Ματίνα Παπαχριστούδη
Έναν ακριβώς χρόνο πριν, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδης, έδινε στη δημοσιότητα το σχέδιό του για το «μάντρωμα» δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, ενώ λίγους μήνες αργότερα πέρασε η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για την ποινικοποίηση-καταστολή ΜΜΕ και δημοσιογράφων σε ό,τι χαρακτηρίζεται «ψευδής είδηση» από την εξουσία.
Ένα χρόνο μετά, το σύστημα ολοκληρωτισμού σε Μέσα και δημοσιογραφία είναι σε πλήρη λειτουργία. Με αφορμή τον ξυλοδαρμό καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, τα ψηφιακά και ανεξάρτητα Μέσα αποκαλύπτουν –πριν προλάβει να λειτουργήσει η προπαγανδιστική γραμμή της ενσωματωμένης, υποταγμένης, αλλά και άσχετης ανεπάγγελτης δημοσιογραφίας για «κουκουλοφόρους φοιτητές»– πως ο πρωταγωνιστής και θύμα είναι κατηγορούμενος για σοβαρά ποινικά αδικήματα τοκογλυφίας και παιδεραστίας, ενώ είναι και ένας από τους «αρίστους» που βρίσκονται στην αυλή του κυβερνητικού κόμματος.
Σε λίγες ώρες, γίνεται εισβολή της ΟΠΚΕ στην ΑΣΟΕΕ. Συλλαμβάνονται έξι φοιτητές με την υπόνοια (!) λειτουργίας αντιεξουσιαστικού στεκιού. Η εισβολή μετατρέπεται σε τηλεοπτική υπερπαραγωγή, με εικόνες και σκηνοθεσία της Κατεχάκη και ανεβαίνει στα ψηφιακά δίκτυα του υπουργείου. Σε όλες τις αίθουσες σύνταξης των τηλεοπτικών καναλιών τηλεφωνούν και παρακαλάνε να τους αποσταλεί η τηλεοπτική παραγωγή της εισβολής…
Οι ρεπόρτερ τους είναι αχρείαστοι. Αρκεί το δελτίο Τύπου της αστυνομίας. Στα κρατικά Μέσα, πρωτοστατούσης της ΕΡΤ, μεταδίδεται, την ώρα προβολής του βίντεο της αστυνομίας, ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «αδίκημα που σχετίζεται με αντιεξουσιαστικές δράσεις». Το ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν έχει καμία σημασία για τους δημοσιογράφους που αποδέχθηκαν να εκφωνήσουν τη εγκάθετη είδηση.
Το ίδιο διάστημα, στα ψηφιακά δίκτυα κάνουν υπερωρίες τα μισθοδοτούμενα bots. Η ανάρτηση του δημοσιογράφου Χρήστου Αβραμίδη, με την οποία συνδέονται τα δυο παραπάνω γεγονότα, έχει ως αποτέλεσμα να «σβήσει» αμέσως ο λογαριασμός του στο Twitter. Παράλληλα, καλείται αιφνιδιαστικά ως κατηγορούμενος ο εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης,
για το σκάνδαλο της Novartis.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Η μετατροπή του Βαξεβάνη, όπως νωρίτερα της Γιάννας Παπαδάκου, σε κατηγορούμενο με βαριές κατηγορίες, ανάμεσα τους ότι προώθησε σκοπούς συμμορίας και συμμετείχε σε «εγκληματική οργάνωση» για το σκάνδαλο της Novartis, πιστοποιεί πως το σύστημα δεν ανέχεται κανενός είδους δημοσιογραφική έρευνα και «εκτροπή», ούτε και τη δημοσιοποίηση αληθινών γεγονότων, όπως είναι τα πρακτικά συνεδριάσεων της Βουλής.
Σε αυτό το ζοφερό τοπίο για την ενημέρωση και τη δημοσιογραφία, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση να περιορίσει την εμβέλεια των ΜΜΕ του, καταδεικνύοντας στην πράξη πως ουδόλως το ενδιαφέρει η πολυφωνία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων. Η απόφαση να κλείσει η καθημερινή έκδοση της Αυγής αποφεύχθηκε (προσωρινά;), μετά τις μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, τις οποίες προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δημοσιογράφων της.
Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει –λέει– σε εξυγίανση της εφημερίδας. Πρακτικά, προαναγγέλλει απολύσεις, ενώ είναι έτοιμος να απαλλαγεί και από τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. Η κίνησή του να αποσυρθεί από τα μέσα ενημέρωσης, όπως έκανε και το ΚΚΕ την περίοδο των μνημονίων, δεν είναι διόλου άσχετη με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή απόσυρσης από την ιδεολογική μάχη που διεξάγεται στον χώρο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ.