Τον Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ήττα του ελληνικού στρατού στη Μικρασιατική Εκστρατεία, έναν βάρβαρο και καταστροφικό πόλεμο. Το αφιέρωμα του Πριν επιχειρεί να φωτίσει τα αίτια του πολέμου στο ιστορικό του πλαίσιο, τον ρόλο των εμπλεκόμενων κρατών και τάξεων και τα πάντα αναγκαία προσχήματα για τη συστράτευση της εργαζόμενης πλειοψηφίας..
«Μεγάλη Ιδέα», έμποροι των εθνών, αστικά σχέδια και καταστροφή των λαών
Γράφουν:
Μπάμπης Συριόπουλος: Όταν τα αστικά «εθνικά δίκαια» οδηγούν «περήφανα» προς την μεγάλη καταστροφή. Πως ο πόλεμος των πετρελαίων βαφτίστηκε «Μεγάλη Ιδέα».
Παναγιώτης Μαυροειδής: Ιμπεριαλιστικά σχέδια και αστικές φιλοδοξίες. Ο χαρακτήρας του πολέμου και πως η ελληνική αστική τάξη πήρε το ρίσκο της επέκτασης, εξυπηρετώντας και τα συμφέροντα των «μεγάλων δυνάμεων».
Κώστας Παλούκης: «Πόλεμος κατά του πολέμου» στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Οι κομμουνιστές και η αντιπολεμική πάλη στο Μέτωπο
Νίκος Πελεκούδας: Με των λαών το αίμα… μοίρασαν την Οθωμανική αυτοκρατορία. Η πολιτική των βασικών ιμπεριαλιστικών κρατών της εποχής.
Γιώργος Κρεασίδης: Το δράμα της προσφυγιάς, εκμετάλλευση και ρατσισμός στην Ελλάδα, η στροφή των προσφυγικών πληθυσμών προς την Αριστερά.
Βασίλης Τσιράκης: Η λογοτεχνία που άνθισε στα «ματωμένα χώματα» της μικρασιατικής καταστροφής. Μια αναλυτική ανθολόγηση παλιότερων και σύγχρονων εκδόσεων, με έμπνευση και αναφορά στο 1922 και όσα προηγήθηκαν.
Y. Doğan Çetinkaya, Αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ιστανμπούλ και πολιτικός ακτιβιστής. Πώς μπορούμε να ξαναδούμε τα γεγονότα, διαφορετικά από την κυρίαρχη εθνική αφήγηση, αντλώντας υλικό για ένα μέλλον ελευθερίας και ισότητας;
Μάκης Γεωργιάδης: Ο Εθνικός Διχασμός ήταν μια διαμάχη μεταξύ δύο πτερύγων της αστικής τάξης, των βασιλικών και των βενιζελικών, με σημαντικές διαφορές, που κατέληξε σε εμφύλια σύγκρουση και στην ουσιαστική κατοχή της χώρας από την Αντάντ. Ως αποτέλεσμα, ακολούθησε η συμμετοχή σε άδικους και καταστροφικούς για τον ελληνικό λαό πολέμους.