▸ Αλυσιδωτές αντιδράσεις με δραματικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μόλις τρεις μέρες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε στο Μπούντεσταγκ (Γερμανικό Κοινοβούλιο) την πιο φιλόδοξη κούρσα εξοπλισμών μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πρόκειται για ένα σημείο καμπής, ένα τέλος εποχής στην ιστορία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς. «Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» (αυτή τη φορά) ισχυρίστηκε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «αυτός ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για τη Ρωσία» και προειδοποιώντας ότι «ο Πούτιν δεν θα πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα της Δυτικής Συμμαχίας να υπερασπιστεί κάθε τετραγωνικό μέτρο των εδαφών της». Οι ομιλίες είχαν όλες δραματικό χαρακτήρα με αναφορές που θυμίζουν τις «πιο σκοτεινές ώρες» της ευρωπαϊκής ιστορίας.
«Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Μπούντεσταγκ, Μπέρμπελ Μπας, παρουσία του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές. Πρόκειται για έναν πόλεμο κατά της «ελευθερίας και της δημοκρατίας», έναν πόλεμο «που είδαμε να έρχεται, αλλά δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής. Είχε προηγηθεί μια πρωτοφανή -για δυτική χώρα- παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας του αρχηγού του Γερμανικού Στρατού αντιστράτηγου Αλφόνς Μάις που εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «παραμέληση της στρατιωτικής ετοιμότητας στη χώρα». Αυτό που αρνείται να παραδεχτεί το πολιτικό -και στρατιωτικό- προσωπικό της Γερμανίας είναι ότι για την εισβολή της Ρωσίας ευθύνεται κυρίως η ίδια η προβληματική πολιτική γραμμή της ΕΕ και όχι η δήθεν έλλειψη ισχυρού στρατού να τρομάξει τον Πούτιν!
Έκτακτο ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε πρώτη φάση, για τον γερμανικό στρατό
Για όλους αυτούς τους λόγους ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε ότι ήταν επιτακτική η αποστολή όπλων στο στρατό της Ουκρανίας, κάτι που αποτελεί ιστορική επιθετική μεταστροφή από την πάγια πολιτική του Βερολίνου να μην αποστέλλει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές. Παράλληλα ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικού, έκτακτου ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση για την ενίσχυση-αναμόρφωση του γερμανικού στρατού, υπό την εποπτεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Τα κονδύλια αυτά θα ενταχθούν άμεσα στον προϋπολογισμό του 2022. Ο Όλαφ Σολτς πρόσθεσε ότι από εδώ και στο εξής θα διατίθεται για τον γερμανικό στρατό πάνω από το 2% του γερμανικού ΑΕΠ όπως ζητούσαν επίμονα οι ΗΠΑ του Τραμπ.
«Αυτό που επείγει τώρα είναι να διασφαλιστεί η ειρήνη στη Γερμανία και την Ευρώπη», είπε εμφατικά. Δεδομένων των καταστάσεων, η άμυνα της Γερμανίας πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο, ανέφερε επίσης ο Όλαφ Σολτς, προκαλώντας όμως την αποδοκιμασία πολλών βουλευτών. Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων είναι ότι ακόμα και ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, σε αυστηρό τόνο, είπε ότι ένα τέτοιο ταμείο για την άμυνα σημαίνει νέα χρέη και ότι δεν μπορεί να αποφασίζεται κάτι τέτοιο ένα πρωί Κυριακής, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.
Η μιλιταριστική στροφή στη γερμανική πολιτική ανακοινώθηκε το Σάββατο με την καγκελαρία να δίνει «πράσινο φως» σε σκληρές οικονομικές κυρώσεις και ταυτόχρονα στην παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στο στρατό της Ουκρανίας.
η σοσιαλδημοκρατία ξαναγυρίζει στη γραμμή πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, με ό,τι αυτό σημαίνει https://t.co/WC3kzn6vTv
— Γιάννης Ελαφρός (@GiannisEl2) February 27, 2022
Μετατροπή της Γερμανίας από οικονομική σε στρατιωτική υπερδύναμη…
Η Γερμανία, που για δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απέφευγε -και δεν της επιτρεπόταν- να εμπλακεί σε στρατιωτικές αποστολές εκτός των συνόρων της, τα τελευταία χρόνια έχει ενεργοποιηθεί περισσότερο και συμμετείχε σε πολεμικές αποστολές όπως στο Αφγανιστάν και στο Μαλί, αλλά και στη Συρία και το Ιράκ. Στη χώρα πληθαίνουν οι φωνές πο υποστηρίζουν ότι στη νέα εποχή δεν αρκεί η Γερμανία να κρατά τα ηνία της οικονομίας στην ΕΕ αλλά χρειάζεται να ανασυσταθεί εκ νέου ως μια στρατιωτική υπερδύναμη. Μάλιστα εδώ και μια πενταετία έχει ξεκινήσει η συζήτηση μήπως τελικά η Γερμανία χρειάζεται την ατομική βόμβα.
Economist: H Ρωσία ανέστησε το ΝΑΤΟ
Η πιο σκοτεινή μέρα για την ανθρωπότητα, είναι η πιο φωτεινή μέρα για το ΝΑΤΟ. «Μάννα εξ ουρανού» ο πόλεμος στην Ουκρανία για το στρατιωτικό και φιλοπολεμικό λόμπι. «Εγκεφαλικά νεκρό» χαρακτήριζε ο Μακρόν το ΝΑΤΟ πριν μόλις δύο χρόνια. Εκεί που σάπιζε όμως ξανατονώθηκε! Σύμφωνα με εντιτόριαλ του Economist, η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία «ξύπνησε» τη Συμμαχία από το κώμα ενώ προπαγανδιστικά δίνει «λόγο ύπαρξης» στην ιμπεριαλιστική συμμαχία που μετά την πτώση της ΕΣΣΔ έψαχνε αντίπαλο στα μέτρα της. Η δραματική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας αναμένεται να συνοδευτεί από ανάλογες ανακοινώσεις και από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και όλου του κόσμου. Αυτή η εξέλιξη ευνοεί πάνω από όλα τις ΗΠΑ που παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής οπλικών συστημάτων και αναμένεται να οδηγήσει σε παροξυσμό στρατιωτικοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι ακροδεξιοί πολιτικοί που ζητούσαν επίμονα στρατιωτικοποίηση της Ευρώπως και δραστική αύξηση των αμυντικών δαπανών δηλώνουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις.