Επιμέλεια: Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Πιθανή κάθοδος των τρακτέρ σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις
Δύο εβδομάδες αγώνα για επιβίωση και αξιοπρέπεια με συνεχή παρουσία σε μπλόκα, συλλαλητήρια, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στις πλατείες χωριών και πόλεων συμπληρώνει η φτωχομεσαία αγροτιά.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες κόντρα στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης που θέλησε να ξεμπερδέψει μαζί τους με τα μέτρα κοροϊδίας που ανακοίνωσε προ ημερών ο τέως –πλέον– υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Αυτό που ζητούν είναι άμεσα μέτρα ώστε να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής ώστε να μπορέσουν να ζήσουν αλλά και να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του λαού, ο οποίος βλέπει το νέο κύμα ακρίβειας να αδειάζει το πορτοφόλι του προτού καν καλύψει τις βασικές του ανάγκες.
Αυτή τη στιγμή τα «ενεργά» αγροτικά μπλόκα σε όλη την χώρα είναι περισσότερα από 35. Οι Θεσσαλοί αγρότες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο μπλόκο της Νίκαιας, αποφάσισαν την κάθοδό τους στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες στην περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται τη συνάντηση με εκπρόσωπους των μπλόκων. Στην ίδια αγωνιστή κατεύθυνση, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κάθοδο στις μεγάλες πόλεις, κινούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και σε άλλες περιοχές της χώρας (Ήπειρος, Μακεδονία κα).
Τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Γιάννενα, Πρέβεζα, Άρτα, Βόλο, Αίγιο, Δυτική Μακεδονία, Κάτω Αχαγιά και στα Βασιλικά Ανατολικής Θεσσαλονίκης στα Βασιλικά πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε μπλόκα, με την ανακοίνωση της αγροτοδιατροφικής επιτροπής η οποία κυκλοφόρησε σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις της μαχόμενης και αντικαπιταλιστικής αριστεράς τοποθετούνται στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια βάζοντας ψηφίσματα αλληλεγγύης τα οποία εκτός από τα αιτήματα άμεσης επιβίωσης θέτουν επιτακτικά τα ζητήματα της σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ, των κρατικοποιήσεων των αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων, της κατάργησης του «Μητρώου Αγροτών»-αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των συνεταιρισμών ΑΕ και των επιδοτήσεων στους μεγαλοαγρότες. Επίσης προβάλλουν και το ζήτημα της αξιοπρεπούς εργασίας των εργατών γης (συμβάσεις, άδειες παραμονής, ασφάλιση κτλ) αλλά και όλων των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Μέλη αγροτικών συλλόγων, κτηνοτρόφοι και αυτοαπασχολούμενοι του αγροτοδιατροφικού κλάδου, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις σε Ήπειρο, Λιβαδειά και Ανατολική Θεσσαλονίκη μιλούν στο Πριν για την πορεία, την συνέχιση αλλά και κλιμάκωση του αγώνα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα μέτρα-«ψίχουλα» που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση.
Σύγκρουση με την κυβέρνηση και την αντιδραστική ΚΑΠ
Δημήτρης Μπακόλας, εκπρόσωπος Αριστερής Πρωτοβουλίας Γεωτεχνικών στη Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου-Νήσων
«Οι αντιδραστικές αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, οι οποίες έχουν συναποφασιστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, πριμοδοτούν τους μεγάλους αγροτοδιατροφικούς κολοσσούς (ντόπιους και πολυεθνικούς), αλλάζοντας τον χάρτη συνολικά στην παραγωγή. Με συνέπειες, όχι απλά για τους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
Η νέα ΚΑΠ έχει μειωμένη χρηματοδότηση με τα επιχειρηματικά σχήματα και συμφέροντα να έχουν προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις. Η πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλουν στη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια. Οι πλούσιοι και οι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων φτιάχνουν «αγροτικές εκμεταλλεύσεις», μπαίνουν στο λεγόμενο «Μητρώο Αγροτών» με μεγάλα προνόμια ενώ οι εργατοαγρότες-αγροτοεργάτες και οι φτωχομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται.
Η ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων επιβίωσης που διατυπώνονται από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και τις επιτροπές των μπλόκων περνάει μέσα από την ανατροπή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, της δημοσιονομικής προσαρμογής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Για να δοθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές πρέπει να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων με ταυτόχρονη στήριξη και επιδότηση της συνεταιριστικής παραγωγής. Να επιδοτηθεί η συνεταιριστική παραγωγή για να ανοίξουν παλιοί και νέοι συνεταιρισμοί με διαγραφή χρεών στην παλιά Αγροτική Τράπεζα (που πέρασε σχεδόν τζάμπα στη Πειραιώς) και στους μεγαλέμπορους-βιομηχάνους.
Αυτό απαιτεί σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και την αντιδραστική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ».
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα να μείνουμε στην γη μας
Γιάννης Βάγγος, αγρότης/μέλος Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκων
«Εδώ, στην Λιβαδειά, έχει στηθεί το μεγαλύτερο μπλόκο στην Στερεά Ελλάδα με περίπου 250 τρακτέρ. Πριν λίγες μέρες, είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα μαζί τα μπλόκα της Φθιώτιδας –του νομού δηλαδή στον οποίο πολιτεύεται. “Μην πατήσετε το κουμπί από την πομόνα, θα σας χτυπήσει το ρεύμα”, ήταν τα λόγια που μας είπε ο υπουργός χαριτολογώντας.
Εμείς όμως υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα να μείνουμε στην γη μας και να δουλέψουμε. Το δικαίωμα του κάθε πολίτη να μπορεί μα ψωνίζει τα είδη πρώτης ανάγκης σε λογικές τιμές. Γιατί δυστυχώς, με το σημερινό υπέρογκο κόστος παραγωγής, αυτό θα είναι απαγορευτικό για την μέση οικογένεια».
Πραγματική κοροϊδία τα μέτρα του υπουργείου
Αντώνης Καραβασίλης, αγρότης/αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης
«Στα Βασιλικά είμαστε γύρω στα 30 τρακτέρ και συνολικά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Επανομή, Βασιλικά και Γαλάτιστα) περίπου 120. Βρισκόμαστε σε συνεχείς συγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών και συζητάμε για την περαιτέρω συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, με κάθοδο στην Θεσσαλονίκη και κλείσιμο δρόμων. Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση, δεν καλύπτουν ούτε το 20% των αιτημάτων μας και τα απορρίπτουμε. Εξήγγειλαν μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, ενώ όπως ξέρουμε στα περισσότερα από αυτά ήταν ήδη 13%. Μετά το διόρθωσαν και είπαν ότι θα πάει στο 6%, πραγματική κοροϊδία!
Εμείς απαιτούμε άμεσα μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής. Θέλουμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ηλεκτρικό ρεύμα και χαμηλά κοστολόγια στα εφόδιά μας. Επίσης προβλήματα δημιούργησε και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου αγροτεμαχίων (ΕΤΑΚ). Όλοι οι αγρότες πανελλαδικά ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό».
Το αυξημένο κόστος καθιστά την παραγωγή απαγορευτική
Μιχάλης Τζίμας, κτηνοτρόφος/μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Ιωαννίνων
«Στα Γιάννενα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη κινητοποίηση, με πολύ καλή συσπείρωση και με θέμα αιχμής την ακρίβεια. Παράλληλα όλοι οι φορείς του νομού, μέσα από τις συνελεύσεις και τις συνεδριάσεις μας, πήραμε απόφαση για μια κοινή σύσκεψη (Εργατικό Κέντρο, εργατοβιοτέχνες κτλ) με απώτερο στόχο να διοργανώσουμε μια πανηπειρωτική κινητοποίηση σε συνεργασία και με τα άλλα μπλόκα και τις επιτροπές αγώνα που υπάρχουν στην περιοχή (Άρτα, Πρέβεζα κα). Πρέπει να νεκρώσει η Ήπειρος!
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην αγελαδοτροφία αλλά και συνολικά όλος ο αγροτικός κόσμος είναι πολλά. Αυτήν την στιγμή, εκείνο που έχει τινάξει στον αέρα την κατάσταση και διώχνει όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από την παραγωγή είναι η ακρίβεια. Οι ανατιμήσεις σε ρεύμα, σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ζωοτροφές. Επίσης, το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε συνεχώς εξώδικα για κατασχέσεις. Είναι τέτοιες οι αυξήσεις που καθιστούν απαγορευτική πλέον την παραγωγή».