Γιώργος Κώνστας
▸Πρωτοχορευτές σε ένα καταστροφικό πεντοζάλη των… Ρίχτερ –με την κυβέρνηση και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση να παίζουν παλαμάκια– ένιωσαν οι Κρητικοί την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ της Δευτέρας και οι μετασεισμοί με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου είχαν ως αποτέλεσμα έναν θάνατο και τεράστιες καταστροφές σε κατοικίες που ανάγκασαν πάνω από 2.500 άτομα να διαμένουν σε σκηνές στην ύπαιθρο! Ακούγεται τουλάχιστον προκλητικό ότι στο νησί των εκατοντάδων χιλιάδων κλινών και των τεράστιων ξενοδοχείων δεν διατέθηκαν από την πρώτη στιγμή αυτές οι δομές για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων.
Η κυβέρνηση άμεσα έσπευσε να ανακοινώσει τα γνωστά μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων, την… αποτελεσματικότητα των οποίων έχουμε δει στο παρελθόν, ενώ δεν παρέλειψε να πετάξει για άλλη μια φορά το «μπαλάκι» της ατομικής ευθύνης στους κατοίκους. Για τη δε περιφερειακή αρχή, το θέμα της αντισεισμικής προστασίας δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες, παρά τις συχνές αναφορές στο ζήτημα από τους περιφερειακούς συμβούλους της Ανυπόταχτης Κρήτης αλλά και της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Και κάπως έτσι, μέσα στις τέντες και με αυτόν τον ουρανό από πάνω τους, ετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι …#σεισμος #Κρήτη #Αρκαλοχώρι pic.twitter.com/T37oShb7M6
— Ανυπόταχτη Κρήτη (@anypotaxtikriti) October 2, 2021
Γιατί όμως είχαμε τόσες ζημιές από τον σεισμό; Ο περιφερειακός σύμβουλος με την Ανυπότακτη Κρήτη και πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Πιαγκαλάκης, εξηγεί στο Πριν ότι, πρώτον, χιλιάδες δημόσια κτίρια με ευθύνη κυβερνήσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν ελεγχθεί με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς, δεύτερον, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις μόνο της τελευταίας δεκαετίας εξαιρούνται στατικού ελέγχου χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα κατασκευασμένα πριν το 1983 και τρίτον, προκρίθηκε η ενεργειακή αλλά όχι η στατική αναβάθμιση των κτιρίων.
Σήμερα, Σάββατο 2/10, κλιμάκιο της Ανυπόταχτης Κρήτης επισκέφθηκε τους πληγέντες από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι
Εκφράζουμε τη βαθιά μας αλληλεγγύη και τους καλούμε να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους από την κεντρική κυβέρνηση και το τοπικό κράτος#σεισμος #Κρητη #Αρκαλοχώρι pic.twitter.com/zNQgNhQIis
— Ανυπόταχτη Κρήτη (@anypotaxtikriti) October 2, 2021
Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, 1.331 κατοικίες σε συνολικά 1.844 ελέγχους είχαν κριθεί μη κατοικήσιμες και 6 από τις 18 σχολικές μονάδες είχαν χαρακτηριστεί ακατάλληλες.
«Δυστυχώς η νέα αυτή καταστροφή αποτελεί “χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου”», σημειώνει η Ανυπόταχτη Κρήτη, ζητώντας μεταξύ άλλων να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος στατικής όλων των δημοσιών κτιρίων, να γίνει καταγραφή των ζημιών και να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα. Η αντικαπιταλιστική περιφερειακή κίνηση θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 2/10 εξόρμηση στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.