Ντίνα Χαριτάτου
▸ Βαθαίνει η συμμετοχή στον πόλεμο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλά για «τμηματική παράδοση αμυντικού υλικού»
Από τους Αμερικανούς θα μαθαίνουμε από εδώ και πέρα την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ο λαλίστατος πρωθυπουργός και το Μαξίμου τα κρύβουν. Η αποκάλυψη ήρθε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος δήλωσε ότι «αρκετές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία», κι άντε μετά να τον διαψεύσεις…
Πηγαίνοντας να το καλύψει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το έκανε χειρότερο. «Τμηματικά παραδίδεται αμυντικό υλικό με βάση την αρχική απόφαση του ΚΥΣΕΑ και τη συμφωνία που είχε γίνει, με την ανταπόκριση του Πρωθυπουργού στο αίτημα του κ. Ζελένσκι, με βάση την πρώτη επικοινωνία που είχαν», είπε ο Γιάννης Οικονόμου. Τι άλλο έχει παραδοθεί «τμηματικά» στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Κιέβου και δεν το ξέρουμε; Το μόνο που βρήκε να πει ο Γ. Οικονόμου είναι πως ό,τι παραδοθεί «δεν θα λείψει από την εθνική μας άμυνα». Απάντηση για το γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση δεν δόθηκε φυσικά…
Πιο βαθιά η Ελλάδα στο πόλεμο. Ο καγκελάριος της Γερμανίας ανακοίνωσε συμφωνία για ελληνικά θωρακισμένα στην Ουκρανία, που θα αντικατασταθούν από σύγχρονα γερμανικά. Με το αζημίωτο φυσικά…
— Pavlopoulos George (@GiorgosPavlop) May 31, 2022
Απ’ ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, μάλλον σε συνδυασμό με την απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν στον ουκρανικό στρατό 18 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών. Οι απαιτήσεις των Αμερικανών όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς ζητούν από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να δώσουν στο Κίεβο πλήθος όπλων ρωσικής ή ανατολικής κατασκευής, τα οποία γνωρίζουν οι Ουκρανοί. από την Ελλάδα, τέτοια θα μπορούσαν να είναι τα αντιαεροπορικά TorM1 και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bmp1. Προφανώς δεν είναι τυχαίο πως στον τύπο υπάρχουν διαρροές από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας πως τα συστήματα TorM1 είναι ακατάλληλα για την αντιμετώπιση των τουρκικών drone. Οι ΗΠΑ πιέζουν και για αποστολή στην Ουκρανία των συστοιχιών S-300, που είχε πάρει η Κύπρος και πέρασαν στη συνέχεια στην Ελλάδα.
Από την άλλη, ιδιαίτερης σημασίας
επικίνδυνο βήμα στην περαιτέρω εμπλοκή αποτελεί η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική δύναμη και συγκεκριμένα ένα Τμήμα Αντιαρματικών στον υπό διαμόρφωση σχηματισμό μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία. Ήδη προετοιμάζεται δύναμη με τέσσερα στοιχεία αντιαρματικού όπλου συν ένα στοιχείο τεχνικής υποστήριξης.
Την ίδια ώρα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναμένει πλήθος τεράστιων ΝΑΤΟϊκών σκαφών, σχεδόν ένα κάθε δεκαήμερο! Ο στρατηγικός χαρακτήρας της Αλεξανδρούπολης αναδεικνύεται όλο και περισσότερο και δεν είναι για καλό…