Μπάμπης Συριόπουλος
Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη νέα έκρηξη θανάτων, κρουσμάτων και διασωληνωμένων ασθενών λόγω Covid-19. Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως η πανδημία «δεν έχει ξεφύγει»(!), ενώ ο Α. Σκέρτσος δήλωσε πως «δεν χρειαζόμαστε ένα πολυτελές σύστημα υγείας».
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξήγγειλε νέα δέσμη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, σε μια συγκυρία έξαρσης του τέταρτου κύματος με 50-60 περίπου νεκρούς τη μέρα και πάνω από 440 διασωληνωμένους. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης των επιπτώσεων της πανδημίας και της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, αυτή την περίοδο (τέλη Οκτώβρη – αρχές Νοέμβρη) του 2021 οι απώλειες ζωών είναι εξαπλάσιες και οι διασωληνωμένοι τετραπλάσιοι από την αντίστοιχη περσινή, όταν δεν υπήρχε καθόλου εμβόλιο.
Η κυβερνητική αφήγηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είναι ότι η πανδημία δεν έχει ξεφύγει κι ότι το τέταρτο κύμα «αφορά κυρίως στους ανεμβολίαστους». Στο πλαίσιο αυτό, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους: Δύο τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα, αν είναι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, και πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιο, λιανεμπόριο, μεικτούς χώρους διασκέδασης, κομμωτήρια, μόνο με επίδειξη μοριακού ή ράπιντ τεστ. Από την υποχρεωτική επίδειξη τεστ απαλλάσσονται καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και «θρησκευτικοί χώροι» (εκκλησίες).
Για μια ακόμα φορά φανερώνεται η «ειδική» μεταχείριση που απολαμβάνει διαχρονικά η εκκλησία από το ελληνικό κράτος και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα επιχειρήματα για αυτήν την ειδική μεταχείριση είναι ενδεικτικά: Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας είπε πως το να πάει κάποιος στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει τρόφιμα ή στην εκκλησία για να τελέσει αυτό που σχετίζεται με την πίστη του, είναι αναγκαίο και δεν είναι το ίδιο με την πρόσβαση σε ένα κατάστημα για να αγοράσει ρούχα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ο έλεγχος είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στις εκκλησίες, καθώς «είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας» και «δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα». Με τέτοια επιχειρήματα η κυβέρνηση, ενώ ρίχνει όλες τις ευθύνες στους ανεμβολίαστους για το φούντωμα της πανδημίας, χαϊδεύει τον θρησκευτικό σκοταδισμό που αποτελεί τον πυρήνα του ανορθολογικού αντιεμβολιαστικού ρεύματος.
Με την αποκλειστική επικέντρωση στους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει πολλούς στόχους. Καταρχάς, δικαιολογεί την ολοφάνερη αποτυχία της στο μέτωπο της πανδημίας. Φτιάχνει, επίσης, έναν «εχθρό» στα μέτρα της, ο οποίος δεν διεκδικεί τίποτα επικίνδυνο ούτε για την ίδια ούτε για τον σύγχρονο καπιταλισμό γενικότερα και μπροστά στον οποίο φαίνεται ως φορέας της προόδου και της επιστήμης.
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έτσι «νομιμοποιεί» την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί «στα όρια των δυνατοτήτων του», δήλωσε απειλητικά προς τους ανεμβολίαστους «αν είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν το εμβόλιο, να προσέχουν πάρα, πάρα πολύ», τονίζοντας πως «οι ανεμβολίαστοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα το σύστημα πιέζεται. Αλλά άλλη είναι η αντιμετώπιση που μπορεί να έχει κάποιος, όταν ένα σύστημα δεν πιέζεται». Αυτό που υπονοεί ο πρωθυπουργός είναι ότι, αφού το τέταρτο κύμα «αφορά στους ανεμβολίαστους», καθώς είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη νόσησή τους, ας μην περιμένουν σωτηρία από το ΕΣΥ. Τα ‘θελαν και τα ‘παθαν! Έτσι, με ήσυχη τη συνείδησή τους, οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ επιτρέπουν ακραίες καταστάσεις φυσικής εξάντλησης του υγειονομικού προσωπικού, όπως αυτή της κατάρρευσης του διευθυντή της κλινικής Covid του Νοσοκομείου Λάρισας, τις διασωληνώσεις 30 ασθενών εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη ή την πτώση της πίεσης του οξυγόνου σε νοσοκομεία. Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε στο ραδιόφωνο του Σκάι ότι «δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο –και δεν υπάρχει και λόγος– να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ». Για τον υπουργό οι ΜΕΘ είναι πολυτέλεια, τη στιγμή που τα νοσοκομεία «μπουκώνουν» με 440 διασωληνωμένους, ενώ οι φρεγάτες και τα μαχητικά αεροσκάφη είναι είδη πρώτης ανάγκης.
Απέναντι σ’ αυτήν την κυβερνητική στάση ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ήπια αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι «τώρα όμως δεν είναι η ώρα του πολιτικού ανταγωνισμού αλλά η ώρα της ευθύνης» και προτείνει ολιγομελή επιστημονική επιτροπή με πρόσωπα κοινής αποδοχής.
50 νεκροί την ημέρα, πληρώνουν κυρίως εργάτες και φτωχοί, δεν έχουμε γιατρούς μόνο ΜΑΤ και όπλα
Η κυβέρνηση στηρίζει τα μέτρα που παίρνει και κυρίως αυτά που δεν παίρνει στην ατομική ευθύνη για τον εμβολιασμό, ανάγοντας ένα πολύτιμο και αναγκαίο όπλο κατά της πανδημίας σε πανάκεια και προπαγανδιστικό τέχνασμα. Αυτή η κυβερνητική στάση όμως δεν μπορεί ν’ αποτελεί άλλοθι για την υποτίμηση της μετωπικής αντιπαράθεσης με το αντιεμβολιαστικό ρεύμα. Ο καθολικός εμβολιασμός δεν έρχεται με διατάγματα και sms, αλλά με τη συνειδητή επιλογή ελεύθερων ανθρώπων. Είναι η ταξική απάντηση κοινωνικής ευθύνης και υποχρέωσης από την πλευρά της εργαζόμενης πλειονότητας, αποτελεί βασικό στοιχείο των διεκδικήσεων του κινήματος των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και του λαϊκού κινήματος γενικότερα.
Αυτό που χρειάζεται είναι μία καμπάνια υπέρ του εμβολισμού, μαζί και της 3ης δόσης για τους ήδη εμβολιασμένους, με επιστημονικά επιχειρήματα, στηριγμένη σε μια ενισχυμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη και συζήτηση με το κοινό. Η αποφασιστική ενίσχυση ενός δημόσιου συστήματος υγείας, χωρίς τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια του κέρδους και τα ΣΔΙΤ, με πραγματικές επιτάξεις και εθνικοποιήσεις των επιχειρήσεων της υγείας είναι αναγκαία όχι μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά πάγια και διαρκής λαϊκή ανάγκη. Ειδικά μπροστά στη διαφαινόμενη μετατροπή του ΕΣΥ ξανά σε «σύστημα μιας νόσου», πετώντας στον «Καιάδα» ή σπρώχνοντας στους ιδιώτες ακόμα και βαριά περιστατικά της λεγόμενης «λοιπής νοσηρότητας».