Λίτσα Φρυδά
Ξεχειλίζει απανθρωπιά και ρατσισμό η στάση της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες των πολέμων. Από τη μία οι περίπου 1,2 εκατομμύρια «καλοί» ουκρανοί πρόσφυγες και από την άλλη οι «κακοί» σκουρόχρωμοι, φτωχοί, απολίτιστοι Αφγανοί, Αφρικανοί, Σύριοι…
▸ Οργισμένοι παρακολουθούμε στις οθόνες μας τρομερές εικόνες που αποτυπώνουν το δράμα των προσφύγων που εκτυλίσσεται, στην Ευρώπη αυτή τη φορά.
Οι λαοί της Ουκρανίας εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τη χώρα και προσπαθούν να διέλθουν τα σύνορα των γειτονικών χωρών, κυρίως της Πολωνίας, για να γλιτώσουν από τον όλεθρο του πολέμου.
Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, από τη μια, και Ρωσία, από την άλλη, για τον έλεγχο περιοχών, ενεργειακών πηγών και δρόμων, με στόχο τη διεύρυνση της κυριαρχίας τους στις αγορές, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών και των πολυεθνικών μονοπωλίων που κυβερνούν και την ισχυροποίηση των κερδών τους, έχουν οξυνθεί επικίνδυνα, δοκιμάζοντας σκληρά τις αντοχές των λαών στις περιοχές των πολεμικών συγκρούσεων και όχι μόνο. Καταλυτικό παράγοντα της όξυνσης αποτελεί η αναθέρμανση της δομικής κρίσης του καπιταλισμού που πυροδοτήθηκε και από τη διετή πανδημία.
Η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, η περικύκλωση της Ρωσίας με την εγκατάσταση νατοϊκών βάσεων και την ανάπτυξη περιμετρικά των συνόρων της οπλικών συστημάτων. τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων, οδήγησαν σε κλιμάκωση των εντάσεων.
Οι παρεμβάσεις της Δύσης στην Ουκρανία για τη διαμόρφωση κυβερνητικών σχηματισμών με δεξιό βραχίονα τα ναζιστικά τάγματα εφόδου που προέβησαν σε εθνοκαθάρσεις των ρωσόφωνων πληθυσμών, κυρίως όμως η πρόθεση της Ουκρανίας να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, πυροδότησαν την εισβολή της Ρωσίας, που φαίνεται να μην παραιτείται από τις επεκτατικές της τάσεις, ίδιον του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της. Η πολιορκία του Κιέβου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι η εισβολή αυτή προσβλέπει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ρωσικής ολιγαρχίας και όχι τόσο στην προστασία των ρωσόφωνων και ρωσόφιλων πληθυσμών των ανατολικών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Σε περίπου 1,2 εκατομμύρια υπολογίζονται οι ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στις χώρες της ΕΕ, κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά –οι Ουκρανοί άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα– όπου τους παρέχεται άμεσα καθεστώς πρόσφυγα με τριετή ισχύ, δωρεάν στέγαση, σίτιση, μεταφορά και περίπου 200 ευρώ σε μετρητά — και αυτό είναι καλό.
Αντιρατσιστικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλους τους πρόσφυγες το Σάββατο 19/3
Όμως βρίθουν υποκρισίας τα λόγια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όταν μιλάνε για «ανθρωπισμό» και «αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», τη στιγμή που όλοι μαζί διεξάγουν δεκάδες πολέμους σε Ασία και Αφρική και δολοφονούν μετακινούμενους πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, χτίζοντας τείχη, εγκλωβίζοντάς τους σε στρατόπεδα-φυλακές υπό δραματικές συνθήκες και επαναπροωθώντας τους παράνομα με αμείωτο ρυθμό, παρά το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Ας θυμηθούμε απλά τι συνέβη τον τελευταίο χρόνο στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, όταν χιλιάδες ιρακινοί και σύριοι πρόσφυγες επιχείρησαν να μπουν στην ΕΕ. Αυτό ονομάστηκε «υβριδικός πόλεμος του Λουκασένκο», με την Πολωνία να ενισχύει τα σύνορά της με 15.000 στρατιώτες επιπλέον και την Ουκρανία να διπλασιάζει τον αριθμό των συνοριοφυλάκων στη μεθόριο με τη Λευκορωσία, για να αποτρέψει τυχόν απόπειρες εισόδου προσφύγων και μεταναστών.
Αυτή η προσέγγιση του προσφυγικού ζέχνει απανθρωπιά και ρατσισμό. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, συνεπικουρούμενες από το μιντιακό κατεστημένο, διακρίνουν τους πρόσφυγες σε καλούς (ξανθοί, λευκοί, γαλανομάτηδες, χριστιανοί, καλοντυμένοι, εύποροι, πολιτισμένοι ευρωπαίοι, πολύ ίδιοι με μας) και σε κακούς (σκουρόχρωμοι, φτωχοί, απολίτιστοι Αφγανοί, Αφρικανοί, Σύριοι, με διαφορετικό θρησκευτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο) καλλιεργώντας τον ρατσισμό. Καλοδέχονται τους ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά όχι και τους Αφρικανούς που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.
Εμείς δεν μπορούμε παρά να είμαστε αντίθετοι και να αντιπαλεύουμε κάθε τέτοια λογική. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπέρ όλων των προσφύγων αδιακρίτως. Κυρίως όμως είμαστε υπέρ της ειρήνης και κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων που προκαλούν αίμα, πόνο, θάνατο, και γεννούν προσφυγιά. Συμμετέχουμε στις αντιρατσιστικές-αντιπολεμικές διαδηλώσεις που καλούν οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις και συντονισμοί, προσφυγικές και μεταναστευτικές συλλογικότητες, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, τοπικές κινήσεις, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, στις 19 Μάρτη. Ενώνουμε τις φωνές μας, ζητώντας να σταματήσουν οι πόλεμοι και η ρατσιστική πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες.