200 δισεκατομμύρια πέσος. Ο Κιρχνερισμός, ο οποίος παρουσιάζεται ως προοδευτικός και συμμετέχει στην κυβέρνηση, έδωσε τη στήριξή του στον Μάσα.
▶ Πώς αντιτάσσεται η εργατική τάξη στα οικονομικά μέτρα και στην εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού;
Αναδύεται μια διάθεση των εργαζομένων να αγωνιστούν για τους μισθούς, με πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις τις απεργίες των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στα ελαστικά, με μαχητική συνδικαλιστική ηγεσία, τη SUTNA Ένωση Αργεντινών Εργαζομένων στα Ελαστικά. Το πρόβλημα είναι ότι οι ηγεσίες των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CGT) και του Κεντρικού Συνδικάτου Εργαζομένων Αργεντινής (CTA) υποστηρίζουν την κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, αποφεύγουν να καλέσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Εξέχουσας σημασίας είναι ο αγώνας του κινήματος «πικετέρος» (κίνημα των ανέργων). Σε αυτό το κίνημα υπάρχει μια πτέρυγα που έχει αφομοιωθεί από την κυβέρνηση («Κίνημα Εβίτα», «Μαχητικό Ταξικό Ρεύμα» – CCC, «Γενική Συνομοσπονδία Μικροπωλητών» Ctep) αλλά και ένα μέτωπο μαχητικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και ο «Εργατικός Πόλος» (Polo Obrero), που έχει οργανώσει κινητοποιήσεις, οδοφράγματα και μαζικές κατασκηνώσεις σε δημόσιους χώρους διεκδικώντας πραγματική εργασία και καθολική εφαρμογή των κοινωνικών προγραμμάτων. Το Εργατικό Κόμμα προβάλλει την ανάγκη για μια εθνική απεργία και ένα σχέδιο δράσης για να ηττηθεί η πολιτική της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για την «αναπροσαρμογή».
▶ Με ποιον τρόπο παρεμβαίνει το Μέτωπο των κομμάτων της επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, στο οποίο συμμετέχετε σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση;
Το Μέτωπο της Αριστερής και των Εργαζομένων (FIT) γεννήθηκε το 2011 ως ένα μπλοκ που υπερασπίζεται την πολιτική ανεξαρτησία των εργαζομένων από τα αφεντικά κάθε πολιτικής απόχρωσης, τόσο από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά («Μαζί για την Αλλαγή», «Η Ελευθερία προχωρά», κ.λπ.) όσο και από τον αστικό εθνικισμό των περονιστών («Μέτωπο για Όλους»). Πρόσφατα, το FIT κατήγγειλε σθεναρά τη φασιστική επίθεση εναντίον της αντιπροέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, χωρίς ωστόσο να στηρίξει το κάλεσμα του κυβερνώντος κόμματος για «κοινωνική ειρήνη», το οποίο έχει ως μόνο στόχο να περιορίσει τη δράση των εργαζομένων ενάντια στην αναπροσαρμογή.
▶ Ποια είναι η θέση των κομμάτων της αριστεράς για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε ορόσημο στο εσωτερικό της Αριστεράς και του FIT. Το Εργατικό Κόμμα υποστήριξε ότι τα βαθύτερα αίτια της ένοπλης σύγκρουσης είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ και η προσπάθεια του ιμπεριαλισμού να αποικίσει οικονομικά τα πρώην εργατικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Ωστόσο, έχουμε επίσης επικρίνει την εισβολή στην Ουκρανία της γραφειοκρατίας του Κρεμλίνου. Ως Εργατικό Κόμμα προτείνουμε: Κάτω ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και κάτω οι κυβερνήσεις του πολέμου. Διάλυση του ΝΑΤΟ. Να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία. Κάτω οι κυβερνήσεις της παλινόρθωσης. Για μια ενωμένη και σοσιαλιστική Ουκρανία. Για τη σοσιαλιστική ενοποίηση της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Δεν ήταν αυτή η πολιτική θέση του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (MST) και της Σοσιαλιστικής Αριστεράς (IS), οι οποίοι περιγράφουν τη σύγκρουση ως ένα είδος «εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου» της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία και τάσσονται υπέρ της πρώτης. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, αντικειμενικά τοποθετούνται σε κοινό έδαφος με τον βορειοαμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Το «Κόμμα Σοσιαλιστών Εργατών» (PTS), με τη σειρά του, τάσσεται υπέρ μιας «ανεξάρτητης αντίστασης», αλλά παραλείπει να θίξει την πτώση του Ζελένσκι. Η διαπίστωση ότι γινόμαστε μάρτυρες ενός αντιδραστικού πολέμου πρέπει να συνοδεύεται και από τον αγώνα για την εκδίωξη από την εξουσία όλων των πολεμοκάπηλων κυβερνήσεων, ξεκινώντας από την Ουκρανία και τη Ρωσία, και την εγκαθίδρυση εργατικών κυβερνήσεων.
Η βαθύτερη αιτία της ένοπλης σύγκρουσης είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, έχουμε επικρίνει την εισβολή στην Ουκρανία της γραφειοκρατίας του Κρεμλίνου
▶ Ποιες εκτιμάτε πως θα είναι οι συνέπειες του πολέμου για την Αργεντινή;
Η αύξηση των επιτοκίων που έχει αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό επιτείνει τη διαδικασία της μαζικής φυγής κεφαλαίων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιδράσει προσφέροντας ομόλογα σε πέσος αναπροσαρμοσμένα στον πληθωρισμό ή συνδεδεμένα με τη μελλοντική τιμή του δολαρίου, κάτι που αποτελεί ζήτημα τεράστιας σημασίας για το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και υποθήκη για την εθνική οικονομία που στο τέλος θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
▶ Πώς βλέπετε την κίνηση της κυβέρνησης να αιτηθεί την ένταξη της Αργεντινής στην ομάδα των BRICS τον Ιούνιο;
Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Σέρτζιο Μάσα, είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικές σχέσεις με την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η ιδέα της ένταξης στις BRICS από το κυβερνών κόμμα είναι ένας ελιγμός αντιπερισπασμού.
▶ Κατά γενική ομολογία, η ταξική πάλη διεθνώς θα ενταθεί την επόμενη περίοδο. Οι επαναστατικές δυνάμεις θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους. Ποιοι είναι οι κεντρικοί στόχοι του Partido Obrero;
Προτείνουμε στους Αργεντίνους εργαζόμενους να έρθουν σε ρήξη με τον Περονισμό, εξού και το σύνθημά μας για ένα λαϊκό κίνημα με σοσιαλιστικά λάβαρα. Η επιδείνωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης οδηγεί σε λαϊκές εξεγέρσεις και μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Προτείνουμε αγώνα για μια επαναστατική διεθνή –για εμάς την 4η Διεθνή– και για εργατικές κυβερνήσεις.