▸Ποια ήταν η κύρια συνεισφορά της Ελλάδας στη σύνοδο το ΝΑΤΟ; Σαν «λαγός» των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ να αυξήσουν και αυτές σαν την Ελλάδα τις αμυντικές τους δαπάνες ώστε η Ευρώπη… να «ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα».
Ούτε εκπρόσωπος της Lockheed Martin να ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός! Μάλιστα, σαν το «καλό παιδί» της συμμαχίας, περηφανεύτηκε αντί να ντραπεί ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό». Τα διεθνή ΜΜΕ πάντως στηλιτεύουν τις υπέρογκες δαπάνες, (3,8% για το 2021!), μιας χώρας της οποίας το σύστημα υγείας υπολειτουργεί και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημείωσε πρόσφατα τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, όντας κατά 35% χαμηλότερο, με χειρότερη επίδοση μόνο της Βουλγαρίας. «Καμία άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν δαπανά, σε σχέση με το ΑΕΠ, τόσα πολλά χρήματα για την άμυνα.
Ακόμα και τις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον η Ελλάδα», παρατηρεί σε ανταπόκριση από Αθήνα η Die Welt με τίτλο «Ελλάδα το νέο νούμερο 1 στο ΝΑΤΟ». Όπως σημειώνει το γερμανικό μέσο: «Για μια χώρα, η οποία επί χρόνια επέβαλλε λιτότητα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης οι αμυντικές δαπάνες είναι τεράστιες». Τον πολεμικό λογαριασμό καλείται πάλι να τον πληρώσει ο λαός, σε μια περίοδο που η οικονομία εξαιτίας του πολέμου οδηγείται σε νέα ύφεση με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Κονσέρτο για πυροβόλα στο θωρηκτό «Αβέρωφ»
Προκλητική μιλιταριστική εκδήλωση εν μέσω κρίσης ακρίβειας και πολέμου πραγματοποιήθηκε στο θωρηκτό «Αβέρωφ» την Πέμπτη 24 Μαρτίου για την υπογραφή της νέας «αγοράς του αιώνα». Η υπογραφή του «πακέτου» των συμφωνιών για την αγορά τριών φρεγατών τύπου Belharra αλλά και των έξι επιπλέον Rafale -έγινε παρουσία της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί που ταξίδεψε για τον σκοπό αυτό στην Αθήνα. Ο αριθμός των πολεμικών αεροσκαφών 4ης γενιάς που προμηθεύτηκε η Ελλάδα συνολικά ανεβαίνει στα 24.