Δημήτρης Τζιαντζής
▸ «Απώλειες πολέμου» βαπτίζουν οι μαυραγορίτες τη νέα έκρηξη τιμών
«Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα» του πολέμου στην Ουκρανία διαμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στην πράξη, όμως, φαίνεται ότι το «τίμημα» –πέρα από τον ουκρανικό λαό– δεν θα το πληρώσουν οι ολιγάρχες ρωσόφιλοι και δυτικόφιλοι αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης και πρώτα από όλα οι εργαζόμενοι και οι πιο αδύναμοι οικονομικά. Το χρηματιστήριο φάνηκε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Πούτιν, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 41%, ενώ το πετρέλαιο ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2014 τα εκατό δολάρια.
Ωστόσο, για αρκετούς τομείς, η κρίση αποτελεί και ευκαιρία για κερδοσκοπία. Μέσα στη «μαύρη» μέρα για όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, άνοδο σημείωσαν τα γερμανικά ομόλογα, το γιεν, το δολάριο και ο χρυσός, όπως και το νικέλιο και το σιτάρι.
Μέχρι τώρα παρατηρείται ένα εξόφθαλμο κενό στις πρωτοφανείς κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ τη Ρωσίας: Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνεχίζουν να μετακινούνται ελεύθερα και τα χρήματα με κάποιο τρόπο θα εισρέουν στη Ρωσία. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας άλλωστε ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία πριν υπάρξουν εναλλακτικές για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Είναι πλέον επίσημο: 7 τράπεζες της Ρωσίας τίθενται εκτός #Swift. Ανάμεσά τους ΔΕΝ είναι η πρώτη και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα, που χρειάζονται για τα κράτη-μέλη της ΕΕ που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία. “Αν αυτό σταματήσει, θα δούμε… “, λένε οι Βρυξέλλες #EU #Russia https://t.co/DcDU9Cw9g7
— maria psara (@mapsara) March 2, 2022
«Οι αγορές βλέπουν μπροστά σε ορίζοντα πενταετίας και αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ενέργεια διαθέσιμη εάν κινητοποιηθεί, υπάρχουν εναλλακτικές για τη ρωσική κυριαρχία στην αγορά φυσικού αερίου για παράδειγμα. Επομένως είναι σημαντικό να γίνουν αλλαγές», ανέφερε.
Θα πούμε το ψωμί-ψωμάκι; Στα ύψη το πετρέλαιο, ο χρυσός και το σιτάρι
Στις διαδοχικές συσκέψεις του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, στην πρώτη γραμμή βρέθηκε και το ενεργειακό. Η κυβέρνηση δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέλαβε το «καθησυχαστικό» αφήγημα ότι δήθεν η χώρα είναι… θωρακισμένη σε περίπτωση διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και πως υπάρχει «επάρκεια». Τα ίδια περί «θωράκισης» έλεγαν οι κυβερνώντες βέβαια και για την πανδημία. Η κυβέρνηση, συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας», όταν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ελλάδα γίνονται κατά κύριο λόγο μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία. Το πόσο «ανοχύρωτη» είναι η ελληνική οικονομία φάνηκε και από τη μεγάλη –σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά– πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις απώλειες στο Γενικό Δείκτη να ξεπερνάνε το 5%. Ωστόσο οι πιο σοβαρές επιπτώσεις αναμένεται να αποτυπωθούν τις επόμενες μέρες στους πραγματικούς δείκτες των τιμών. Πέρα από την ενέργεια, Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθευτών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου. Η πολεμική σύγκρουση, σύμφωνα με αναλυτές, θα οδηγήσει σε εντυπωσιακή άνοδο των τιμών των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμών που ήδη βρίσκονται κοντά στα υψηλότερά τους.
Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά αντισταθμιστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο και ρίχνει το μπαλάκι στην ΕΕ καλώντας τη να «δράσει συντονισμένα» ώστε να μην είναι «όμηρος της Ρωσίας» και να μην απειλείται –όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης– ότι το φυσικό αέριο θα φτάσει στα 2.000 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα. Ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι θα θέσει στο συμβούλιο της ΕΕ θέμα «κοινής ευρωπαϊκής απάντησης» στην αύξηση των τιμών της ενέργειας αλλά, όπως όλοι καταλαβαίνουν, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει συμφωνία, οι καταναλωτές θα είναι όμηροι των μαυραγοριτών εν μέσω χειμώνα και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Εξοργιστική η στάση των «παπαγάλων» της κυβέρνησης, όπως του Άρη Πορτοσάλτε, ότι δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στα καύσιμα όσοι παίρνουν 500 ευρώ γιατί αυτοί δεν θα έπρεπε να είχαν ούτε αμάξι! Σε λίγο θα μας πούνε ότι οι φτωχοί δεν θα πρέπει ούτε καν να βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης ή να ανάβουν τον θερμοσίφωνα! Ταυτόχρονα με τη μάχη ενάντια στον πόλεμο είναι απαραίτητος και ο αγώνας κατά της εξαθλίωσης. Εκτός από τις βόμβες, άμαχους σκοτώνει και η φτώχεια όπως φάνηκε και από το τραγικό τέλος που βρήκαν μια μητέρα και τα δύο της παιδιά στη Θεσσαλονίκη από έκρηξη σόμπας.