▸Η πρώτη σταγόνα της βροχής σκότωσε το καλοκαίρι έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης. Τι γίνεται όμως με το νέο κύμα της πανδημίας που ήρθε νωρίτερα του αναμενόμενου; Την ταινία don’t look up θυμίζει η αντίδραση της κυβέρνησης που αρνείται να παραδεχτεί την ύπαρξη νέου κύματος και να πάρει οποιοδήποτε μέτρο όσο διαρκεί η τουριστική περίοδος. Ο τουρισμός, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέπεται να πιάσει το 80-85% των εισπράξεων του 2019. Η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα να διακινδυνέψει το τουριστικό momentum, μετά από δύο χρόνια που το στοίχημά της με το καλοκαιρινό άνοιγμα χωρίς περιορισμούς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θυσιάζεται κάθε έννοια επιδημιολογικής επιτήρησης στα μεγάλα συμφέροντα διεθνών τουριστικών πρακτορείων, αεροπορικών εταιρειών και καρτέλ μεγαλοξενοδόχων. Τρίτη συνεχόμενη χρονιά που καταντούν την επιστήμη παλλακίδα της εξουσίας οι Καθηγηταί της Αυλής.
— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) July 2, 2022
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ο ΠΟΥ ανακοίνωσε αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως κατά 20%, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των παραλλαγών Όμικρον 4 και 5. Όπως και για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία έτσι και για την εκτίναξη των κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς, μας πληροφορούν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Handelsblatt, «ο κορονοϊός ταξιδεύει: παραθεριστές φέρνουν τον ιό στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας
14 δημοφιλή νησιά έχουν βαθμό θετικότητας που ξεπερνά το 50%. Την εβδομάδα 20 έως 26 Ιουνίου οι υψηλότερες θετικότητες καταγράφηκαν στη Μύκονο (53,53%) και στη Μήλο, όπου η θετικότητα ανήλθε στο 52,45%, από 32,31% την εβδομάδα 13 έως 19 Ιουνίου (αύξηση 62,3%). Ταυτόχρονα, ωστόσο, ανησυχία προκαλεί και η επιδημιολογική εικόνα στις μεγάλες πόλεις. Ενδεικτικό είναι πως η θετικότητα στη Δυτική Αττική έχει εκτοξευτεί στο 30,64%, έναντι 21,51% την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση 42,4%%).