Γιώργος Μουρμούρης
▸ Την εξόντωση των ανεξάρτητων εντύπων επιδιώκει η κυβέρνηση
Ενα ακόμα βήμα πιο κοντά στον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, θέτοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο τις μικρές, μαχητικές εφημερίδες ρεπορτάζ και άποψης –μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα μας, το Πριν– αλλά και προώθησης των ιδεών και απόψεων πολιτικών κομμάτων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων και φορέων.
Όπως αναφέρουν σε κοινό κείμενο που συνυπογράφουν οκτώ εφημερίδες της Αριστεράς (Προλεταριακή Σημαία, Η Εποχή, Ξεκίνημα, Πριν, Δρόμος της Αριστεράς, Εργατική Αριστερά, Λαϊκός Δρόμος, Εργατική Αλληλεγγύη), η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει προληπτική και κατασταλτική λογοκρισία στις έντυπες εφημερίδες. «Η τροπολογία προβλέπει εξοντωτικά αθροιστικά πρόστιμα για την έκδοση και κυκλοφορία των εφημερίδων στη χώρα μας, αν δεν ορίσουν διευθυντή, διευθυντή σύνταξης και τον μέτοχο ή εταίρο που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το μισό τουλάχιστον των μετοχών ή εταιρικών μεριδίων. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 10.000 ευρώ για κάθε φύλλο εφημερίδας που εκδίδεται-κυκλοφορεί και για κάθε μη αναγραφή έστω και ενός από αυτά τα πρόσωπα, πράγμα που σημαίνει ότι τα χαράτσια αυτά είναι πολλαπλάσια», καταγγέλλουν τα ιστορικά έντυπα, σε κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
«Παράλληλα, υποχρεώνει τα έντυπα αυτά να ορίσουν δύο επαγγελματίες δημοσιογράφους ως διευθυντές τους, θέτοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην έκδοση και κυκλοφορία τους, ενώ εξουσιοδοτεί και προικοδοτεί το γνωστό μονοπώλιο στη διακίνηση του τύπου, ορίζοντάς το ως αρμόδιο για την είσπραξη-
παρακράτηση και απόδοση στο κράτος των προστίμων αυτών, που επιβάλλονται από το ΕΣΡ(!)», τονίζουν οι εφημερίδες. Στην κοινή ανακοίνωση γίνεται λόγος για «αυταρχική και αντιδημοκρατική» ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης, που «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και των απόψεων».
Η εσκεμμένα αόριστη διατύπωση αφήνει στην ευχέρεια του κρατικού μηχανισμού και των κυβερνητικών προτεραιοτήτων το «χτύπημα» των ενοχλητικών φωνών
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυβερνητικό «φίμωτρο» δεν αφορά μόνο τις εφημερίδες κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων, αλλά πιθανότατα και έντυπα που εκδίδουν σωματεία, φορείς, φοιτητικές παρατάξεις και σχήματα, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές ομάδες, περιβαλλοντικές κινήσεις και συλλογικότητες γειτονιάς. Όπως συνέβη προ μηνών και με τη διάταξη για την ποινικοποίηση των «fake news», η εσκεμμένα αόριστη διατύπωση αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του κρατικού μηχανισμού και των εκάστοτε κυβερνητικών προτεραιοτήτων τη δυνατότητα να «χτυπήσουν» ανά πάσα στιγμή τις φωνές που θεωρούν ενοχλητικές.
Είναι, δε, εντυπωσιακή η χρονική συγκυρία ψήφισης της νέας λογοκριτικής διάταξης: Λίγες μόλις ημέρες αργότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Media Freedom Rapid Response (MFRR), η οποία αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για επιδείνωση της κρίσης που επηρεάζει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα από τις προσπάθειες της ΝΔ να «ελέγχει το μήνυμα» και να ελαχιστοποιήσει τις επικριτικές φωνές. «Εφημερίδες και μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ή τηρούν ουδέτερη στάση στοχοποιούνται», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην «ομερτά» που έχει επιβάλει η κυβέρνηση γύρω από την εγκληματική διαχείριση του προσφυγικού.
«Αυτή η ρύθμιση αποτελεί ένα ακόμα αντιδημοκρατικό μέτρο, ανάμεσα στο πλήθος των μεθοδεύσεων που θέλουν να επιβάλουν την ασυδοσία των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας», καταγγέλλει από την πλευρά της και η ΚΕΔΔΑ, καλώντας «να μην τους περάσει».
Όχι στη φίμωση του έντυπου τύπου! Να μην περάσει η τροπολογία της λογοκρισίας