Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» / αναδημοσίευση από το blog του
▸Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθη στην Ημερίδα παρουσίασης του «Εγχειριδίου Δικαίου Ενόπλων Συγκρούσεων» ( https://geetha.mil.gr/imerida-paroysiasis-egcheiridioy-dikaioy-enoplon-sygkroyseon/ ), η οποία διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το NRDC-GR και πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Το εν λόγω Εγχειρίδιο συντάχθηκε από το Γραφείο Στρατιωτικού Νομικού Συμβούλου (ΓΣΝΣ) του NRDC-GR και αποσκοπεί στο να καταστούν χρηστικές οι διατάξεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) τόσο κατά τις δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, όσο και κατά την σχεδίαση και εκτέλεση των επιχειρήσεων.
Στην Ημερίδα παρευρέθησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ιωάννης Παπαναγνώστου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δρ. Κωνσταντίνος Παν. Μπαλωμένος. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τον χαιρετισμό του συνεχάρη τους Αξιωματικούς του NRDC-GR που εργάστηκαν για την εκπόνηση του Εγχειριδίου, το οποίο όπως είπε κάλυψε «ένα σημαντικό κενό στην Ελληνική βιβλιογραφία», τονίζοντας παράλληλα την σπουδαιότητά του για κάθε στρατιωτικό.
Γιατί όμως υπήρχε κενό που έρχεται να αναπληρωθεί τώρα;
Γιατί οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αποτελούν πλέον Δομικό χαρακτηριστικό του Ελληνικού Στρατού.
Πλέον οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα συμμετέχουν με συμπληρωματικό ρόλο στέλνοντας Μηχανικό-Υγειονομικό και περιορισμένο αριθμό συμβούλων, όπως έπραξαν π.χ. στη Σομαλία ή το Αφγανιστάν.
Από εδώ και πέρα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εμπλέκονται με ενεργό ρόλο σε πολεμικά μέτωπα και θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα Δολοφονίας Αμάχων!
Για αυτό το λόγο συγγράφεται τώρα το «Εγχειρίδιο Δικαίου Ενόπλων Συγκρούσεων».
Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ΑΓΕΕΘΑ Φλώρος στις αρχές της στρατιωτικής αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, της διάκρισης μεταξύ μαχητών και αμάχων, καθώς και στην προστασία όσων δεν μετέχουν στις ένοπλες συγκρούσεις ή τέθηκαν εκτός μάχης κατά την διάρκεια αυτών, σημειώνοντας το ιστορικό παράδειγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος αντιμετώπιζε με μεγαλοψυχία τόσο τους αιχμαλώτους του, όσο και τους οικείους τους.
Και ως γνωστόν ο ΑΓΕΕΘΑ Φλώρος όπου κάτσει και όπου σταθεί τονίζει τον εκπολιτιστικό ρόλο του Ελληνικού στρατού, όπως και μακελάρης στρατηλάτης πρόγονος….
Τέλος, αναφέρθηκε στην διαχρονική προσήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα της χώρας μας στους συμβατικούς και εθιμικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καθόσον συνιστούν την βάση για την διαφύλαξη και προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό επίπεδο και ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.
Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» παρακολούθησε την Ημερίδα και αναρωτιέται ποιο Διεθνές Δίκαιο θα εφαρμόσει ο Ελληνικός Στρατός που στέλνεται στο Μάλι να πολεμήσει στο πλευρό ενός Δικτάτορα;
Ποιο ακριβώς Διεθνές Δίκαιο εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ που στέλνει 100 Έλληνες στρατιωτικούς της Πολεμικής Αεροπορίας να πολεμήσουν στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας, των αντιδραστικών εμίρηδων που χρηματοδότησαν και εξόπλισαν την Αλ Κάιντα ή τον ISIS, κομμάτιασαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο και οδηγούν στη γενοκτονία τον λαό της Υεμένης με την βάρβαρη ιμπεριαλιστική της επέμβαση;
Τι είναι το «Εγχειρίδιο Δικαίου Ενόπλων Συγκρούσεων»
Ουσιαστικά το εν λόγω εγχειρίδιο είναι η νομική επίφαση για την διεξαγωγή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, επιδιώκοντας την νομιμοποίηση των αναμενόμενων εγκλημάτων εναντίον αμάχων.
Για αυτό η συγγραφική ομάδα είναι κυρίως στρατιωτικοί Νομικοί που στηρίχθηκαν στην εμπειρία των συνεκπαιδεύσεων, των διεθνών ασκήσεων, αλλά και στην πρακτική άλλων κρατών με εμπειρία επεμβάσεων όπως η Γαλλία, η Βρετανία κλπ. Αρχικά στην εμπειρία του Γ Σώματος Στρατού/ NRDC!
Υπάρχει μια μεγάλη αλληλεπίδραση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ιδίων των Νομικών Σχολών και Διεθνών Σπουδών, που αποκαλύπτουν πλευρές της σχέσης του καθηγητικού κατεστημένου με τον Στρατό. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι μετά τους ενσωματωμένους δημοσιογράφους έχουμε τους ενσωματωμένους καθηγητές, με πιο αναβαθμισμένο ρόλο σε όλα τα επίπεδα. Δεν παράγουν μόνο θεωρία, αλλά συμβάλλουν καθοριστικά στην εφαρμογή της στα πολεμικά πεδία!
Και στην περίπτωση του Εγχειριδίου έχουν προηγηθεί Συνέδρια, σχολεία, σεμινάρια, ενώ η στρατός δίνει το παρόν του σε Μεταπτυχιακά , Ημερίδες, κλπ. στο χώρο των πανεπιστημίων.
Αυτή η σχέση και διαπλοκή πρέπει να συνεχιστεί και αναβαθμιστεί, εξού και η αναγκαιότητα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Θα υπάρχουν παράπλευρες απώλειες, αλλά με μέτρο!
Είναι αλήθεια ότι στην παρουσίαση του Εγχειριδίου έγινε αναλυτική παρουσίαση των νομικών εργαλείων, το εθνικό και διεθνές δίκαιο, στα κεκτημένα του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ…
Έγινε αναλυτική αναφορά στον «Ανθρωπιστικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων».
Όμως, σε κάθε περίπτωση σοκάρει η κυνική ομολογία που αποκάλυψε το βασικό επίδικο του «Εγχειριδίου Δικαίου Ενόπλων Συγκρούσεων»:
Ας είμαστε ειλικρινείς, τόνισε ο ομιλητής: «Θα υπάρχουν παράπλευρες απώλειες αμάχων, αλλά αυτές πρέπει να γίνονται με μέτρο»!
Και για αυτό πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι στρατιωτικές ανάγκες, οι αρχές της Διάκρισης, της Αναλογικότητας μεταξύ στόχου-αμάχων, να μην υπάρχει δυσαναλογία όπλων-πυρομαχικών, να υπάρχει σχετική προστασία των αμάχων-περιβάλλοντος-αστικών αντικειμένων κλπ.
Ουσιαστικά, το Εγχειρίδιο θέτοντας θέμα συμπεριφοράς κατοχικών ελληνικών στρατευμάτων σε Αφρική και Μέση Ανατολή, επαναφέρει ζητήματα που είχε θέσει με τον γνωστό αποκρουστικό τρόπο η Ναζιστική Γερμανία για να απαντήσει στην αντίσταση του λαού μας.
- Διάκριση ένοπλου-αμάχου,
- ποια συμπεριφορά των αμάχων είναι ανεκτή, πότε τίθεται θέμα σεβασμού των δικαιωμάτων τους και πότε όχι,
- τι γίνεται με τα δίκτυα συγκέντρωσης πληροφοριών, ποιο το μέτρο συμμετοχής των αμάχων σε κινήσεις που θίγουν το κατοχικό καθεστώς και ποια η τιμωρία τους
- πως καθορίζεται ο βαθμός ευθύνης του αμάχου, άρα και η Τιμωρία του.
Ερωτήματα που απασχολούν έντονα μια Κατοχική δύναμη όπως θα είναι ο Ελληνικός Στρατός
Ο Ελληνικός Στρατός για να καθορίσει ένα μέτρο στο ιμπεριαλιστικό του έγκλημα και μια επίφαση νομιμότητας εξετάζει το ενδεχόμενο παρουσίας Νομικού Συμβούλου στο πλευρό του Διοικητή.
Και ήταν ενδεικτική η πίεση των πανεπιστημιακών καθηγητών να καθοριστούν συγκεκριμένοι Κανόνες Εμπλοκής και να περιγραφούν τα Ζητήματα Ευθύνης.
Νομίζουμε ότι πρόκειται για ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, καθώς από την άνεση των γραφείων επιχειρούν να καθορίσουν κανόνες που θα ακολουθήσουν οι έλληνες στρατιώτες, σε πολεμικά πεδία με πολύ ακραίες καταστάσεις, όπου κυριαρχούν τα συναισθήματα και τα ένστικτα.
Το Αντιπολεμικό Κίνημα και ο εργαζόμενος λαός μας πρέπει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της Απειλής που αποτελεί πλέον ο Ελληνικός Στρατός και σε τι άδικους πολέμους συμμετέχει.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com