Μάνθος Κυριακόπουλος*
▸ Με νέο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας και του γενικού γραμματέα Αλ. Κόπτση, η κυβέρνηση επιτίθεται και στοχοποιεί απεργούς που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή που κήρυξαν πρωτοβάθμιοι σύλλογοι και ΕΛΜΕ ενάντια στην αξιολόγηση.
Η συνέχιση του αγώνα, όχι με «θλιβερές συμμαχίες των από πάνω» αλλά με την πραγματική κίνηση των εργαζομένων, σε συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, που κρατάει ανοιχτό το πεδίο της απεργίας-αποχής και επιδιώκει να σπάσει στην πράξη το νόμο Χατζηδάκη, είναι αυτό που ενοχλεί το υπουργείο. Γι’ αυτό στήνει μηχανισμό χαφιεδισμού και ζητά ονόματα, στοιχεία και πρακτικά όσων εκπαιδευτικών και συλλόγων διδασκόντων δεν ανάρτησαν στις πλατφόρμες του ΙΕΠ.
Μέσα από χουντικής έμπνευσης εργοδοτική τρομοκρατία επιδιώκει να βάλει σε συμμόρφωση τους εκπαιδευτικούς, να υποταχθούν στα σχέδια διάλυσης του σχολείου μέσω της αξιολόγησης και ταυτόχρονα να εμπεδώσουν ότι ο δρόμος της απεργιακής απάντησης τίθεται υπό αίρεση, είναι εξ ορισμού παράνομος κατ’ εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες στην απεργία βρίσκονται σε καθεστώς επιβολής ποινών.
Η κατάλυση του δικαιώματος της απεργίας δεν θα περάσει. Να σημάνει εργατικός συναγερμός!
Η απεργία-αποχή των σωματείων δεν έχει προσβληθεί από τα δικαστήρια και είναι απολύτως νόμιμη! Άμεσα ο αγώνας αυτός πρέπει να ενισχυθεί από το σύνολο του εργατικού κινήματος καθώς η μάχη της εκπαίδευσης αφορά όλη την κοινωνία. Οι πλειοψηφίες σε ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν υποταχθεί πλήρως στην κυβερνητική αφήγηση, αποδεχόμενες την απεργιακή απάντηση ως παράνομη.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, παρά τις αγωνιστικές κεφαλίδες για τον νόμο Χατζηδάκη, στο όνομα του συντονισμού μάλιστα, για μια ακόμη φορά ολίσθησε στον σχεδιασμό της γραφειοκρατίας, λοιδορώντας σε πολλές περιπτώσεις την κίνηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, γραμμή που αποτυπώθηκε περίτρανα στους απογευματινούς περιπάτους τη μέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού!
Τώρα μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της κήρυξης νέας απεργίας-αποχής στην εκπαίδευση, με πανεργατική απεργιακή διεύρυνση προς την κοινωνία, πρόταση που το μαχόμενο ριζοσπαστικό ρεύμα στην εκπαίδευση επιμένει να βάζει όλο αυτό το διάστημα. Μια πρόταση σύγκρουσης ως την κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Κεραμέως, με βάση την οποία συσπειρώθηκε και προετοιμάστηκε το εκπαιδευτικό κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν θα αποδεχθούμε αρνητικά προηγούμενα για το συνδικαλιστικό-εργατικό κίνημα που προσπαθούν να θέσουν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Να σημάνει ξεσηκωμός!
* Εκπρόσωπος Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ