του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Οργανωτική παράλυση, εκατοντάδες αποχωρήσεις μεσαίων στελεχών, φαινόμενα αποστράτευσης και απογοήτευσης είναι …παραπάνω από πρόδηλα στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την ηγετική του ομάδα, αφού παράλληλα με την επιλογή για την υπογραφή και υλοποίηση του 3ου Μνημονίου έχει πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις και για τη πλήρη αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος. Άλλωστε τέτοιου είδους εργαλεία δεν είναι πλέον ιδιαίτερα χρήσιμα. Έχει ήδη σχεδιαστεί μία προεκλογική εκστρατεία με σχεδόν αποκλειστικό στοιχείο αυτό που στον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούν «πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα» καθώς και την αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Εκτιμάται ότι αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου με την βοήθεια των εκλογών – εξπρές και ενός σαστισμένου ακόμη εκλογικού σώματος, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που θα έχει το «χρίσμα» των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και της εγχώριας πλουτοκρατίας. Άρα και το κόμμα που θα αποτελέσει την σπονδυλική στήλη μίας ακόμη ευρείας μνημονιακής κυβέρνησης.
Επιχειρώντας να αποσπάσει την προσοχή από τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη ψηφιστεί στην Βουλή αλλά κυρίως από την μνημονιακή κόλαση που ετοιμάζεται για το 2015 και το 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να «βγάλει» επικοινωνιακά την προεκλογική περίοδο με μία δραματοποιημένη εκδοχή της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Επικεντρώνοντας στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αυγή θα προσπαθήσει «να προβάλλει το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η αποφασιστική διαπραγματευτική στάση, τόσο στο προηγούμενο διάστημα, όσο και στο μέλλον, στα διάφορα στάδια υλοποίησης της συμφωνίας». Να παρουσιάσει δηλαδή ειλημμένες αποφάσεις για την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, περαιτέρω επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων, κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου ως …πεδίο διαπραγμάτευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, που παρότι διέψευσε δημοσιεύματα περί ενιαίας σύνταξης 600 ευρώ, ως σενάρια για τρελλούς, δήλωσε την ίδια στιγμή ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πρόταση μέτρων με το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (δηλαδή αποφασιστική μείωση της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης) που να κινούνται σε διαφορετική λογική από το πλήρες κεφαλαιοποιητικό σύστημα αφού αποτελεί «νεοφιλελεύθερη επιλογή». Ουσιαστικά θεωρώντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις ως …«ένα το κρατούμενο», έκανε λόγο για εναλλακτικές προτάσεις με ίδιες περικοπές που θα εφαρμοστούν μόνο αν γίνουν δεκτές από τους δανειστές. Όμως, όπως επισήμανε, «δεν ξέρουμε αν θα τις δεχθούν»!
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αναδείξει τα ελάχιστα και ανεπαρκή νομοσχέδια που ψηφίστηκαν κατά την διάρκεια της 7μηνης διακυβέρνησης (ΕΡΤ, 100 δόσεις, νομοσχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης) ως επιτεύγματα που θα συνεχιστούν την ίδια στιγμή που οι βασικές πλευρές τους ακυρώνονται από την ίδια την συμφωνία που υπέγραψε και δεσμεύθηκε να εφαρμόσει. Στην ίδια λογική θα κινηθούν και οι υποσχέσεις περί «πάταξης της διαφθοράς» με έμφαση στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης, και το ειδικό υφυπουργείο για την διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε δημόσιο και δήμους.
Στο εσωκομματικό επίπεδο, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πώς έχει επιτύχει να «μπαλώσει» πρόσκαιρα τα ρήγματα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την περίφημη «ομάδα των 53». Πρόκειται όμως για ισορροπίες ιδιαίτερα εύθραυστες που θα δοκιμαστούν στις μετεκλογικές εξελίξεις. Παρά την παραίτηση του γραμματέα της ΚΕ Τάσου Κορωνάκη, (ο οποίος εκφράζει ένα τμήμα της συγκεκριμένης ομάδας), βασικά στελέχη των «53» θα βρεθούν στις λίστες και μάλιστα σε εκλόγιμες θέσεις. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας έκανε προσωπικές και εγκωμιαστικές αναφορές στους Ε.Τσακαλώτο, Γ.Σακελαρίδη και Γ.Δρίτσα ενώ και άλλα – λιγότερο γνωστά αλλά με εσωκομματική αίγλη- στελέχη του χώρου αναμένεται να αξιοποιηθούν τόσο στις λίστες όσο και σε υπουργικές θέσεις σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική βάση στην οποία επιτυγχάνεται αυτή η γεφυροποίηση των διαφορών είναι το περίφημο «πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» που θα τρέχει παράλληλα με την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου, αν και οι «53» δεν έχουν πάρει την δέσμευση που ζητούσαν για αποκλεισμό του ενδεχομένου συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνήσεις εθνικής ενότητας.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων θα διεξαχθεί και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με απόφαση της τελευταίας ΚΕ του κόμματος) με άγνωστη όμως ημερομηνία, ενώ ήδη από την ηγετική ομάδα του κόμματος γίνονται κινήσεις αλλοίωσης των υπαρχόντων συσχετισμών.