Δημήτρης Σταμούλης
▸ Ένας στους δύο κόβει ακόμα και τα φρέσκα τρόφιμα και τα καύσιμα
Παρά τα γιατροσόφια της κυβέρνησης με το επίδομα των… 5 λίτρων βενζίνης τον μήνα και αναμένοντας πόσους… μήνες θα πάρει για να «ανεβεί» η νέα πλατφόρμα, όπου θα φανεί η έκταση των «επιστροφών» στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και το πρώτο 50ρικο που έδωσε η κυβέρνηση τον Μάιο σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι πάνω από 7 στους 10 Έλληνες έχουν αλλάξει τον τρόπο που ψωνίζουν ρούχα και παπούτσια, ηλεκτρονικές συσκευές ή αλκοολούχα ποτά. Ακολουθούν τα είδη προσωπικής φροντίδας και καθαριστικά σπιτιού (67%), συσκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά (63% και 65%), ενώ ένας στους δύο κόβει ακόμα και τα φρέσκα τρόφιμα (52%) και τα καύσιμα (51%).
Το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο δυσοίωνο, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Μάρτιο, αυξήθηκε κατά 34,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, και κατά 5,2% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί σε νέες ανατιμήσεις, με τα προϊόντα του κλάδου ενέργειας να καταγράφουν αύξηση κατά 80%! Δεν είναι τυχαίο ότι στις 16 Μαΐου, η Ελλάδα ήταν πέμπτη στην ΕΕ όσον αφορά στην πιο ακριβή μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης με 2,187 ευρώ/λίτρο, δέκατη στο ντίζελ κίνησης (1,874 ευρώ) και δεύτερη στο LPG (1,120 ευρώ). Όμως και στο φυσικό αέριο, στο δεύτερο εξάμηνο 2021, κατέλαβε την πέμπτη θέση με 0,1014 ευρώ/κιλοβατώρα, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 0,0782 ευρώ. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η Κομισιόν ανεβάζει την εκτίμησή της για το 2021 στο 6,3%, ενώ ρίχνει τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,4 μονάδες.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αρχίζει να μας «προϊδεάζει» πως «ό,τι έδωσε-έδωσε». Ο Κ. Σκρέκας «ελπίζει» τα τουριστικά έσοδα να είναι αυξημένα για να δει «πώς μπορούν να αξιοποιηθούν», αλλά σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι για τα καύσιμα κίνησης θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα «εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος».
Κι όμως, την ίδια στιγμή μιλούν για υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, καθώς μόνο τον Απρίλιο άντλησαν 500 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο από φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ, δηλαδή φόρους κυρίως που απομυζούν τα λαϊκά εισοδήματα. Συνολικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 17,679 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 687 εκατ. ευρώ ή 4% έναντι του στόχου. Αλλά από αυτά πολύ λίγα έχουν επιστρέψει στον κόσμο της εργασίας και της φτώχειας. Και με δεδομένο ότι από το 2024, οι λαοί της ΕΕ θα υποστούν ξανά τα δεσμά των «δημοσιονομικών αλυσίδων», και των νέων, πιθανώς, μνημονίων.
Ελπιδοφόρα πρωτοβουλία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική και άλλων κινήσεων για ανάληψη δράσεων
Η ανάγκη για πρωτοβουλίες υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών γίνεται πλέον επιτακτική. Από αυτή την άποψη, είναι πολύ ελπιδοφόρα η πρωτοβουλία που έλαβαν μετά από κάλεσμα της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, κινήσεις γειτονιάς και εργασιακών χώρων για άμεση ανάληψη αγωνιστικών δράσεων με βάση τα αιτήματα: Τα απαραίτητα για τη διαβίωση αγαθά (τρόφιμα, ρεύμα, νερό) να αποδεσμευτούν από οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση. Να μπει τέλος στη διαπραγμάτευση βασικών αγαθών στα χρηματιστήρια, επιβολή πλαφόν στις τιμές. ΔΕΗ και οι μονάδες ενέργειας να περάσουν στο κράτος, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό-λαϊκό έλεγχο. Κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ενέργεια, υγεία, εκπαίδευση, νερό, είναι δημόσια αγαθά, να τεθούν εκτός της σφαίρας οποιασδήποτε αγοράς.