Κώστας Παπαγεωργίου
▸Μιλάει στο Πριν το μέλος του κινήματος κατά των ανεμογεννητριών, Πέτρος Κουσουνάδης
Αντιμέτωποι με την κρατική βία και την καταστολή βρίσκονται ακόμα μια φορά οι κάτοικοι της Τήνου που αγωνίζονται για να προστατέψουν τον τόπο τους από τη ληστρική επιδρομή του κεφαλαίου με την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών. Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, συνεχίζουν να αγωνίζονται. Αστυνομία και λιμενικό κάνουν τα πάντα για «το δίκιο του επενδυτή» απέναντι στον εχθρό λαό, ενώ δήμος και περιφέρεια, παρά την αντίθεσή τους στα λόγια, αποκαλύπτουν όλο και περισσότερο τη συμφωνία τους με τα «πράσινα» σχέδια στο νησί. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες είχαμε έναν νέο γύρο τρομοκράτησης και καταστολής των κατοίκων, με αφορμή την προσπάθεια να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στην τελική εγκατάσταση.
«Όλο αυτό το διάστημα, ο κόσμος είναι σε επιφυλακή για να εμποδίσει τα φορτηγά να φτάσουν στο τελικό σημείο, στη θέση «Πρασσά». Παρά τις διώξεις ακόμα και σε ανθρώπους που δεν συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, με βάρδιες προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τη διέλευση των φορτηγών από το δημοτικό οδικό δίκτυο. Μέχρι την τελευταία προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου που για τυπικούς λόγους, και με τη σύμφωνη γνώμη για μας από τον δήμαρχο, επέτρεψε τη διέλευση των φορτηγών», σημειώνει στο Πριν ο Πέτρος Κουσουνάδης, μέλος του κινήματος κατά των ανεμογεννητριών στην Τήνο.
«Ακολούθησε ένα όργιο καταστολής σε όλο το νησί. Αποκλεισμός δρόμων για τη δήθεν ασφάλεια των κατοίκων, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αποκλεισμός του λιμανιού από δεκάδες οχήματα αστυνομίας και λιμενικού. Όμως οι κάτοικοι δεν σταμάτησαν. Μετά από συνέλευση που πραγματοποιήσαμε, αποφασίσαμε να γίνει αμέσως συγκέντρωση στον Τριπόταμο. Και εκεί γίναμε μάρτυρες της πιο σκληρής καταστολής. Βία και 10 τραυματίες, ανάμεσά τους ο 75χρονος πρώην δήμαρχος Εξωμβούργου, ο οποίος χτυπήθηκε στην προσπάθειά του να προστατέψει από τα χέρια δύο αστυνομικών μια κοπέλα που την είχαν ακινητοποιήσει και την χτυπούσαν. Σε ένα νησί που υπάρχει ένα ασθενοφόρο αλλά πέντε περιπολικά δεν είχαμε τρόπο να πάμε τους τραυματίες στο Κέντρο Υγείας», σημειώνει.
Όμως ο κόσμος στο νησί δεν κάμπτεται. Δύο μέρες μετά, εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση και πορεία κατά των ανεμογεννητριών. Ξέρουν ότι θα χρειαστεί να δοθούν πολλές ακόμα μάχες για να ακυρωθεί η «επένδυση». «Ο κόσμος στο νησί είναι πλέον εξοργισμένος με τη στάση της δημοτικής αρχής. Για μας είναι κοροϊδία. Ξέρουμε ότι για να προχωρήσουν τα έργα θα πρέπει να δώσει νέα άδεια διέλευσης. Αναρωτιόμαστε. Θα ξαναδώσει;», προσθέτει και τονίζει πως η οργή των κατοίκων αγγίζει πλέον και τις αστυνομικές αρχές του νησιού που «απροκάλυπτα δουλεύουν για τα συμφέροντα ενός επιχειρηματία».
Ξεχωριστή σημασία έχει πως η πανδημία επηρέασε την εξέλιξη των έργων. Στην πρώτη καραντίνα, με τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του λόγω του lockdown και την απειλή των προστίμων παντού, βρήκαν την ευκαιρία να φέρουν τις πρώτες ανεμογεννήτριες στο νησί. Και δεν είναι μόνο αυτό. Την ευκαιρία θέλησε να εκμεταλλευτεί και η δημοτική αρχή. Όπως σημειώνει ο Π. Κουσουνάδης, «στην πρώτη φάση του αγώνα, οι αρχές του νησιού είχαν μια στάση στήριξης του αγώνα των κατοίκων. Σήμερα, πατώντας στην οικονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία, επιχειρούν να αλλάξουν τελείως τη στάση τους και να σταθούν στο πλάι του επιχειρηματία».