Συνέντευξη στον Κυριάκο Νασόπουλο
«Τα μέτρα του 3ου μνημονίου αλλά και τα δύο πρώτα μνημόνια αποτέλεσαν μια ποιοτική τομή και επιτάχυναν ειλημμένες αποφάσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ, συμβάλλοντας τα τελευταία πέντε χρόνια στην πιο γρήγορη εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων», δηλώνει στο Πριν ο Βαγγέλης Νάνος, πρόεδρος Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Τι θα σηματοδοτήσει το 3ο μνημόνιο, το οποίο φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας;
Οι προτάσεις της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου ολοκληρώνουν ουσιαστικά ένα δρόμο συνεχών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην αγροτική παραγωγή όπως έχουν συναποφασιστεί από όλες τις κυβερνήσεις στα πλαίσια της ΕΕ. Είναι μέτρα βάρβαρα και η συγκυβέρνηση πραγματοποίησε έναν ελιγμό αποφασίζοντας να τα φέρει στη Βουλή αργότερα. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στη προσπάθεια του κεφαλαίου για να καθορισθεί το τι παράγεται και το πώς παράγεται, από όσο γίνεται λιγότερα χέρια για να μπορούν να ελέγχουν πλήρως τη κατάσταση και ειδικά την ικανότητα κάλυψης των διατροφικών αναγκών του λαού. Προσανατολισμός των μέτρων αποτελεί η παραπέρα ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου, η ενίσχυση της παρουσίας των πολυεθνικών και του κυκλώματος ντόπιων μεγαλέμπορων-βιομηχάνων (ζωοτροφών, λιπασμάτων, φαρμάκων), οι συμπράξεις μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφων με τοπικά κυκλώματα συμφερόντων μέσω και των «Αγροτικών Συνεταιρισμών» του νόμου Σκανδαλίδη (πρώην ΕΑΣ), σε διασύνδεση πάντα με μηχανισμούς προώθησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης και επιδοτήσεων. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα υπάρξει καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων που δεν εντάσσονται σε αυτό το σχεδιασμό.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για τους αγρότες-κτηνοτρόφους στα πλαίσια της νέας συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών;
Αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από 13% στο 26% και μετά στο 29%! Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου από 55% στο 75% και μετά στο 100%! Καταργείται η πρόσφατα ψηφισμένη από τη Βουλή απαλλαγή από φόρο των αγροτικών επιδοτήσεων-αποζημιώσεων έως 12000 ευρώ. Καταργείται η επιστροφή φόρου (επιδότηση) στο αγροτικό πετρέλαιο. Αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% για όλα τα καλλιεργητικά μέσα, εφόδια και υπηρεσίες. Τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ για αγρότη – αγρότισσα – αγροτόπαιδο (η κατώτατη κλάση από 62 ευρώ το μήνα, σε 180 ευρώ το μήνα). Θα πληρώνουν έως τα 67 υπέρογκα χαράτσια για να πάρουν την εξευτελιστική αγροτική σύνταξη. Ο φτωχομεσαίος αγρότης- κτηνοτρόφος χτυπιέται επιπλέον και ως καταναλωτής από την αύξηση στον ΦΠΑ, από τη μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ και από το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.
Σε συνάρτηση με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, περιορίζονται ακόμα περισσότερο τα περιθώρια επιβίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς;
Τα μέτρα του 3ου μνημονίου αλλά και τα δύο πρώτα μνημόνια αποτέλεσαν μια ποιοτική τομή και επιτάχυναν ειλημμένες αποφάσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ, συμβάλλοντας τα τελευταία πέντε χρόνια στην πιο γρήγορη εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθήθηκαν μέσω των συνεχών αναθεωρήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Πρώτον συνέβαλλαν στο σπάσιμο της συμμαχίας του κεφαλαίου με μερίδα της συνεταιριστικής και εργατικής γραφειοκρατίας στην ύπαιθρο.
Δεύτερον πουλήσανε, κλείσανε και περιθωριοποιήσανε τις βιομηχανίες λιπασμάτων, τις γαλακτοβιομηχανίες Δωδώνη και Αγνό, τη Βιομηχανία Ζάχαρης, τη ΣΕΚΑΠ και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
Τρίτον επιτάχυναν τις διαδικασίες για το μητρώο αγροτών (το οποίο θα τους χρησιμέψει σε αυτή τη φάση), τη νέα φοροεπιδρομή, τον συνεταιριστικό Καλλικράτη και την ταχύτατη διείσδυση των τραπεζιτών στην αγροτική παραγωγή (βλέπε ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ και ο νέος ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς στην αγροτική παραγωγή).
Τέταρτον άλλαξαν όλους τους μηχανισμούς του δημοσίου για να τους προσαρμόσουν στην αγορά, αλλάζοντας ταυτόχρονα τις εργασιακές σχέσεις, δίνοντας μεροκάματα και συντάξεις πείνας στους εργαζόμενους. Με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου εκτός από το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων παραγωγών, θα έχουμε νέες απολύσεις και νέες εργασιακές σχέσεις στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, θα συμπιεστούν βάναυσα όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου, θα καταστρέψουν ένα μέρος της εγχώριας παραγωγής που μπορεί να παίξει σοβαρό ρόλο στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με ανεξαρτησία από τις πολυεθνικές, ενώ ταυτόχρονα μέσω των μέτρων αναπροσαρμόζεται ριζικά η υπόλοιπη παραγωγή με κριτήριο τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για να βγουν οι καπιταλιστές από τη κρίση σε βάρος των εργατικών και λαϊκών αναγκών. Μια πολιτική που αποτελεί όλη τη φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ 2014-2020.
Είναι εφικτό στο σήμερα να οργανωθεί η πάλη των μικρών και μεσαίων αγροτών-κτηνοτρόφων;
Η ελπιδοφόρα κοινή εμφάνιση μπλόκων, αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν καύσιμα για τον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς το επόμενο διάστημα. Η αντιμετώπιση της πείνας, η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού δεν είναι υπόθεση μόνο των αγροτών αλλά της ίδιας της εργατικής τάξης. Η μάχη της επιβίωσης περνά μέσα από τον αγώνα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Το πραγματικό, από τα κάτω κοινό μέτωπο φτωχομεσαίων αγροτών, εργαζομένων, νεολαίας και ανέργων μπορεί να σταματήσει τη βαρβαρότητα και την καταστροφή. Πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα κοινή συνάντηση με πρωτοβουλία των συντονιστικών της μαχόμενης φτωχομεσαίας αγροτιάς, ομοσπονδιών εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδικάτων, λαϊκών συνελεύσεων που θέλουν να συμβάλλουν σε κοινό μέτωπο, με θέμα τη δημιουργία πραγματικών μπλόκων στους δρόμους στις πλατείες των πόλεων και στους χώρους δουλειάς.
Εδώ θα κριθούν όλοι, γιατί μπορούμε να τους σταματήσουμε παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια μας, χωρίς κοινοβουλευτικές αυταπάτες, χωρίς μέτωπο γύρω από τον εαυτό μας και λογικές διαπραγμάτευσης με αυτούς που ρημάζουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, με λογική ανατροπής και όχι ήττας ή υποταγής. Η αναβολή ψήφισης των μέτρων από τη μεριά της συγκυβέρνησης έχει να κάνει και με το κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει στις πόλεις με σκοπό την απομόνωση των αγωνιζόμενων αγροτών από τα πληττόμενα στρώματα των αστικών κέντρων. Η αναβολή αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί για την ενημέρωση του κόσμου, για συνελεύσεις και συγκρότηση επιτροπών αγώνα.
Η φτωχομεσαία αγροτιά πυροκροτητής ενωτικών νικηφόρων αγώνων
Ποια είναι τα βασικά άμεσα αιτήματα για τα οποία πρέπει να παλέψει η μικρομεσαία αγροτιά;
Πρώτο και βασικότερο είναι η ανατροπή της ΚΑΠ, των ποσοστώσεων της ΕΕ και η ικανοποίηση των άμεσων αναγκών επιβίωσης για να υπάρχουν όροι παραμονής στην ύπαιθρο όπως: η άμεση απόσυρση της φορολεηλασίας και των συντάξεων δίψας, η κατάργηση των χαρατσιών, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, η ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, τα έργα υποδομής, η δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση, η πλήρης δημόσια ασφάλιση της παραγωγής, η απαλλοτρίωση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας, η άμεση αποζημίωση των καταστροφών και η ισοτιμία δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων της υπαίθρου ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος και θρησκεία. Δεύτερον, είναι η δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών της φτωχομεσαίας αγροτιάς με εργατικό έλεγχο και διεκδίκηση κρατικής ενίσχυσης σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Τρίτον, είναι η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα τροφίμων σε συνεργασία με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Τέταρτον, η εθνικοποίηση-κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Σε συνολικό επίπεδο, πώς μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία ενός παλλαϊκού κινήματος με ξεκάθαρο αντικυβερνητικό, αντι-ΕΕ και αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο;
Σε συνολικό επίπεδο το κίνημα της φτωχομεσαίας αγροτιάς μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτικού περιεχομένου γιατί η ικανοποίηση των αιτημάτων, ο άλλος δρόμος στην αγροτική παραγωγή, περνά μέσα από τη πάλη για την ανατροπή των μνημονίων και των κυβερνήσεων που τα εφαρμόζουν, τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την αποδέσμευση της χώρας από τη ΕΕ, με δημοκρατικό επανακαθορισμό των διεθνών μας σχέσεων. Με τον οργανωμένο λαό που θα του ανήκει η χώρα του, μακριά από τη μπότα των δανειστών, που θα αμφισβητεί έμπρακτα την εξουσία, την ιδιοκτησία και τα πλούτη της αστικής τάξης, για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία στα χέρια των παραγωγών του πλούτου. Η φτωχομεσαία αγροτιά πρέπει να ξεσηκωθεί και να αποτελέσει τον πυροκροτητή για ενωτικούς νικηφόρους αγώνες ενάντια στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα συνεταιράκια της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ), την ευρωπαϊκή επιτροπεία, τα μνημόνια και τις δανειακές τους συμβάσεις, επιβάλλοντας ένα άλλο μέλλον για τη θιγόμενη πλειοψηφία. Σε αυτή την κατεύθυνση οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη τη χώρα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να στηρίξουν το νέο σκληρό γύρο αντιπαράθεσης συμβάλλοντας σε ένα μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς, εργαζομένων και ανέργων. Γιατί μόνο ο οργανωμένος και ξεσηκωμένος λαός με τα δικά του όργανα επιβολής της λαϊκής θέλησης μπορούν να επιβάλλουν έναν άλλο δρόμο χωρίς την ΕΕ, το χρέος, το ευρώ και τα μνημόνια.