▸Στην Αθήνα κατεβαίνουν το Σάββατο 13 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι πέντε σωματείων της ΛΑΡΚΟ από Λάρυμνα, Εύβοια, Καστοριά και Αθήνα, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας καλώντας σε συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών στις 11 π.μ. «Η κινητοποίησή μας είναι μια κραυγή αγωνίας μετά από 22 μήνες σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με την κυβέρνηση να μην ξεκαθαρίζει την πολιτική της και τι θα γίνει με τους συνολικά 1.200 εργαζόμενους» δήλωσε στο Πριν ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του σωματείου έδρας στην Αθήνα. Ο φόβος τους είναι ότι ο διπλός διαγωνισμός για δεσμευτικές προσφορές που δρομολογεί η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει σε τίποτα τους εργαζόμενους και ότι, εάν δεν αποφέρει καρπούς, η εταιρεία θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης και οι εργαζόμενοι θα απολυθούν όλοι!
Η εταιρεία σήμερα λειτουργεί με σημαντικά συρρικνωμένη παραγωγική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον Κ. Σαμαρά, αντί για 1.500-1.700 τόνους μηνιαίως παλιότερα, σήμερα παράγονται μόλις 200-300 τόνοι, παρόλο που μέταλλα όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο παρουσιάζουν πολύ αυξημένες τιμές στις διεθνείς αγορές. Ένα ενδεχόμενο λουκέτο της ΛΑΡΚΟ, πέρα από το ότι θα αφήσει χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα και για την ελληνική βιομηχανία αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες σε περιοχές που γνωρίζουν μεγάλη κρίση και ανεργία, όπως η Εύβοια και η Φθιώτιδα.
Όπως υποστηρίζει ο Κ. Σαμαράς, η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη σημερινή συγκυρία όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ επισημαίνει ότι είναι μια βιομηχανία με 60 χρόνια ζωής που πουλάει την παραγωγή της σε μεγάλους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα σε όλο τον κόσμο.
Σε ερώτηση του Πριν για το αν τα σωματεία λαμβάνουν σαφή θέση κατά της ιδιωτικοποίησης, ο συνδικαλιστής σημειώνει ότι θέση τους είναι πως η ΛΑΡΚΟ πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο ως δημόσιο αγαθό και ότι διεκδικούν συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της εταιρείας. Κατηγορεί δε την κυβέρνηση για «απαράδεκτη συμπεριφορά», και για «εμπαιγμό», ενώ φοβούνται «ξαφνικό θάνατο» της εταιρείας ακόμα και μέσα στο 2021.
Ταξική Κίνηση για Εργατική Χειραφέτηση: Αγώνας για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ