Πάνος Τσίκαλας
▸ Άλλος ένας νεκρός οδηγός ντελίβερι, λίγες μέρες μετά τον θάνατο στο τιμόνι του 18χρονου Ανέες Μιρ στην Καλλιθέα. Μιλάει στο Πριν το μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης Βασίλης Κεφαλάς.
«Η εκδίκηση για τους νεκρούς μας θα είναι η οργάνωση των ζωντανών», αναφέρει ένα γραπτό μήνυμα ανάμεσα στα πολλά που άφησαν συνάδελφοι και φίλοι του αδικοχαμένου Δημήτρη Α. στο σημείο που έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα της Δευτέρας, στη Θεσσαλονίκη.
Ο 47χρονος διανομέας φαγητού παρασύρθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας από αυτοκίνητο που οδηγούσε 21χρονος οδηγός, ο οποίος δεν είχε δίπλωμα οδήγησης. Μάλιστα, ο νεαρός επιχείρησε σε πρώτο χρόνο να εγκαταλείψει το σημείο του δυστυχήματος, όμως στη συνέχεια επέστρεψε και παραδόθηκε στις αρχές.
Το σοκαριστικό περιστατικό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους συναδέλφους του αλλά και αλληλέγγυο κόσμο. Άνοιξε την κουβέντα για ακόμη μία φορά για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων, την εντατικοποίηση της εργασίας και τα μέσα προστασίας που πρέπει να παρέχουν οι εργοδότες, αλλά και την ανάγκη για την είσοδό τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του κλάδου, «πάμε στη δουλειά και δεν ξέρουμε εάν θα γυρίσουμε σπίτι…».
Τα έξοδα της κηδείας του Δημήτρη Α. κάλυψε η Wolt για την οποία εργαζόταν, μετά από απαίτηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), που προχώρησε σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Δευτέρας 1 Νοεμβρίου. Παράλληλα, το ΣΕΤΕΠΕ ζητεί και την κάλυψη των δικαστικών εξόδων, χωρίς να έχει δοθεί μέχρι στιγμής κάποια απάντηση από τη Wolt.
Είχε προηγηθεί ακόμη μία συγκέντρωση διανομέων, έξω από το δικαστικό μέγαρο, όπου πληροφορήθηκαν οργισμένοι ότι ο δράστης της παράσυρσης αφέθηκε ελεύθερος από τον εισαγγελέα, έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος. «Αφαίρεσε μία ζωή και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η κυρία που καθάριζε σκάλες με μία πλαστή υπογραφή μπήκε φυλακή», φώναζε ένας διανομέας σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια.
Σαράντα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» από το 2017, απεργούν οι διανομείς στις 9/11
Ο 47χρονος εργαζόμενος και πατέρας δύο παιδιών, ήταν γνωστός και στη φίλαθλη κοινωνία της Θεσσαλονίκης, καθώς ήταν οπαδός του Άρη. Ανακοινώσεις για τον χαμό του εξέδωσαν οι οργανωμένοι οπαδοί των κιτρινόμαυρων. Χαρακτηριστικά οι «Ιερολοχίτες» σημειώνουν ότι «είναι λυπηρό και εξοργιστικό να χάνονται κάθε χρόνο τόσοι συνάνθρωποί μας στο δρόμο, ενώ παλεύουν για το μεροκάματο».
Οι εργαζόμενοι στις διανομές οργανώνουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, με αρχή τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο του επισιτισμού την Τρίτη 9 Νοεμβρίου. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει οριστεί από την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων για τις 10.30 το πρωί στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας.
Όπως υπογραμμίζει στο Πριν το μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης Βασίλης Κεφαλάς, «από το 2017 και έπειτα στην Ελλάδα έχουν υπάρξει σαράντα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, δολοφονίες όπως τα χαρακτηρίζουμε εμείς, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα είχαμε τρία περιστατικά, δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη».
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κεφαλά τα εργατικά «ατυχήματα» οφείλονται στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. «Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι η πραγματική γενεσιουργός αιτία των ατυχημάτων. Τα ωράρια είναι πάνω από οχτώ ώρες καθώς οι μισθοί είναι πείνας και φτώχειας. αναγκάζοντας τους διανομείς να δουλεύουν έως και 14ωρα για τα βγάλουν πέρα». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργοδότες δεν παρέχουν τα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα «βούρδουλα» ώστε οι διανομείς να είναι «πιο αποδοτικοί», στον βωμό των κερδών για την εργοδοσία. «Οι διανομείς αναγκάζονται να συντηρήσουν και τα μηχανάκια τους, γεγονός που χειροτευρεύει περισσότερο τον μισθό τους», συμπληρώνει.
Μεταξύ άλλων οι διανομείς διεκδικούν κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη καθώς όπως σημειώνει ο Βασίλης Κεφαλάς, «το freelancing που εισάγει ο νέος νόμος εμείς το χαρακτηρίζουμε “ελεύθερος σκλάβος” και είναι κάτι που έχει υιοθετήσει και η Wolt, που δούλευε ο Δημήτρης. Ένας freelancer τρέχει για το μεροκάματο, δίχως δικαιώματα», καταλήγει.