▸«Με την παιδεία των αναγκών μας ή με τα πανεπιστήμια των εταιρειών» ήταν το θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας και πετυχημένης εκδήλωσης που οργάνωσαν το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση στη Λέσχη των Αναιρέσεων το απόγευμα της Παρασκευής στα Χανιά
Ομιλητές ήταν η εκπαιδευτικός Άννα Μπαχτή, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ο Νίκος Σακαλής, μεταπτυχιακός φοιτητής, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
Η Άννα Μπαχτή σημείωσε μεταξύ άλλων: «Από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας σε όλα τα προηγούμενα μέτρα και αναδιαρθρώσεις που δρομολογήθηκαν στην εκπαίδευση από όλες τις κυβερνήσεις – ακόμα και πριν τα μνημονιακά χρόνια – επιδιώκει να αλλάξει συθέμελα τη λογική της εκπαίδευσης και του δημόσιου πανεπιστημίου. Όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του ΣΕΒ με το τελευταίο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να παράγει αυτούς τους εργαζόμενους που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. Η ίδια η κυβέρνηση μας λέει ότι όλα αυτά έχουν μια συνέχεια ξεκινάνε από το νηπιαγωγείο και τελειώνουν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση με σκοπό πρώτον το δημόσιο σχολείο να παράγει εργαζόμενους ευέλικτους, αναλώσιμους, σε διαρκή κινητικότητα που θα αποδέχονται πως η επιτυχία ή η αποτυχία είναι προϊόν της προσωπικής τους ευθύνης! Δεύτερο η κυβέρνηση επιδιώκει να διαλύσει κάθε αποτύπωμα του δημόσιου πανεπιστημίου δρομολογώντας την πλήρη επιχειρηματικοποίησή του. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα αναλυτικά προγράμματα που είναι “δεμένα” με διάφορα “κοινωφελή ” και ιδιωτικά ιδρύματα ».
Η εκπαιδευτικός τόνισε πως «η ΝΔ εφαρμόζει όλη την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. για ένα μοντέλο δημόσιας εκπαίδευσης πλήρους προσαρμοσμένης στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Εμείς θεωρούμε πως η εκπαίδευση είναι κοινωνικό, δημόσιο αγαθό που πρέπει να είναι για όλους, να προσφέρει ολόπλευρη μόρφωση και γνώση στη νέα γενιά και να διαμορφώνει ανθρώπους που να μπορούν να ερμηνεύουν τον κόσμο, να τον κατανοούν και να το να αλλάζουν, να είναι ενεργά υποκείμενα της κοινωνίας ».
Ο Νίκος Σακαλής, μεταπτυχιακός φοιτητής, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι: « Στα Πανεπιστήμια που έχουν εμπλακεί με τη διαδικασία της εκπαίδευσης ή την έρευνα οι διάφορες επιχειρήσεις μακροπρόθεσμα διαπιστώνουμε ότι δεν ωφελούν ούτε τα ίδια τα πανεπιστήμια, ούτε τους ανθρώπους που εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές. Βάζουν τους ερευνητές – που είναι πολλοί στο Ελληνικό πανεπιστήμιο – στο εκβιαστικό δίλημμα ή θα βρεις μια εταιρεία να χρηματοδοτήσει το project σου ή αλλιώς θα ζεις με ένα μισθό 500 ευρώ, ανασφάλιστος κα. Αντί το κράτος να χρηματοδοτεί την έρευνα, να αντιμετωπίζει τους ερευνητές ως εργαζόμενους αφήνει τα πανεπιστήμια έρμαια στις διαθέσεις των εταιρειών με αποτέλεσμα η έρευνα που παράγεται να καθορίζεται από το κοντόφθαλμο κέρδος 1-2 κολοσσών που τις περισσότερες φορές έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες ή προσφέρει πραγματικά άχρηστο έργο».
Ο Ν. Σακαλής τόνισε την ανάγκη «οι φοιτητικοί σύλλογοι και το κίνημα ν παλέψουν ώστε να μπορούν να σπουδάζουν όλα τα παιδιά καθώς ειδικά με τις ΕΒΕ η διαρροή από τα πανεπιστήμια έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, για δημόσια έρευνα που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες, για εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς για το ερευνητικό προσωπικό κα.»