«Μας καταδιώκουν στερεότυπα ανταγωνισμού μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» αποφάνθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ ενώπιον μεταξύ άλλων του διευθύνοντος συμβούλου της Chipita και αντιπροέδρου του ΣΕΒ, Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
Δεν δίστασε μάλιστα να αποδώσει τη σφοδρότητα με την οποίαν έπληξε τον ελληνικό καπιταλισμό η παγκόσμια κρίση του 2008 σε κάποιου είδους… γαλαντομία των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους, λες και εργοδότες και εργαζόμενοι μοιράστηκαν τα υπέρογκα κέρδη της δεκαετίας του 2000.
«Μας καταδιώκουν και συμφωνίες οι οποίες έγιναν στο παρελθόν με μεγάλη άνεση σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Που στην ουσία όλοι ήθελαν να είναι αρεστοί σε όλους και το αποτέλεσμα το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Δεν θεωρώ ότι και οι κοινωνικοί εταίροι ήταν άμοιροι ευθυνών για την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ωριμάσει και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ωριμάσει, η εργοδοσία αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από στενή προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων και χρειάζεται ένα ευρύτερο αποτύπωμα παρουσίας», είπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ζήτησε από τους επιχειρηματίες να «στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας» στο πλαίσιο μιας τακτικής… εταιρικού μάρκετινγκ, αφού, όπως επεσήμανε, το κεφάλαιο έχει στηριχθεί παντοειδώς την τελευταία διετία (και όχι μόνο, προσθέτουμε εμείς):
«Το κράτος, ως κυβέρνηση, έχει διευκολύνει πολύ την ελληνική επιχειρηματικότητα αυτά τα δυο χρόνια, μειώνοντας φόρους, μειώνοντας εισφορές, βελτιώνοντας την ρευστότητα, εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα, που τόσο σημαντική είναι εάν θέλει κανείς να κάνει μακροχρόνιες επενδύσεις και νομίζω ότι στο επίπεδο του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου τώρα έχει έρθει και η ώρα της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια, νομίζω, της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, προς το εισόδημα, προς γενικότερες παροχές, διότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα με ανάπτυξης και να δημιουργηθούν και οι συνθήκες εκείνες για έναν καινούργιο, ευρύτερο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια.»
Ας ενημερώσει κάποιος τον πρωθυπουργό ότι την ταξική πάλη και άλλοι προσπάθησαν να την «καταργήσουν». Μόνο που οι εκάστοτε διανομείς της efood, επιμένουν να τους «χαλάνε τη σούπα»…