Ιωάννα Καρδάρα
▸ Δεν έχει τελειωμό η υποστελέχωση του ΕΣΥ καθώς σε λίγες μέρες από τώρα, στις 31 Μαρτίου, λήγουν οι συμβάσεις εργασίας 8.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου σε φύλαξη και καθαριότητα των δημόσιων νοσοκομείων καθώς επίσης και η περίοδος αναστολής εργασίας των 5.500 ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δείξει την πόρτα της εξόδου σε περίπου 13.500 εργαζόμενους, την ώρα που οι δείκτες της πανδημίας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και οι θάνατοι κάθε μέρα είναι κατά μέσο όρο γύρω στους 60.
Οι συμβασιούχοι μάλιστα εργάζονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι σε όποιο νοσοκομείο ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για ιδιώτη εργολάβο, θα απολύονται. «Με την κακή εμπειρία που έχουμε με τους ιδιώτες εργολάβους καθαριότητας, βλέπαμε ότι το δημόσιο πλήρωνε πολύ περισσότερα χρήματα, οι εργαζόμενοι είχαν δουλοκτητικές σχέσεις εργασίας με τον εργοδότη κι επίσης δεν γινόταν και δουλειά. Ο εργολάβος μπορεί να δήλωνε στη βάρδια σε ένα μεγάλο νοσοκομείο ψέματα, ότι τάχα είχε 60 καθαρίστριες και στην πραγματικότητα είχε 30 με τις πλάτες του νοσοκομείου που δεν τον έλεγχε», σχολίασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.
Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι να απολυθούν οι εργαζόμενοι σε φύλαξη και καθαριότητα και να αντικατασταθούν από ιδιωτικά συνεργεία, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ που μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε σύστημα ΣΔΙΤ με ιδιωτικοποιημένη λογική. Χαρακτηριστική η πρόταση για λειτουργία απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων με ιδιωτικά κριτήρια και αμοιβή στα νοσοκομεία, ακόμα και με ιδιώτες γιατρούς που θα χρησιμοποιούν τις δημόσιες υποδομές.
Τέλος, αβέβαιο είναι το μέλλον των 5.500 ανεμβολίαστων υγειονομικών καθώς στις 31 Μαρτίου λήγει η περίοδος που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα δύο πιθανά σενάρια προβλέπουν είτε παράταση της αναστολής εργασίας για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία είτε απόλυση και επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων για την μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού. «Όποιος αρνείται την επιστήμη του δεν έχει θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε.